Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Att använda USB-sticka som media och som målsystem

Det har varit lite diskussioner i en annan tråd om USB-installation.

Själv använder jag alltid en USB-pinne som media vid installation av en linuxdist.  (Man behöver inte sänka brännhastigheten för att säkerställa en korrekt bränning, stickan går att återanvända många många gånger osv.)

För säkerhets skull bör man förformatera USB-stickan till FAT32 mha gparted allra först.

Därefter använder jag UNETBootin för att skapa "installations- live-stickan".

(Jag har tankat ned den avsedda ISO:n innan och redan kollat MD5)

Om man vill kan man vid uppstarten av den nya live--stickan även kolla själva stickan igen mha "Integry check" (eller hur det heter)

Nu kan man göra installation till hårddisken ELLER till en ny USB-sitcka.   Om du vill installera på en ny USB-sticka kan den gärna förformateras till ext4 med optionen "noatime"

USB-pinnen går härvidlag att köra som vilken hårddisk som helst och spara vad du vill på.  (16 GB eller större är väl att föredra om man inte bara skall testa en kortare tid)

Det kan bli lite förvirrande att den "nya" stickan kanske heter sdc(1) under installationen (UNETbootin-stickan heter troligen sdb)

Dock var noga med att Grub skall installeras på stickan där du installerar LInux:et. Detta för att inte påverka Grub på HD.

Man kan även formatera stickan med separata "/" och "/home"-partitioner om man så önskar, men jag rekommenderar inte det.

Så här gör jag ofta och det fungerar utan några problem för mig. Smile

Det fina är att datorn fungerar åxå helt som innan, när du tagit ur din nya installarade USB-sticka! Enkelt att välja mellan systemen. Smile

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lyfangs bild

SSD hårddisk med ext4 filsystem utan journal är bättre för USB-stickan?

tux-svens bild

De seriösa tester som gjorts visar att optionen noatime är det optimala sättet på SolidStateDiskar.   (Hittar inte länken just nu)

---

Windows are for houses, Linux is for computers!