Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Städning av Linux-datorn

Jag här sett att det funnits tidigare inlägg här på LP som har beklagat att den inte finns liknande städ-program för Linux som det gör för Windows. 

Jag tyckte att min root-partition på LMDE-installationen vuxit oroväckande mycket under de 9 månader den varit i drift.  Men det får man väl räkna med när man kör en rullande dist.

Jag Googlade ånyo runt och fann ett program som heter Bleachbit.  Detta installerades. 

Det blir två startare i menyn med Bleachbit. Den ena är för den vanlige användaren och städar på dennes /home/~ -katalog.

Den andra programstararen är för root och städar i systemfilerna. Man kan välja i en kryssningsmeny var man vill att Bleachbit skall städa. (exempelvis loggar, gamla apt-filer o.s.v.) Det var denna som jag testade.

Jag frigjorde ca 2,5 GB på några minuter!

Mycket lättanvänt och trevligt program, rekommenderas! Laughing out loud

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

BleachBit har nämns några gånger på LP Smile Största samlingsplatsen torde väl vara cache:ade deb-filer från uppdateringar/installation om man kör Debian/Ubuntu/Mint, jag hade samlat på mig 400 MB nu när jag kollade, på ganska kort tid.

Vill man ha en light-variant och kör Ubuntu kan man använda Ubuntu Tweak. Finns även en funktion för att rensa bort gamla kärnversioner där.