Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Återställa trasiga filer

För en tid sedan skulle jag hjälpa en av "mina" Linuxanvändare att uppdatera från Mint 9 till Mint 10.  Jag hade lite tidsbrist och ansåg detta som en ren rutinsak. /home var en egen partition så jag hoppade över backuptagningen, det kunde ju knappast gå fel....!

Under installationsprocessen angav jag felaktigt /home till etx4 vilket skulle ha varit ext3. Inget i installationsprogrammet protesterade.

När jag därefter startade nya Mint 10 var alla filer borta!!  Men jag trodde det fanns en ganska fräch backup så lade dit de filerna. Det visade sig att den backupen var mycket gammal.

Resultat:  Partitionen omformaterad OCH överskriven, alla filer förlorade! Sad

Det var egenförfattade historiska dokument och en massa foton som jag hade shabblat bort.....   Såsmåningom tog jag med mig datorn hem, jag visste ju inte hur jag skulle göra och behövde få tänka i lugn och ro.

Jag hitttade efter lite googlande programmet Testdisk som jag installerade.  Det gav inte så mycket först, men så upptäckte jag det medföljande programmet Photorec.  Detta startas och körs från terminal, och syntes inte alls från början.

Jag anslöt även en extern USB-hårddisk för att få gott om diskutrymme att stuva undan outputen på. 

Photorec kan, även om det inte låter, så extrahera både bild och textfiler från en förstörd partition. 

Det blev en förfärligt massa filer och skrot-filer som samlades ihop på den externa hårddisken till slut.  (Jag körde flera ggr och med lite olika inställningar)

Jag gjorde en grovsortering och fick några tusen filer kvar som kunde vara intressanta.

Jag gjorde om hela installationen, formaterade och skapade medvetet en helt ny home-partition.  Jag lade dit de filer som jag lagt dit förut och skapade en ny katalog på skrivbordet där jag lade de filer som jag extraherat och grovsorterat.

När ägaren jobbat några timmar med dessa filer och låtit Open Office försöka reparera filerna så befanns alla vara räddade tillbaka!  Laughing out loud

Jag kan varmt rekommendera Testdisk och Photorec!

/Sven

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pingus bild

De programmen ska genast kollas, tack för det!

Några tips sedan:
En absolut rekommendation från min sida är att aldrig montera /home under installation!
Visst,
det ska fungera, brukar göra det - men en dag kommer någon dist-skapar-programmerare att göra ett misstag, tro det eller ej!

Tips nr 2 i alla sådana här sammanhang där man råkat radera / formattera och därmed blivit av med allt:
Jobba inte direkt mot den omformaterade partitionen, ta en kopia i stället och kör alla återskapningsgrejer där!
Avmontera partitionen (i detta exempel /home), du kan sedan använda dd i terminal:
Antag att /home är /dev/sda2 och du vill spara kopian på /usr/loca/minhome:

#dd if=/dev/sda2 of=/usr/local/minhome

Nu har du en fil "/usr/local/minhome" som är en exakt kopia av /home.
Ta en kopia på denna kopia och jobba på den. Behöver partitionen monteras monterar du i stället in kopian med
# mount -o loop /usr/local/minhome /mnt/mountpoint
Gör sedan ett räddningsförsök , misslyckas det raderar du kopian, tar en ny kopia & gör nästa försök. På det viset kan du behålla nuvarande home-partition helt orörd, kör du direkt mot home-partitionen så minskar dina chanser att lyckas för varje misslyckat försök!
Och obs avmonteringen av den skadade partitionen är viktig!! Det kan skrivas data till en monterad partition, vilket vi absolut vill undvika här!

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

tux-svens bild

Där ser man, JAG körde direkt mot den havererade partitionen..

Jag gjorde ännu värre saker!  Eftersom jag, när jag började greja, inte hade den extra hårddisken DELADE jag den trasiga partitionen (som var mycket lite utnyttjad) till två partitioner!  Gparted visade att det bara var ett tiotal gigabyte i början på partitionen som var använd.  (det litade jag på!)

DEN nya partitionen fick sedermera bli den nya /home.

Jag lät den ursprungliga /home ligga kvar omonterad, OM det skulle visa sig att filerna inte gick att återfinna så skulle jag kunna göra nya försök, tänkte jag.

Ja det var inte dåligt att det gick att återfå filerna efter mina mycket diskutabla åtgärder!  Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Samma här :) Borde ingå i alla datanördars arsenal. Både TestDisk och Photorec finns med på Parted Magic: http://partedmagic.com/

extons bild

Nämnda program finns också med på Exton|Defender SRS LiveDVD. Förutom massor med andra räddningsverktyg.

LINUX.EXTON.NET

Ska vi diskutera distar så använder jag RIP (R)ecovery (I)s (P)ossible Linux rescue system.

 Valde den för att du enkelt kan skapa en usb utan externa program.

Jag gjorde nästan samma sak förra veckan och även jag använde testdisk.

Det fungerade utmärkt.

Men att använda dd är det bästa men kontrollera att du verkligen använder rätt inputfile och outputfile för annars kan du förstöra dina chanser om du råkar göra fel.