Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Clipboard för Gnome

Som gammal KDE-användare hade jag vant mig vid att alltid ha ett clipboard i panelen.  I Gnome har jag retat mig på att det inte finns något sådant som default. 

Jag googlade lite och efter några försök fann jag att "Clipit" var just den applikation jag sökte.  Nu börjar min Gnome-miljö bli riktigt komplett.  ( Gärna MED Digikam och K3B åxå förstås )  Wink

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Installerade DigiKam från en PPA en gång, och det var en riktig mardröm. Drog med sig alldeles för mycket KDE-paket och det verkade som det krockade en del med redan installerade sådana. Hoppas det blir bättre i och med nya versioner av Ubuntu och DigiKam, vill testa ansiktsigenkänningen bland annat Smile Och nu när Picasa mer eller mindre är övergett för Linux så skulle det behövas.

atas bild

Digikam är ju ett kde program så dependecy till olika kde biblotek lär ju inte försvinna. Däremot håller väll kde på med att få sina biblotek mer modulära och minnimera dependecy mellan olika biblotek. Detta kanske indirekt minskar hur mycket kde program drar i dependency. exempelvis digikam.

Dock så har jag alldrig haft några problem att köra digikam utan Kde desktop. Ditt problem gissar jag berodde på att digikam krävde en nyare version av kde än vad som var i Ubuntu, sannorlikt "uppströms stable". Hade du uppgraderat till det hade det antagligen fungerat. (Alternativt så hade han som ansvarade för ppa:et helt enkelt angett den version han använde som minimum.)

FoHs bild

Fast det handlade inte om några "vanliga" KDE-dependencies, anser jag. Det mer eller mindre drog in hela KDE-desktop. Vilket naturligtvis är oförsvarligt. Och då hade jag ändå en del Qt-program installerade innan.

Problemet ligger säkert hos PPA:n, att installera DigiKam-versionen som finns med i Ubuntus repos är inga problem.

tux-svens bild

Jag använder helt enkelt "Mintinstall" eller "Programhanteraren" som det heter i Svenska översättningen av Linux Mint.

Men det är klart att det drar med sig en hel del paket som man undrar över...  Shock

Oavsett detta är Digikam ett alldeles utomordentligt kraftfullt fotohanteringsprogram.  Nackdelen när man kör det i Gnome, är att det inte  riktigt synkar i funktionallitet med Gnome.  Ska man importera bilder från kameran  gör man bäst i att avmontera kameran först.  Digikam vill montera kameran själv, annars funkar det inte!  Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Ja, fast jag tror som sagt att den version som är med i paketförrådet fungerar bättre (drar med sig mindre saker), än den från PPA. Ska se hur det fungerar i Ubuntu 11.10 när jag installerat det om någon vecka.

atas bild

I arch så är dependencyna  kdebase-runtime, kdepimlibs, libgphoto2, opencv, liblqr, libkipi, libkexiv2, libkdcraw, libkface, libkgeomap
inget extremt tror jag.