Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Det är lite väl lugnt här på LP nuförtiden...

Det tycks som att Ubuntu börjat stangera nu och Mint håller på att passera.  Kan det vara alla förändringarna i Ubuntu som gör att folk hoppar av? 

På Mint-bloggar kan man just utläsa att många hoppar över till LM från Ubuntu.

För närvarande håller man på att koka ihop Mint12. Därefter skall man jobba på LMDE-KDE som tros komma före jul. Smile
 

BilagaStorlek
linuxpop.png16.7 kB

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

1951s bild

 Jag har slutat använda Ubuntu 11.10. Det här Unityskräpet är ju bedrövligt.

Numera använder jag Mint, Lubuntu, Xubuntu, ZorinOS m.fl

 

JanPihlgrens bild

Har aldrig använt Ubuntu även om jag tittat lite på den. Har alltid kört Mandriva till nyligen då jag bytte tiill en fork av Mandriva nämligen Mageia.

Har alltid varit nöjd med Mandriva tills de köptes upp av en ryss?

Eftersom huvuddelen av utvecklarna bildade en communitydriven distribution så tyckte jag att jag ville följa med dit - Mageia.

1951s bild

 Jag har också använt Mandriva men nu har jag också

testat Mageia, men där lyckas jag inte ansluta mobilt bredband.

I Ubuntubaserade distar går det mycket snabbt och enkelt att

ansluta mobilt bredband

JanPihlgrens bild

Konstigt. Jag har inte haft några propblem med mobilt bredband. Efter att i Mageia Control Central gjort erforderliga inställningar har jag utan vidare kunnat starta det mobila bredbandet.

Jag har Huaweis E220 3Gmodem. Vad jag gjorde när jag köpte det för ett antal år sedan var att ta bort användandet av PIN-koden. Om det nu kan ha någon betydelse.

Jag har däremot haft lite strul med det trådlösa nätverket. Haft problem med att ha inställningar för flera trådlösa nätverk sparade. Har varit tvungen att ändra inställningarna varje gång jag bytt trådlöst nätverk. Nu är det några veckor sedan jag testade att använda olika nätverk (inte samtidigt Wink ). Får väl ta tag i saken igen så småning om. Just nu håller jag på att försöka installera Mageia på ett USB-minne .

Det första försökat har inte lyckats. Ska just sätta mig ner och försöka vidare.

 För att återgå till det ursprungliga ämnet. Jag skriver väl inte så ofta men går in flera gånger per dag för att se om det är något intressant att läsa.

1951s bild

 Det fungerade när jag tagit bort PIN-koden

 

1951s bild

 Canons skrivardrivisar fungerade i Ubuntu och Fedora men

inte i Mageia

FoHs bild

7-dagarsstatistiken är inte så pålitlig. Så här någon dag senare ligger Ubuntu på fjärde plats och Mint har fått 600-700 H.P.D. mer. Previewen av Mint12 i fredags kan ju haft något med det att göra Smile

Troligtvis har Mint plockat upp användare både från Ubuntu och Fedora (som ju bytte till Gnome 3). Räknar man in de officiella derivaten så har dock *buntu fortfarande en rätt trygg ledning (nästan det dubbla mot Mint).

Ska bli intressant att se om Mint-teamet (eller ja, de har ju forkat en del plugins så all ära ska väl inte gå till dom) lyckas göra om Gnome Shell tillräckligt i Mint 12 för att användarna ska bli nöjda. Hur som helst är det en spännande release, men med alla stora förändringar finns det ju lite risk också.

tux-svens bild

I dag har Mint 4165 H.P.D. och Ubuntu 2065 så skillnaden verkar snarare öka.

Först runt 11 Nov beräknas en RC av Mint12 släppas.  Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Ja, men sedan din skärmbild togs så har en nyhet om Mint 12 kommit upp på linuxmint.com. Eftersom det är det första som hörts om den så genererar det så klart ett antal Hits Per Day. Du ser i princip inget av den ökningen om du ökar spannet till en månad, vilket säger att det hänt någon den senaste 7-dagarsperioden Smile Siffrorna visar på uppmärksamheten, inte antalet nedladdningar, så när RC av Mint12 släppts är irrelevant.

tux-svens bild

111108 är Ubuntu nere på en fjärdeplats H.P.D. och visar nedåtgående trend...

Man får gå tillbaka ett år för att Mint INTE skall visa förstaplats.  Detta kan ha en direkt koppling till Unity enligt många.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Oavsett vilken tidsram du väljer så har Ubuntu med officiella derivat ungefär dubbelt så många HPD som Mint. Mint har bara en distribution på Distrowatch, så vitt jag vet, trots att den nu har åtminstone tre olika distributioner i portföljen. Eller är det fem?

Men visst tror jag att den nedåtgående trenden kan ha en direkt koppling till Unity, men den uppåtgående trenden för Mint på Distrowatch har säkert en direkt koppling till de de övriga Mint-distributionernas intåg. Det visar ju som sagt mest på ett nyhetsvärde eftersom det är klickningar per dag, och inte ett faktiskt användarantal (då får man gå till andra källor om man vill bli klok på det).

Lögn, förbannad lögn och statistik Wink

Edit: Enligt den här länken är Ubuntu ca 15 ggr större än Mint.

johnh3s bild

Angående Ubuntu skulle jag vänta till nästa version som blir en LTS. Unity känns inte riktigt färdigt ännu. Påvel tar upp en del saker om det i sin blogg:
http://pavel.frimix.se/2011/10/13/ub...elot-ar-har-2/

En outsider som jag personligen rekommenderar är Pardus 2011.2. Finns en bra video som visar på ett utförligt sätt hur den funkar:
http://www.youtube.com/watch?v=Jg7r_NwEYfY

Inte en helt ny video men bra ändå.

 

FoHs bild

De släppte definitivt inte Unity för tidigt. Det hade varit ett misstag att skickat med Unity bara en cykel innan LTS; eller ännu värre, i LTS:en. Nu har Canonical haft 6 månader och kommer få ytterligare 6 månader på sig att putsa på Unity. Vilket behövs.

Men utöver det så verkar det faktiskt gå framåt för Unity: http://www.omgubuntu.co.uk/2011/11/user-testing-of-unity-reveals-some-surprising-results/

Och så kommer vi förhoppningsvis få se fler lenses, så kan man exempelvis få Dashen att se ut så här: http://www.omgubuntu.co.uk/2011/11/unity-bliss-an-alternative-application-lens-for-ubuntu/

Unity kommer bara bli bättre, men det börjar från låg nivå :) I och med den strategin som kommit fram på UDS-P så är valet av Unity ganska logiskt. Canonical vill att Ubuntu ska finnas på surfplattor, TVs och telefoner också, om 2 år. Varken KDE eller Gnome Shell är särskilt anpassade för dessa. De kan göras om, få specialversioner, men tanken med Unity är som namnet antyder att få ett gemensamt gränssnitt. Det är lite samma strategi som Microsoft tar med Metro och Windows 8. Säga vad man vill om förändringarna, jag är inte så förtjust i alla heller, men det är åtminstone en ganska klok strategi.

atas bild

Nu har jag inte läst på om Unity-strategin men Microsoft version är väll i så fall mera lik KDE:s lösning med att man switchar mode mellan klassisk och tuch-orienterat gränssnitt? Tror i vart fall  att plasma-Active "ska gå"/går att köra paralellt med plasma-desktop i KDE.

 

FoHs bild

Ja, jag tror inte Unity kommer se exakt likadant ut på alla plattformar, men grundtanken (antar jag) med Launchern är att den ska fungera även i touchgränssnitt. Global menu syftar till att maximera skärmutrymmet, overlay scrollbar och touchvarianten går väl också hand i hand.

Jag föredrar Canonicals lösning med Unity än Microsofts med Metro. Gillade inte "Den nya startmenyn" alls.

Edit: Hade faktiskt glömt bort KDEs initiativ. Vet inte om det är tänkt att flytta ut även på plattor och telefoner, men att man behöver tänka om skrivbordet för mindre skärmar (netbooks) är åtminstone ett första steg.

atas bild

 De kör ju redan tidiga versioner på både telefoner och plattor. I alla fall tabletversionen verkar ju kommit förhållandevis långt redan http://plasma-active.org/  (finns massor av demovideor på youtube). Även en del applikationer verkar ha börjat få touch-inteface, jag märkte det när jag kompilerade senaste betan av Calligra och fick med ett Calligra-Active och ett Calligra-mobile interface vid sidan av desktop-interfacen. 

FoHs bild

Oj, det var mycket mer långt gånget än vad jag kände till. Ser riktigt bra ut! Om något företag som gör distributioner etc ställer sig bakom det och faktiskt lanserar någon produkt så tror jag KDE kan ta marknadsandelar från Gnome.

För konsumentprodukter så tror jag Linuxföretag som Canonical behövs, det räcker inte med att KDE och Gnome (som jag inte känner till om de gjort något, kanske mest beror på 3.x-serien dock) lägger ned resurser och skapar bra programvara.

Hur som helst förstår jag Canonicals tanke bakom Unity. Det hade nog inte varit helt lätt för dom att bryta med Gnome och satsa på KDE för alla sina marknader, och att vänta på att Gnome ska få något interface (visst kan man dock skymta lite i Gnome 3.x som andas touchvänlighet) som är gångbart på alla plattformar man vill finnas på tror jag inte är realistiskt.

Edit: Förresten är Canonicals Indicator Applet portad till Gnome Shell.

atas bild

Jag tror jag såg någon blogg att exempelvis Kubuntu paketerar plasma active redan idag i något ppa. Fast jag antar att du menar i sammarbete mednågon hårdvaruleverantör?

 

FoHs bild

Just precis. KDE gör ju inte distributioner, och än mindre hårdvara.

atas bild

Angående mobiler, från en av Aseigos bloggposter hittade jag detta klippet där plasma active körs ovanpå Mer-distron. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9xFbWDXTqLk

Blev faktiskt lite förvånad över hur smoth det verkar fungera.

KDE flyter väldigt bra, kör det även på en gammal netbook.

Men väldigt många inbillar sig att KDE är tyngre än det är.

Men man bör undvika Kubuntu som är den sämsta KDE integrationen som jag någonsin testat.

Canonical kan inte göra en bra KDE dist tydligen.

atas bild

 Det var väll mera det faktum att Plasma-active bara utvecklats i ett halvår och dessutom som jag förstår det med ganska få utvecklare jag syftade på. Testa söka efter några månader gamla videos så ser du att det då var påtagligt choppigt på mycket kraftigare hårdvara. Utvecklingen har gått väldigt fort för plasma-active. (För att de kan återanvända den mesta koden från plasma-desktop antar jag)

KDE har alltid lyckats med att skapa underverk med tanke på antalet utvecklare.

Finns väl även plasma-netbook om jag inte minns fel, men KDE är uppbyggt så det ska vara lätt att skapa dessa typer av gränsnitt.

FoHs bild

Canonical kan inte göra en bra KDE dist tydligen.

Kubuntu utvecklas av communityn, men är officiellt erkänd av Canonical som ett Ubuntu-derivat. Tror de andra Ubuntu-derivaten följer samma mönster.

atas bild

Sen är ju frågan hur distrowatchs page hit ranking verkligen motsvarar användandet av olika distributioner? Speciellt snabba förändringar borde det väll vara tveksamt direkt går översätta i användande.  Bara för att distrowatch rankar betyder det ju inte att rankingen stämmer.. I slutändan är det väl bara deras page hit man ser?

FoHs bild

Japp, det visar snarare på hur uppmärksammade distributionerna är. Vill man se faktiskt användande får man nog använda sig av annan statistik, exempelvis webbläsare.

johnh3s bild

Jag har Ubuntu/unity själv. Det är roligt att följa utvecklingen av det. Det enda problemet jag har är att webbkameran/Cheese inte funkar bra i 10.10.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/cheese/+bug/876725

 

Men det problemet verkar finnas i Kubuntu också:

http://pavel.frimix.se/2011/11/06/tre-veckor-med-kubuntu-11-10/

 

FoHs bild

Jag har faktiskt haft "samma" problem (med konstiga färger) med en webbkamera, men vid nästa inpluggning så fungerande den utan att jag gjorde något.

Cheese har fått sig en riktig förbättring i och med 11.10 tyckte jag, roligt med effekterna Smile

desirees bild

Tja, eftersom LP nästan tycks ha blivit en "underportal" till Ubuntu med flera liknande distar, ja då fattar jag att det på sikt kan bli svårt att hålla fart här. Om vi däremot hjälps åt att informera och hålla fart här oavsett vilken dist vi kör, så är jag övertygad om att siten kan leva vidare.
När jag var som mest aktiv här då hjälpte alla varandra och stämningen var mycket god. Nu har jag varit borta härifrån en längre tid av olika anledningar.
Fram för linuxportalen som en oberoende linuxsajt! Smile

Désirée ingen kan allt men alla kan något

Så det är ditt fel då du försvann Wink

Allt går i vågor och även ubuntu kommer bli en prick i horisonten så småningon.

Minns när folk kallade LP för suse-portalen.

LP har och jag hoppas att den alltid kommer vara dist oberoende.

Men visst har det varit väldigt mycket ubuntu ett tag.

Tror snarare att många kör ubuntu och är aktiva på deras forum istället på gott och ont.

Men alla använder inte ubuntu och det borde ge plats åt LP om folk inte använder mycket internationella forum istället.

Själv gillar jag svenska forum men många yngre skippar nog det svenska.

FoHs bild

Tror nog att det är mindre Ubuntu på LP än många andra sidor, eftersom det hänger fler "gurus" här, som är villiga att testa flera olika alternativ. Kollar man "Senaste inläggen" tycker jag det är väldigt mixat vilka distar som hjälpfrågor och dylikt handlar om.

Men det är ju användarskapat innehåll på LP, så vill man vikta det mot någon annan dist får man börja skapa Smile

desirees bild

Nille du är för go'! Smile Visst är det som du säger! Härligt att vi kan mötas oavsett dist här på LP!

Désirée ingen kan allt men alla kan något