Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Göra en vanlig Linux-dator av en Chrome-OS-dator?

Istället för att köpa en dator med Windows förinstallerar och betala för det (Windows), borde man inte kunna installera Linux på en Chrome-OS-dator istället?  Det är kanske lite klent med HD på dem men det kanske går att bygga ut? 

Det är väl ingen konventionell hårddisk det handlar om, utan en SSD egentligen.  Linuxanpassad hårdvara borde det ju i alla fall vara i full utsträckning.  Någon som provat??   Några problem som skulle tänkas uppstå?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Har ej testat, men det finns två sätt att göra det på, lite beroende på vilken Chromebook det handlar om tror jag. Dels kan du göra en traditionell dual-boot (gäller för nyare modeller, x86), eller så kan du installera Ubuntu i en chroot-miljö. Det senare går under namnet ChrUbuntu.

I fallet med ChrUbuntu så kan man växla mellan de båda operativsystemen utan att behöva starta om datorn Smile Själv skulle jag nog sikta in mig på x86-modellerna, känns säkrast och enklast. Men googla den modell du funderar över samt ChrUbuntu eller Ubuntu så ser du om det funkar.

andys bild

Det var någonstans där man kunde beställa datorer utan Windows, ska se om jag kan hitta det igen.

Tycker det är viktigt att man stödjer den marknaden eller ännu hellre beställer en dator med linux förinstallerat då det är viktigt att stödja auktörer som säljer dessa.

Även om det är enklare och billigare och ladda ned sin egen dist och installera så är det viktigt att man som användare är med och stödjer på så sätt visar vi att det finns en marknad.

Lasps bild

En treflig Helg tillönskas.

En Chrome dator är väl "By Default" utan Windows! Det är ju ett Linux OS som Google hanterar.

Så det borde inte vara några problem att skapa ditt eget OS på dessa maskiner.

Jag har själv funderat allteftersom allt mer reklam ramlar in i både Win och Mac världen.

Tala gärna om vilken maskin du väljer. Kommer nog att reas till ganska bra priser eftersom folk är så förbannat rädda för förändringar.

Trots att det är helt lika med webblädsare där folk är mest numera.

 

Ha det gott säger Lasp

 

Passar på att lägga in en länk

http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.539984/hp-chromebook-14--valbyggd-googl...