Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En försvunnen timme!

Jag håller på med ett verktyg, som jag skriver på arbetstid (när inte ordinarie arbetsuppgifter kommer i vägen), som visade sig ha en bugg. Buggar i sig är ju inget konstigt, men just denna var lite märklig.

Verktyget är ett schemahanteringssystem, som (enkelt uttryckt) räknar ut hur schemat för ett antal personer ser ut vilken månad som helst. Det var bara det att en del av informationen som presenteras blev fel några månader på året.

Inte alla månader, men mer än nog för att det skulle synas. Efter en del sökande fram och tillbaka upptäckte jag att felet beror på att det försvinner en dag någonstans. Av någon anledning verkar det som om det är en dag mindre mellan vissa datum än det egentligen är, och jag kunde inte hitta något som skulle förklara det.

Tills jag började gräva lite djupare i koden jag skrivit, och började skriva ut variabler till höger och vänster. Så småningom insåg jag att det inte var en hel dag som försvann, utan bara en timme, men tack vare avrundningarna jag måste göra så blir denna timme till en hel dag.

Där satt jag, med det bisarra felet att det försvinner en timme för mig, utan att förstå varför när jag gör allt jag tycker mig kunna göra för att bara räkna hela dagar!

Medan jag höll på att bita i detta problem chattade jag lite med en granne, och berättade om problemet. Under vårt samtal kom vi på lösningen på problemet...

Jag använder nämligen MySQL för att plocka fram all kalenderralaterad information. Och jag använde UNIX tidsformat. Det är där problemet uppstår: MySQL räknar med omställningarna mellan sommar- och vintertid. Där försvinner en timme, eller dyker upp igen (vilket den ju faktiskt gjorde, eftersom verktyget räknade rätt på november och december...).

Efter att ha läst en del av MySQLs dokumentation hittade jag funktionen dayofyear() som ger tillbaka ett tal, från ett till 366 för vilken dag på året du gett den. Några minuter senare hade jag utraderat buggen, och kände stor tillfredsställelse!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Jag byggde en kalender som skulle redovisa bonus till anställda på ett företag. Jag hade precis samma problem. Någon stans på vägen försvann en dag, kalendern blev förskjuten. Jag löste det med att, precis som du, kolla dagarna. Fast jag baserade det på PHP:s datumfunktioner.

Känslan när man klurat ut felet och fått det att fungera är obeskrivlig! Smile

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .