Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

PC-BSD

Eftersom jag tidigare testat DesktopBSD som var en positiv överraskning så ville jag nu testa den andra användarvänliga FreeBSD-disten. Här kommer lite tankar kring allt. Jag gjorde samma miss som med DesktopBSD, jag glömde att hämta ner cd 2 vilket innehåller övriga språk. Har man bara cd 1 tillgänglig så finns det bara stöd för engelska sen.

Uppstarten och installationen

Uppstarten gick felfritt och installationsprogrammet startade utan problem. Förra versionen jag testade kraschade på samma dator när jag testade den. Nu har jag hämtat hem den senaste versionen. Precis som i DesktopBSD så har PC-BSD en väldigt enkel installation och ett trevligt grafiskt gränssnitt till densamma.

Det är några enkla steg att gå igenom och jag vågar påstå av i stort sätt vem som helst skulle kunna installera PC-BSD på sin dator. Först väljer man språk, sen hur man vill att hårddisken skall användas antingen genom att låta installationsprogrammet göra allt. Eller genom att ändra lite själv. Steget efter frågar om du vill ha bootloadern eller ej. Och efter det så startar installationen.

För mig som vill ha bättre kontroll under installation, blev lite smått irriterad att man inte kan välja program innan installationen startar. Detta betyder att jag kommer få program som jag inte vill ha. För mig är detta egentligen inget problem. Jag kan fixa detta senare. För något som inte har kunskap eller vet vilka program så funkar detta hur bra som helst. Exempelvis Ubuntu gör ju samma sak, installerar program som utvecklarna valt.

Den process när installationsprogrammet lägger över systemet etc på hårdisken går relativt fort. Jag har inte tagit tiden men jag tror nånstans mellan 10-15 minuter. Vilket jag tycker är acceptabelt. Total installation bör då vara på kanske 20-30 minnuter, beroende på hur lång tid man tar på sig i dom andra stegen och hur mycket man behöver läsa.

Efter att systemet har förts över till hårddisken så är det dags att ange lösenord till rootkontot samt skapa ett vanligt användarkonto. Nu har installationsprogrammet gjort klart och det är dags att starta om datorn.

Första omstarten

Efter omstarten så startar datorn upp med PC-BSD och hela processen fram till att KDE är igång går felfritt och hyfsat snabbt. Jag behövde inte göra nåt speciellt för att komma igång med datorn.

En första titt på PC-BSD

PC-BSD är inte fullt med massa applikationer utan det är ganska lagom, speciellt om man är nybörjare. Man får lite spel, internetapplikationer, multimediaapplikationer, brännarprogram m.m. Det ända jag kan se som egentligen saknas är OpenOffice eller liknande. I övrigt så finns allt en nybörjare kan tänkas behöva.

Det som gör PC-BSD till en vinnare för mig är att ljudet fungera direkt. Jag har alltid haft problem med ljudet när jag kört den vanliga FreeBSD. Jag har alltid fått konfiguera ljudet manuellt efteråt. Huruvida DesktopBSD klarar samma vet jag inte då jag testade DesktopBSD på min gamla dell. Där funkade inte ljudet efter installationen. Dock tror jag det finns en stor möjlighet att ljudet funkar direkt i DesktopBSD med, men det är en vild gissning.

Hantera systemet/Användarvänlighet

Efter att ha tittat runt lite så känns det som att PC-BSD är en riktigt användarvänlig distribution som ger stora möjligheter att hantera sitt system utan att egentligen behöva kunna något. Installation och uppdateringar görs via PBI som jag tyckte var väldigt enkel och bra.

Installera program gör man enklast genom att klicka på ikonen "Download Software" som ligger på skrivbordet. Då kommer man till en hemsida som är bra uppdelad i kategorier. Det är lätt att hitta dom program man söker och det är bara att hämta ner dessa. Sen dubbelklickar man på filen och installationen startar. Sen har du ditt nya program. Det liknar windows lite väl mycket för mig men det är ju kanon för något som kommer från windows och är van att hämta och installera program på det sättet. Installationen kräver rootåtkomst.

Lite tankar kring PC-BSD

Precis som DesktopBSD så är PC-BSD en riktigt bra dist som är otroligt enkel och användarvänlig. Allt fungerar som det ska och man behöver inte kunna mycket för att få ett fungerande BSD-system. Jag tycker att PC-BSD är avsevärt mycket bättre än Ubuntu och definitivt enklare att installera och hantera. PC-BSD tillsammans med DesktopBSD kan ge Ubuntu en rejäl match om dom får samma publicitet.

Jag tänker definitivt rekommendera PC-BSD eller DesktopBSD till nya *nix användare. Och jag kommer att behålla PC-BSD på min desktopdator.

Här är ett skärmdump jag tagit. Tog med startsidan för programmen i webbläsaren också. Nästa steg för mig blir att fixa utseendet för blommor är definitivt inget för mig Wink
Skärmdump

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mosps bild

Vad som man hittar när man går igenom menyn:

-Spel
--Arcade
---Kasteroids
---Kbounce
---KFoulEggs
---KGoldRunner
---KSirtet
---KSmileTris
---KSnakeRace
---KSpaceDuel
---KTron
---Kolf
--Boardgames
---Atlantik
---KBackGammon
---KBlackBox
---KMahJoong
---KReversi
---KWin4
---Kenolaba
---Shisen-Sho
--Card Games
---KPoker
---Lieutenant Skat
---Patience
--Kidsgames
---PotatoGuy
--Tactics & Strategy
---Katomic
---KBattleShip
---KJumpingCube
---KMines
---KSobokan
---Klickety
---Kolor Lines
---Konquest
---SameGame
-Graphics
---KDVI
---KFaxView
---KGhostView
---KPDF
---KPovModeler
---KSnapShot
---KView
---KolourPaint
---Kooka (scannerapp)
---KColorchooser
---KColorEdit
---KFax
---KIconEdit
---KRuler
-Internet
---Akregator
---KGet
---KMail
---KNetAttach
---KNode
---KPPP
---KSirc
---Konqueror
---Kopete
---Krdc
---Dictionary
---KNewsTicker
---KPPPLogView
---Korn
-Multimedia
---KAudioCreator
---KMix
---KRec
---Kaffeine
---KsCD
---KMid
---Kaboodle
---Artsbuilder
---Arts control tool
-Office
---Kontakt
---KAdressBook
---KOrganiser
-Settings
---Configure the panel
---Desktop Settings Wizard
---Menu Editor
---Menu Updating Tool
---Printing Manager
---Wallet Management Tool
-System
---KCron
---KInfoCenter
---KRandRTray
---KSysGuard
---Konsole
---Krfb
---File Manager -SuperUser Mode
---KDiskFree
---KwikDisk
---Terminal -SuperUser Mode
-Utilities
--Accessability
---KMag
---KMouseTool
---KMouth
---KSayIt
---kttsmgr
--Desktop
---KCalc
---KNotes
---KPager
---KTip
---Klipper
---SuperKaramba
--Editors
---KEdit
---KWrite
---Kate
--File
---Ark
---HexEdit
---KPalmDOC
--PIM
---KAlarm
---KArm
---KDE Groupware Wizard
---KGpg
---Kjots
---KTnef
---MultiSync
--Peripherals
---IRKick
---KFloppy
---KjobViewer
---KPilot
---Kandy
---KDEPrintFax
--Övrigt
---KCharSelect
---KFontView
---KRegExpEditor
---KTimer
-PC-BSD Settings
---Add User
---Display
---KeyBoard
---Mouse
---NetWorkmanager
---Online Update
---PBI Online Update
---Printer Manager
---Remove Programs
---Sound Mixer
---System
---Drives
---Local Network
-Direkt i menyn
---Control Center
---Find Files/Folders
---Help
---Home
---med flera (sånt som brukar finnas i kde)

urbans bild

Kul att fler satsar på "enkelt och lättinstallerat för nybörjaren". Det är så vi kan växa. Hardcore-nördarna kör redan någon form av *nix. Frågan är hur vi får moster Agda att överge Windows.

_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/