Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

urbans blogg

Linuxportalen har försvunnit...

...fick jag veta av min hustru igår. Var för trött för att kolla upp det utan svarade att den kommer nog snart upp igen. Säkert något problem med ISP, server eller något planerat underhåll.

Bra bloggar men ingen impact

Det skrivs många bra bloggar här, men de syns inte utanför den trogna skaran som hittar hit själva. Det är tråkigt för Linux och för LP. Bloggarna kunde dra hit en massa nyfikna. Är det bara etiketterna som saknas?

 

Linux börjar märkas i bloggosfären!

Nu börjar bloggar om Linux och öppen källkod och kritiska röster om Windows och Microsoft göra sig hörda genom bruset i bloggvärlden. Titta på http://intressant.se/ eller på http://bloggar.se/, där vi dock mest hålls bland det finstilta. Likaså hittar man bloggkommentarer på en del tidningsartiklar på webben.

Linuxbloggar börjar synas

Kolla in bloggar.se

Där finns numera sökorden linux, ubuntu och öppen källkod representerade. Dessutom hittar man linuxrelaterade bloggar
under den heta rubriken OS, operativsystem alltså Wink

Läser man "Windows är på väg att kollapsa" på IDG hittar man
naturligtvis linuxrelaterade Twingly-länkar.

Ännu ett sätt att göra Linux synligt! Hjäl

Blogga mera...

Inspirerad av pcfixaren har jag också startat en blogg på Aftonbladet. http://blogg.aftonbladet.se/14181. Förhoppningen är förstås att nå en mindre nördig läsekrets. Ja, ta inte illa upp grabbar och tjejer. Det är inget fel på er, ni är bara lite annorlunda.

Jag vill nå folk som har datorer med virus i och som inte vet vad de kan göra åt det, mer än att köpa en ny dator, om ni förstår vad jag menar.

Linuxnyheter censureras

Nyheter om Linux censureras stenhårt i mainstreammedia. När såg du senast en artikel om Ubuntu i din lokaltidning, om SuSE i din fackföreningstidning, eller om Fedora i den där gratistidningen du plockar upp vid busshållsplatsen?

Journalisterna på de här tidningarna har säkert fått en del pressmeddelanden som åkt direkt i papperskorgen. Om inte, borde de ha kunnat gräva själva - journalister ska kunna så'nt. Men linuxartiklarna lyser med sin frånvaro. Tyst som muren. I stället sövs vi med "journalistik" om silikonfixade dokusåpa-wannabe-kändisar. Tröttsamt.

Gimpa dina bilder i stället!

Nu har Adobe slagit till igen de har i sin guide lagt till en hel sektion om att man inte får säga "photoshoppa". Varumärken är inte verb säger man. ”bilden är utsmyckad med hjälp av Adobe® Photoshop® -mjukvara” ska man säga i stället. Vi som inte orkar med dessa tungvrickningsövningar kan ju alltid gimpa våra bilder i stället.

Programmet GIMP är fritt och ingen lär lägga sig i om vi säger gimpa, gimpa, gimpa!

Vilken dag!

Ubuntu.com verkar ha fått sina servrar halvt ihjälhamrade av alla som varit nyfikna på Ubuntu 7.04. Vissa tider fick man inte upp sidan. Nu verkar den dock funka och har fått ett nytt ansikte.

Annars hittar du här länkar och lite hjälp igång. Tankar gör du här: http://se.releases.ubuntu.com/7.04/

Har plockat ner den och den ser mycket trevlig ut. Hanteringen av mediafiler var supersmidig, skrivbordseffekterna (som man kan aktivera) imponerar på alla som gillar ögongodis. Återkommer!

Samarbete lade grunden

Samarbete lade grunden och bygger framtiden är rubriken på en gammal affisch som hänger hos mina svärföräldrar. Vilka kan vara avsändare? Kommunisterna? Syndikalisterna? LO? Sossarna?

Fel, fel, fel! Det var ett gammalt bondeägt kooperativ. Ett företag med nära anknytning till det borgerliga bondeförbundet, nuvarande centerpartiet. Där ser man hur lätt det är att sätta felaktiga och alldeles för snäva etiketter på ett budskap.

Ofint om pengar

Det är fult att prata om pengar. Detta gäller oavsett om man tillhör den majoritet som brukar få en massa månad kvar i slutet på pengarna eller om man tillhör dem som i slutet på månaden kan investera i en mindre vingård i Frankrike, om det nu råkar vara rätt just nu. Fult, men jag tänker bryta mot etiketten!

I våra kretsar är det extra fult. Linux väljer man för att det är fritt, tekniskt coolt, för att källkoden finns tillgänglig, av solidaritet med tredje världen och av många andra vackra skäl. Inte för att man är en snål jävel. Men jag är en snål jävel - också.

Prenumerera på innehåll