Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Är krånglet slut? Är Windows för bra?

Förr var linuxfora fulla med forumfrågor om kärnkompilering, X-konfigurering, partitionering, installation osv. Här saknas dessa diskussioner nästan helt. Det finns ett antal möjliga slutsatser.

  1. Ingen börjar med Linux nu, sedan Windows blivit så bra.
  2. Nybörjarna har inte hittat hit utan hänger på andra fora.
  3. Vi är så skrämmande besserwissriga, så nybörjarna vågar inte fråga.
  4. Linux (Ubuntu) har blivit så enkelt, så det finns inget att fråga om.
  5. Det finns nu så bra och lättfattliga och lätthittade FAQ-dokument, handledningar och HOWTOs (HURMAN?) så nybörjarna reder sig med dem.

Jag hoppas innerligt att punkterna 1-3 är fel, även om jag inte har några direkta belägg för det.

1) borde vara falsk, med tanke på hur många som har problem med virus, spyware och intrång på Windowssidan. Folk borde helt enkelt tröttna och söka alternativ. Fast vi missar kanske att putta in dem på den rätta vägen?

Slutsats 2) kan det nog ligga lite i. Linuxportalen är kanske fortfarande inte helt inarbetad. Vi borde marknadsföra oss bättre.

3) Jag hoppas det är fel. Alla bör känna sig välkomna med sina frågor - men också lära sig att ställa frågor på ett bra sätt.

4) Ubuntu sprider sig, och många vittnar om problemfri installation och drift. Men det som är problefritt för ärrade linuxkämpar med välvald hårdvara behöver inte nödvändigtvis vara lika problemfritt för nybörjaren, som dessutom kanske har en del windowsonly-komponenter i sitt system.

5) Jo, det finns ju en hel del, men är det verkligen så bra, så komplett, så lättläst och lätt att hitta. Fast google finns ju förståss, och med den hittar man det mesta.

Vad säger ni själva? Helst skulle jag vilja höra erfarenheter från dig som använt Linux mindre än ett år. Hur har det gått? Hur har du fått hjälp och handledning? Vilken hjälp har du saknat?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

surbiffs bild

jag har använt linux i ett år och några veckor nu.

min sammanfattning är att:

www.linux.nu - var ganska svår att hitta, jag hittade den genom att av en slumt söka på google efter en linux för nybörjare guide.

irc.freenode.net / #linux.nu eller vad den hette. hittade jag genom hemsidan. där fick jag nog den mästa vägledningen då jag inte visste riktigt vad jag skulle fråga på forumet. alla där var mycket trevliga. och är fortfarande.

linux för alla - jag hittade en bok på bokia, där lärde jag mig alla grunderna, skitbra bok.

efter allt detta så har jag lärt mig så pass mycket om linux att jag kan förklara för en oinvigd hur man installerar och underhåller en "enkel" dist, typ ubuntu.
jag har lärt mig lite programmering på kuppen.

jag började med mandrake 9, och jag installerade det ca 15 gånger innan det fungerade något sådär bra... sedan kom ubuntu, det var det bästa som hänt mig i datavärlden.

men endå så tror jag folk är rädd för förändringar, folk är rädda för att lära sig på nytt när dom igentligen inte behöver lära sig så mkt (ubuntu), de flesta jag har pratat med tker att dom inte har fått något virus, dom har inte behövt installera om, å dom tker att det är ok med priserna eftersom windows xp och antivirusprogram numera följer med de flesta datorer.

vad man ska göra vet jag inte. detta är mina erfarenheter efter det gångna året. Smile

gustavnilssons bild

Kör ubuntu och är det något jag får problem med/något jag vill ha fixat, är det bara att gå till ubuntuforums och skriva det i sökrutan. En blandning mellan 4 och 5 allså. Använder IRC ganska flitigt också.

Men visst någon gång kommer det säkert dyka upp någon fundering som passar här...

Tror dock det röriga forumet skrämmer bort vissa nybörjare lite...

Marcuss bild

Jag har använt linux runt ett år nu och då har jag mest kört ubuntu, för jag vill inteha ett system som kräver 70% konfiguering av min datortid.

Jag tycker dock att punkt 3 är halvsant. Det sker inte här på portalen som tur är (vad jag märkt). Dock har jag fått uppleva det på den Svenska linuxföreningens irckanal (#SeLinux), dock inte alla men mestadelen av dem är en stor bunt besserwissrar som inte vill något annat än visa hur j*la duktiga de är och hur dålig man själv är. En stor bromskloss enligt mig.

Det jag lärde mig på var att googla faktiskt. finns nästan alltid någon som har någorlunda liknande problem som en själv. google hittar det. Annars gick jag till ubuntuforumen och frågade där.
Men oftast fanns där bra howto på sidan tillhörande programmet man skulle installera. Orkar man bara läsa går det rätt så bra oftast =)

mindlights bild

Jag blir knäpp!

Angående "Ingen börjar med Linux nu, sedan Windows blivit så bra."

Snackade med syrran under mellandagarna.
Hennes piratade Norton Antivirus hade bara försvunnit från datorn.
Efter att jag dissat Norton (har en hel del skräckhistorier om den produkten de sista 3 åren) så fick jag frågan "Vad ska man då köra?"
Svaret blev enkelt.

Antingen så installerar vi f-secure eller Linux.

"Linux, vad är det?"

Förklarade att Linux var ett operativsystem precis som Windows fast utan virus och trojanska hästar. Stabilare och mer konfigurerbart till det utseendet som hon själv kände var bra för henne.

"Ja, det låter väl bra"

Men det är här man inte kommer längre i diskussionen egentligen.
Alltså. Linux är bra om du ska ha en fresh start utan några som helst krav på bakåtkompatibilitet (grymt jobbigt ord att stava det där...).

Ta t ex min syrra.
Självklart kan hon köra Linux. Inga problem.
Men vem får sitta och svära och konfa "Mulle Meck drar ännu en oviktig repa någonstans vi inte bryr oss" under Wine?
Vem får supporta helvetet (förutsatt att det lirar felfritt i början) ?

Jo, jag. 65 mil ifrån installationen.
Inte en chans i helvetet jag utsätter mig för det.

Jag vet att man inte ska tänka problemorienterat utan lösningsorienterat.... men min självbevarelsedrift är större än min tro på öppen källkod i det här fallet.

PS. Min systers antivirus? ja... Jag tipsade henne om att Elgiganten sålde F-Secure för 400kr och att det var för ett helt år.
"400kr??? Fan va dyrt...nej då får det va."
(Hon och hennes man tillhör typ övre medelklassen inkomsmässigt...400 kr är en skitsumma)

Så nu kör hon utan antivirus och jag har fört upp en person till på min lista över folk som kan ruttna i helvetet för att de sumpar min internetlina med spam och trojaner Tongue

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

snabelsvens bild

Jag snubblar nog snött över ribban på ett år med några månder när

Jag fick en ide då att jag verkligen skulle prova linux,och formaterade favvodatorn och sedaqn installerade Suse 8? tror jag det var, och saknade genast en massa saker.

Sedan började jag bomba linux.nu och linux.se med massor av frågor av alla de slag, fick en del bra svar och en del ruskade på tangentbordet och mästrade mig myndigt att söka själv först, och sen fråga.

Två månader i total fashination och koncentration och rpm-cirkus gjorde grabben (eller jag) nåt fyndigt ,så var nätet borta!gick in med XP

Tog säkert två månader att inse att XP suger pung, men sen inriktade jag mig på att, ett stopp i programmet så byter jag igen! en vecka senare satt jag med Suse 9 och bara gapade i fashination över vad gott som fanns att erbjuda! böjade mailbomba linux.se igen.

Någon där förbarmade sig över min förtvivlan kommen av vad jag saknade från winvärlden och föreslog mig att prova Fedora gjorde då detta och blev eld och lågor över vad nytt som fanns att få!!.

Retade sakta upp mig på att min Jens of Sweden inte gick att mounta i fedora där och då,fick genom linuxsverige intrycket att Debian var nåt annorlunda med mycket bra under skalet, alltså in med deb, stenkört kom ingenvart med nätet,först sen lyckades jag iaf och fick snurr på det mesta och skulle uppdatera ,avinstallerade allt!! satt och titta när apt-get plockade bort komponent efter komponent! grät en skvätt och sen in med Fedoran igen.

Tog mig an en massa dikussion på linuxportalen och sedan styrkt av allt detta installerade jag Debian igen och stortrivdes med det, tills nåt fick mig att börja undra vad detta märkliga system med ett ännu märkligare namn "Ubuntu" kunde vara för nåt,där är jag fast "tror jag"'

Men utan forumen och av alla dessa forum framförallt linuxsverige ,så skulle jag inte kommit så värst långt!

Befinner mig för övrigt i just en sån situation att jag så innerligt vill att nåra av mina vänner skall ge Linux och då i skepnad av Ubuntu en riktig chans att låta sig jämföras med WinXP men får rätt sval respons ,alla virus och framförallt spyware till trots.

Linux sätter ribban,Ubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

Linux sätter ribban,Kubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

jonasbjorks bild

Vi jobbar med att ta fram ett bättre forum för linuxportalen, men det är inte riktigt klart än.

Jonas Björk
www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

herr js bild

Har en liknande situation på jobbet.Där finns en dator som förmodlingen skulle kunna ha något fritt operativsystem installerat, men jag vet samtidigt vem som får hålla på med att få saker att fungera.Tiden räcker inte till för några sådana äventyr.

Så nu kör hon utan antivirus och jag har fört upp en person till på min lista över folk som kan ruttna i helvetet för att de sumpar min internetlina med spam och trojaner

Inget går upp mot äkta syskonkärlek Smile

urbans bild

Vad sägs om dualboot. Windows utan TCP/IP men med MulleMeck och
Linux med internetkonfugurering...
_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

urbans bild

Befinner mig för övrigt i just en sån situation att jag så innerligt vill att nåra av mina vänner skall ge Linux och då i skepnad av Ubuntu en riktig chans att låta sig jämföras med WinXP men får rätt sval respons ,alla virus och framförallt spyware till trots.

Man får ha minst lika mycket tålamod med folk som med en trädgård. Så ett frö. Rensa lite bland dåliga argument, vattna en aning, men inte för mycket och vänta tills det rotar sig och bär frukt...

Vad gäller virus, intrång och spyware, så vet de flesta inte ett dugg om vilka läbbigheter som frodas i deras burkar. Det är först när burken stannar helt eller när internetoperatören ilsknar till som man reagerar.

_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

snabelsvens bild

Sant, så sant min vän ,men jag är en rätt otålig natur ,speciellt som jag ser ett klart behov och ett lika svalt intresse ,jag refererar nog detta med intresse rätt så mycket till mig själv.

Linux sätter ribban,Ubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

Linux sätter ribban,Kubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

urbans bild

Det är alltför lätt att som "nyfrälst" tjata sönder öronen på sin omgivning.

Låt dem veta vad du kan och att du finns där när de behöver något bättre bara.
_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/