Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

K, någonting!!! Om korkade namn

Kadavro satte verkligen pekfingret på någonting intressant i linuxvärlden. Vi har massor med bra program men namnen suger. Det gäller förstås inte bara KDE utan även GNOME-program och alla gamla klassiker.

Jämför 'PhotoShop' och 'GIMP', alltså inte programmen utan namnen. Det första fattar man direkt vad det är, i alla fall på ett ungefär, medan det andra är totalt opegripligt eller rent av missledande.

Jämför 'Internet Explorer' och 'Firefox'. Det första namnet är så välfunnet så att många tror att det programmet ÄR Internet. Men eldräv, vaddå eldräv, säger inte ett smack.

Okej, JAG vet vad GIMP och Firefox är och använder dem dagligen, men namnen har betydelse när det gäller att locka nya användare och för att få de nya användarna att hitta rätt i sin linuxburk.

Nu är det förstås inte bara fria program som kan ha korkade namn. 'Excel' och 'Outlook' är inga vidare namn de heller, men det kan man kosta på sig när man dominerar marknaden och har miljardbudget för marknadsföring. Å andra sidan har vi några godkända namn. Open Office-programmet 'Writer' heter vad det gör. 'Digikam' kan man gissa vad det gör trots lustig stavning. 'LabPlot' heter också vad det gör osv, men en allmän namnreform skulle underlätta. Program ska heta vad de gör!

En stark förmildrande omständighet är att de flesta distar tar hand om nyinstallerade program och lägger in dem i Start-menyn, förlåt jag menar Program-menyn under sina respektive rubriker. På så sett hittar man snabbt bland sina grafikprogram, kontorsprogram osv utan att behöva hantverka en massa med menyerna eller leta runt i en mastodontmeny med intetsägande rubriker. Så väl förspänt har man inte i vissa andra OS.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

archies bild

För att inte tala om alla tokiga förkortningar. awk, sed, alsa, apt, mmorpg, vi, gz, osv osv osv.

hoths bild

En "fördel" med att nästan alla namn börjar med 'K' är att plötsligt nästan alla blir svenska namn. Istället för all denna engelska man annars måste stå ut med... Wink

----
Linux växer snabbast!

lundatoks bild

Bra, ett underbart exempel är GnomeMeetings nya namn som var så obskyrt och afrikanskt att jag inte ens kommer ihåg det... Smile

trappskis bild

appropå namn... och eftersom Internet Explorer nämdes...
Microsoft har lite bevär med namnet på nästa version av sin webläsare.
Det två olika versionerna ska få de "korta" namnen:
Windows Internet Explorer 7 in Windows Vista
Windows Internet Explorer 7 for Windows XP

urbans bild

Fast just dem vill jag gärna försvara. De vänder sig till kunniga användare, många av programmen har funnits ett par tre decennier och de heter likadant i alla *nix du kan stöta på.

Även om man råkar ha vim, gcc och gawk i sin dator så funkar standardkommandona vi, cc och awk. Det heter bara så i en riktig dator, oavsett om det är en linuxburk, en sun-server, en SGI-arbetsstation eller en mac.

Har man svårt att lära sig så kan man hitta på egna alias, så att 'dir', 'edit' eller vad man nu tycker är bättre kommandon startar relevanta program. Fast jag tycker nog att man mest binder ris åt egen rygg. Ett tu tre sitter man vid en dator med standardkommandona, och då funkar inget man är van vid.

_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

Kristians bild

Många av dessa namn är härligt nördiga omvända akrynymer eller fyndiga sammanslagningar. Som Stallman själv säger "Why do write a program? To give you an opportunity to use a funny name ;)"

Det fanns en emacs-variant som döptes till "eine" - "eine is not emacs"

Editorn skrevs sedan om så pass mycket att det nya programmet fick heta "zwei" - "zwei was 'eine' initially" Wink

---------------------------------------

 

curiums bild

Tycker också det är roligare med exmpelvis Firefox än Internet Explorer.. Nautilus och Konqueror låter roligare än "explorer" eller "utforskaren"..

Jag tycker det bra för använder man Gnome vill man troligtvis hellre ha ett gnome-program än ett KDE-program..

Och det är ju inte så svårt att faktiskt öppna programmen och se vad dom gör Smile
___________________
Det här är min signatur

--

Oscars bild

ekiga Sad

staukis bild

Jag skriver mycket hellre vim än vim_a_programmers_text_editor, gawk hellre än pattern_scaning_and_processing_language. Jag tycker att namnen är bra som det är. Det finns stöd för beskrivningar i de flesta pakethanteringsprogram.

Jag har inte träffat en enda mäniska som glömt bort vad firefox används för. Skulle firefox heta web browser skulle den vara svårare att marknadsföra.

Det är inte många som klagar över biologer för att de använder ord som metamorfos, extermiteter eller Parapatrisk utbredning. Att göra det enklare för nybörjare skulle göra saker mindre effektivt för "veteraner". Det bör inte glömas bort att det finns en stor hög med texteditorer ska vi kalla dem texteditor1, texteditor2, liten texteditor eller emacs, vi och nano?

urbans bild

WIE7iWV, WIE7fWX blir ju inte ens vettiga akronymer. Stööön.

_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

Oscars bild

jag tycker faktiskt gimp är ganska bra:
GIMP - Gnu's not Unix Image Manipulation Program.
Lite tråkig, men ett ganska bra namn när man väl skriver ut det.

Eller, hurd, som är rekursiv i två dimensioner:
"`Hurd' stands for `Hird of Unix-Replacing Daemons'. And, then, `Hird' stands for `Hurd of Interfaces Representing Depth'. We have here, to my knowledge, the first software to be named by a pair of mutually recursive acronyms. "

lundatoks bild

Fniss, så var det!

urbans bild

imho:

Kommandona ska heta vad de heter, från tangentbordet är korthet ett självändamål. Antar att det är det som gör att många föredrar vi före emacs, för det är väl det enda som är bättre med den. Äh, det där skrev jag inte Wink

Men i GUI kan man skriva 'Texteditorn emacs' exempelvis.

Jag ser också en stor skillnad på "nördprogram", som vänder sig till en liten väl insatt målgrupp och program som ska kunna användas av vem som helst.
_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

alberts bild

Eller vad sägs om ritprogrammet...Krita.

urbans bild

ekiga - iga - ga - a - a - a
fniss - niss - s - s- s

Eller det är kanske en beskrivning av tunga gamla möbler.

Flyttgubben: Jag blir så trött av att släpa ekiga gamla möbler hela dagen.

Hmm, just serious.

_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

pcfixarens bild

Jag har för mig att Gimp var en förkortning av
Graphical Image Manipulation Program men det verkar ha ändrats till
GNU Image Manipulation Program enligt hjälpfilen i Gimp som man får fram om man trycker F1
Jag har inte sett detta namnbyte tidigare, de måste ha ändrat detta iom version 2.0 eller så har det hetat GNU Image Manipulation Program hela tiden? Isåfall har det stått fel i någon artikel i någon datortidning vet ej vilken, men jag är säker på att jag har läst Graphical Image Manipulation Program någonstans.

_______________

Välj Nytt
Välj Rätt
Välj Linux

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org