Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Typsäker generering av XHTML-dokument med PHP

Efter att ha jobbat en månad med kod skriven av själva inkarnationen av inkompetens, som kastade XHTML kors och tvärs över tre dussin PHP-klasser och en otroligt tafflig template parser, sprejat med SQL-satser här och där och i total avsaknad av allting som kan kallas för struktur, har jag skaffat mig en stor dos hat gentemot templatesystem, och fick för mig att skriva ett litet ramverk för att generera XHTML programmatiskt i PHP.

Fördelarna med detta är att det blir renare, man slipper långsamma, tardiga templatesystem med beroenden på yttre textfiler samt att PHP kan tala om för mig omedelbart om jag gjort någonting som W3C inte tycker om.

Ja, det stämmer - typsäkerhet i PHP! Eftersom modernare versioner av PHP är marginellt mindre tardiga än tidigare, och inkluderar vissa begränsade möjligheter till att slippa tvingas vara beredd på att användaren kan skicka in vad skitdata som helst till ens metoder, tänkte jag försöka se om det faktiskt går att använda till någonting. (Pinsamt för Python att vara det sista stora språket utan typsäkerhet; när man t o m är sämre än både PHP och C++ på någonting, då är det riktigt illa.)

Resultatet kan ni se på github.

Det har inte stöd för alla taggar än (och kommer heller aldrig att få om ingen nu skulle få för sig att skicka en patch eller två som lägger till stöd för just dina favorittaggar) eftersom jag själv aldrig använt taggar som colgroup, bdo eller dfn, och därför inte känt för att lägga till dem. Dock finns det en klass CustomElement, en CustomContainerElement, och en RawElement, som kan användas för att baka in egendefinierade taggar i dokumentet (och därmed helt sätta typsäkerheten ur spel, bör noteras.)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Jag tror du missförstått det där med template-engines i PHP. Tanken är att du skall kunna designa en hemsida utan att kunna PHP, inte att kunna bygga upp en hemsida med enskilda komponenter. Fast det är ju som din signatur säger, helt meningslöst att diskutera detta med dig, eftersom du alltid har rätt.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

leochingkwakes bild

+1

valdermans bild

Det har jag alldeles säkert gjort isåfall. Monstrositeten från mitt jobb verkar ha förblindat mig en aning. Det ändrar dock inte på det faktum att jag hellre bygger sidor typsäkert än sitter och laddar om validator.w3.org var femte sekund. (in b4 "använd webdeveloper toolbar" etc.)

EDIT: det är f ö lustigt att vissa på LP hyser sådant agg mot mig att de inte bara tar min signatur på största allvar, utan dessutom måste påpeka det varje gång de svarar på något jag skrivit.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Nä det är inget agg mot dig.

Men i början fick jag känslan av att du aldrig kunde ha fel och tror att det var därför någon skrev din signatur.

Men nu mera så erkänner du om något är missförstått eller galet.

För mig är det bara en pikning och jag hoppas att du inte tar illa upp.

valdermans bild

Nej, signaturen står allas vår favorit Exton för.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

filipjanssons bild

Har inte din signatur något med exton och göra?

Justice For The 96 || Siempre Es Posible

 

Justice For The 96 || Siempre Es Posible

valdermans bild

Visst har den det.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

ein.anderssons bild

Både du och exton är två karaktärer här på Linuxportalen. på gott och ont Wink

--

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

jonasbjorks bild

Äh, lite får du tåla som du härjar runt ibland Smile Jag lade till det där om din signatur för att retas tillbaka. Ta mig inte på allvar alltid. Jag är också en liten nörd som försöker vara rolig. Nu ser vi till att ha en bra dag! Kram!

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .