Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Bekräftat: ubuntards existerar!

Folk brukar gnälla när jag (och andra) 

använder uttrycket "ubuntard." Här har ni ett praktexempel på någon ordet verkligen passar på.

Närmare bestämt, så har administratörerna på ubuntuforums.org inte riktigt alla hästar i stallet. Följande textsnutt kommer från deras announcement om "farliga" kommandon du blir permabannad för att posta i forumet:

Delete all files, delete current directory, and delete visible files in current directory. It's quite obvious why these commands can be dangerous to execute.

Code:

rm -rf /
rm -rf .
rm -rf *

The only problem is that .., the link to the previous directory, will be matched by this and this will in turn delete everything above this directory level (oops!). A possible alternative that I can think of for this would be

 

Code:

rm -r .[^.]*

which will exclude the entry "..". Of course, it probably has limitations of not matching certain entries, fixing which is an exercise left to the reader.

Pinsamt, Ubuntuforums! Jag ska komma ihåg att aldrig hänvisa folk dit, med tanke på att de uppenbarligen bara kommer att få ounderbyggd vidskepelse och misinformation där.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

ein.anderssons bild

 Förklara gärna, vad som är nackdelen med att informera om dessa kommandon.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

fsns bild

Det som är fel är att förklaringen inte stämmer. rm -rf * och rm -rf " traverserar inte uppåt i hierarkien, och kommer inte att ta bort någonting ovanför där man står. Huruvida man är en Ubuntard på grund av att man tror det kan man ju alltid diskutera.

Det är däremot alltid riktigt att varna för farliga kommandon. Men varningen skall vara tekniskt korrekt.

Vad som är mer intressant är vad som händer om rm träffar på en hård länk, jag minns inte om den följer hårda länkar. Det skulle potentiellt vara mycket farligare och mer svårfunnet.

fredentofts bild

Eftersom du inte kan hårdlänka kataloger så är det inga problem.

Tar du bort en hårdlänkad fil så är det bara den referensen till filen som tas bort, övriga referenser och den fildatan finns kvar så länge det finns minst en hård länk dit.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

valdermans bild

Om man är administratör på ett Linuxforum och godtyckligt bannar folk på grund av sin egen totala okunskap om vissa extremt vanliga kommandon, då är man definitivt någon form av -tard. Det hade naturligtvis varit en annan sak om det rört sig om en okunnig användare.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

med tanke på att de uppenbarligen bara kommer att få ounderbyggd vidskepelse och misinformation där

Liiiite överdrivet kanske Smile Fyller på med lite direkttext från posten så att vi inte sprider "ounderbyggd vidskepelse och misinformation" här också! Alla bör läsa posten i fråga så man vet vad det handlar om, det är alltså avsevärt fler kommandon som tas upp än de tre-fyra som valderman sätter fokus på.

"I'd just like to caution those thinking of doing this that UbuntuForums has a strict zero-tolerance policy when it comes to posting dangerous commands. If you post one of them, particularly in a support thread disguised as advice, expect to be instantly and permanently BANNED, at the account, e-mail, IP, or ISP level. I do not care about intent -- if you mean it as a joke, it is not funny. If you mean it as a lesson, go teach it somewhere else."

valdermans bild

Den biten gör det hela ännu roligare.

Folk som inte har den blekaste aning om vad de sysslar med (hans "lösning" visar att han inte vet hur vare sig bash eller rm fungerar) definierar och implementerar en nolltoleranspolicy mot godtyckliga kommandon - underbart!

Ang. bara misinformation, så verkar det ju onekligen som att rätt svar på vissa frågor antingen leder till att en admin kommer och "rättar" dig, eller också helt sonika bannar dig och alla andra med samma ISP.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Jag tolkar posten som en varning för dom som medvetet postar elakartade kommandon (endera som skämt eller i ett idiotiskt utbildningssyfte), medan du verkar tolka det som att om någon i en guide skriver "rm -rf ." så blir den personen bannad. Är det inte överdrivet att göra antaganden om den faktiska modereringen baserat på just det inllägget?

Sen tycker jag nivån på de andra kommandona som tas upp i posten överväger faktafelet du tar upp. Det handlar ju inte om någon som "inte har den blekaste aning".

valdermans bild

Jag tolkar posten som en varning för dom som medvetet postar elakartade kommandon (endera som skämt eller i ett idiotiskt utbildningssyfte), medan du verkar tolka det som att om någon i en guide skriver "rm -rf ."

"Nolltolerans" brukar i allmänhet betyda just "ingen tolerans," inte "flexibel policy med rum för folkning."

Sen tycker jag nivån på de andra kommandona som tas upp i posten överväger faktafelet du tar upp.

Jo, det är ju verkligen befogat att varna folk för att följa råd som involverar direktmanipulering av block devices, sh, mkfs eller att kompilera saker... Det enda sansade som tas upp i artikeln är forkbombs, resten är direkt misinformerande idioti.

Det handlar ju inte om någon som "inte har den blekaste aning".

Läs hans "lösning" på "problemet" med rm -rf * igen. Tror du fortfarande att personen i fråga vet vad han pratar om, läs resten av artikeln igen. Om du fortfarande tror att han vet vad han pratar om ska du nog låta bli att ge folk "råd" om Linuxrelaterade saker i fortsättningen.

(EDIT: och nej, artikeln informerar inte om vad dessa kommandon gör, den informerar om "farliga" kommandon som folk kommer att "försöka lura dig att utföra," som "inte bör köras på en maskin med viktig data på" och som, i enlighet med den nolltoleranspolicy som beskrivs i första stycket, får din ISP permabannad om du postar dem i forumet. Det är heller inte ett foruminlägg det rör sig om, utan en global announcement som alltid visas i varje subforum på hela ubuntuforums.org.)

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

"Nolltolerans" brukar i allmänhet betyda just "ingen tolerans," inte "flexibel policy med rum för tolkning."

På detta sätt uppfattar även jag nolltollerans.

Men sedan funderar jag på hur ofta jag faktiskt använder både 'rm -rf *' och 'rm -rf .' och det är hyfsat ofta.

Men det gäller ju att använda allt i rätt situation.

 

*edit citeringen är inte 100% då ett stavfel rättats till.

FoHs bild

Jag anser att nolltoleransen inte gäller postandet av kommandona som sådana, utan med vilken avsikt det postas. Jag tror säkert du hittar exempel på kommandona i forumen (dd, mkfs etc) från användare som inte blivit bannade eller ens varnade. Det inlägget försöker göra är att enkelt förklara vad som händer med respektive kommando och vad, om man använder det fel, kan hända. Må så vara att det är "over the top" och direkt felaktigt på sina håll, men det anser jag din tolkning vara också Smile

"If you post one of them, particularly in a support thread disguised as advice, expect to be instantly and permanently BANNED"

"I do not care about intent -- if you mean it as a joke, it is not funny. If you mean it as a lesson, go teach it somewhere else."

"Also, this is far from an exhaustive list, but should give you some clues as to what kind of things people may try to trick you into doing. Remember this can always be disguised in an obfuscated command or as a part of a long procedure, so the bottom line is take caution for yourself when something just doesn't "feel right"."

Jo, det är ju verkligen befogat att varna folk för att följa råd som involverar direktmanipulering av block devices, sh, mkfs eller att kompilera saker... Det enda sansade som tas upp i artikeln är forkbombs, resten är direkt misinformerande idioti.

Jag anser inte att varningen går ut på att säga "Kör inte dessa kommandon under några omständigheter!" utan den går ut på att säga "Tänk på vad du kör och vem råden kommer ifrån". Det står ju klart och tydligt att man inte ska köra kod som man inte vet vem det kommer ifrån, eller kompilera källkod från opålitliga källor. Det är väl sunt förnuft? Och givetvis ska man vara försiktig med de andra kommandona, eftersom de felaktigt använda kan orsaka stor skada. UbuntuForums kan vem som helst registrera sig på, det är självklart att man bör tänka efter innan man kopierar text från kodrutor och kör i sin terminal.

valdermans bild

Jag anser inte att varningen går ut på att säga "Kör inte dessa kommandon under några omständigheter!"

Again, these are extremely dangerous and should not be attempted on a computer that has any physical connection to valuable data -- many of them will even cause damage from a LiveCD environment.

Again, DANGEROUS COMMANDS -- look but DO NOT RUN.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Men kör rm -rf / på din dator då! Laughing out loud

Edit: Det är alltid så svartvitt med dig, men betänk vem inlägget riktar sig till. Det vore liksom galenskap att inte påpeka det som påpekas. Hur ska nybörjaren kunna avgöra?

valdermans bild

ITT: vi plockar lösryckta snuttar ur artikeln lite som vi vill för att slippa erkänna att vi har fel.

Jag skulle snarare säga att det är vansinne att smälla i nybörjarna att sh, dd, rm, etc. är farliga kommandon som de INTE UNDER NÅGRA OMSTÄNDIGHETER ska köra.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

ein.anderssons bild

 Det står inte heller att kommandona i sig är farliga, utan att dom är det med vissa flaggor och paramterar. Läs gärna texten igen.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

jonasbjorks bild

 Fast å andra sidan behöver man ju inte besöka den webbplatsen om man inte gillar den. 

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Lustigt, det är lite det jag tycker du gör. Plockar lösryckta snuttar alltså Smile Många av de kommandon som står just i det inlägget är ju sådana som inte ska köras för att det orsakar skada, och då måste ju inläggsförfattaren skriva det (han syftar ju specifikt på de exempel som ges). Vad skulle han gjort istället? Skrivit ut man-sidorna? Någonstans måste man ju börja om det är så att de kommandon som ges som exempel använts för att orsaka skada.

valdermans bild

Med tanke på att alla kommandon som ändrar på någonting kan användas för att orsaka skada hoppas jag att du är konsekvent och förespråkar att man varnar nya användare för att använda cp, python, mv, scp, perl, och i princip alla andra kommandon också.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Nej, eftersom det inte är kommandona som sådana som det varnas för.

valdermans bild

Nej, det som varnas för är koncept - att köra shellscript, att manipulera block devices och att ta bort saker rekursivt. Det tycker jag ärligt talat känns ännu värre.

(Suck Linuxportalens tardiga trådnästlingssystem f. ö. - ett ord per rad på min 12" laptop FTW!)

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Att det är ett koncept det varnas för kan jag hålla med om, och konceptet är att somliga kommandon kan användas för att orsaka skada. Det är dessa kombinationer av kommandon och flaggor det varnas för, och inte kommandona som sådana. Angående shellscripten så är det ju att "köra okända script" det varnas för. Återigen, sök på några av kommandona så ser du att det förekommer och att det inte varnas och bannas hej vilt för det.