Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Flash, GStreamer och det "moderna" Linuxskrivbordet

Alla dess tillkortakommanden till trots har jag fortsatt använda Ubuntu på min desktopmaskin; wubi är helt enkelt för smidigt för att jag ska orka partitionera och trixa. Nu förhåller det sig som så, att min dygnsrytm blivit aningen skev (ur led är tiden, etc.) och att jag därför behöver någonting för att sysselsätta mig genom nattens mörka timmar. Min första instinkt var YouTube; har man gamerkompisar som för tillfället är mellan jobb har man aldrig ont om konstiga klipp att se om nätterna.

Stort misstag. 64-bits Ubuntu och Flash är uppenbarligen inte ett lyckligt äktenskap, och jag ger upp efter att ha installerat paketet via Ubuntus Firefoxpluginsökare, för hand med apt-get och för hand med den DEB Adobe rekommenderar mig att använda, i den ordningen. Skiten går bara inte igång.

Inget större problem, då det finns andra sätt att roa sig på. Jag har en hög med videoupptagningar från MIT:s kurs 6001; Structure and Interpretation of Computer Programs. Då Lisphackare påstår att man inte kan uppnå satori förrän man läst SICP (det är en bok också; kursen bygger på boken med samma namn, och gick på MIT i sisådär en 20 år tills man bestämde sig för att "understanding the principles is not essential for an introduction to the subject matter anymore" och ändrade introkursen till en lam Pythonkurs) >9000 gånger, tänkte jag att jag kanske skulle kolla på en av föreläsningarna.

Så jag monterar sambasharen från min filserver, bläddrar till videoupptagningarna med Nautilus och dubbelklickar på en upptagning, i hopp om att en modern, lättanvänd Linuxdist ska klara av att spela upp en vanlig DivX-film med MP3-ljud. Totem talar om för mig att den behöver installera lite patentproblem (MP3-codec, bland annat,) letar upp de nödvändiga paketen och installerar dem. Och talar om för mig att filen inte kan spelas upp eftersom ljudformatet inte stöds. När jag startar om Totem kan filen spelas upp, men utan ljud.

Grattis Ubuntu, starkt jobbat!

Jag börjar misstänka att jag är otroligt dum i huvudet och inte klarar av att använda en peka och klicka-dist; mitt intryck av Ubuntu är att det är en sån ofantlig skithög att någon annan måste ha reagerat på det tidigare. Allt det här "just works" om jag installerad Debian eller Arch på egen hand, men av någon anledning misslyckas Ubuntu kapitalt gång på gång. Det måste helt enkelt vara jag som gjort någonting fel, men det enda jag gjort är att använda xmonad som fönsterhanterare och plocka bort PulseAudio - ingen av dessa åtgärder borde rimligtvis påverka min upplevelse på det viset.

Som tur är finns ju mplayer (som, för övrigt, inte klarar av att spela film i helskärm på min Ubuntuinstallation - WTF?!) så nu ska jag alldeles strax titta på lite SICP och se om det gör mig klokare. Dock inte med mplayers kassa frontend GMplayer, som alla distributioner av någon anledning skeppar, och som inte fungerar i någon av dem.

(inb4 vissa LP:are kommer och gastar om dålig attityd, otrevlig ton, personangrepp, etc.)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Vart fick du tag i ett deb-paket med 64-bitars Flash från Adobe? Det du får hem via Adobes sida är nog 32-bitarsversionen, jag tror inte de känner av arkitekturen öht och det är otroligt dåligt att de inte ens skriver ut vad man laddar ned. Jag skrev om mina erfarenheter om Flash och Ubuntu här: http://www.linuxportalen.se/forums/2010/02/21/ubuntu-910-amd64-och-fel-fel-arkitektur-i386#comment-89758

Du kan ladda ned 64-bitarsversionen här: http://labs.adobe.com/downloads/flashplayer10_64bit.html
Flytta den uppackade filen till /usr/lib/mozilla/plugins så bör det fungera bättre. Eller det gör det för mig iaf Smile

Det här med videospelare är något av ett mysterium. Själv har jag både gmplayer, vlc och totem och använder faktiskt alla tre. Mest gmplayer (som jag aldrig haft några problem med), men vissa saker klarar den inte av. Exempelvis föreläsningarna i mms-format brukar allt som oftast vara utan ljud både med VLC och gmplayer, men där räddar Totem dagen. Mycket märkligt.

Har du testat om du kan spela upp vanliga mp3-filer med Totem efter den där pekaklicka-installationen av codecs? Kan ju vara så att den reagerar över containern av någon anledning. Sen finns det ju ett PA-plugin för gstreamer, som förmodligen är installerat från start, kan det påverka? (Rimligtvis borde den ju känna av att PA inte är installerat längre och använda ALSA-pluginet istället, men vem vet!)

valdermans bild

Vart fick du tag i ett deb-paket med 64-bitars Flash från Adobe? Det du får hem via Adobes sida är nog 32-bitarsversionen, jag tror inte de känner av arkitekturen öht och det är otroligt dåligt att de inte ens skriver ut vad man laddar ned. Jag skrev om mina erfarenheter om Flash och Ubuntu här: http://www.linuxportalen.se/forums/2010/02/21/ubuntu-910-amd64-och-fel-fel-arkitektur-i386#comment-89758

Så går det om man försöker installera Flash mitt i natten. Det stora mysteriet är dock varför det inte fungerade efter min första apt-get install flashplugin-nonfree eller efter att Ubuntus pluginguide installerat 64-bits versionen åt mig; efter att ha kört apt-get install --reinstall flashplugin-nonfree funkar det.

Adobe bör f ö ställa sig vid skampålen som tillhandahåller en i386-DEB som går att installera utan klagomål på en 64-bits dist. Eller så är det Ubuntus "användarvänliga" grafiska installationsverktyg som inte tycker att jag ska bry mitt lilla huvud med sådana "petitesser."

Det här med videospelare är något av ett mysterium. Själv har jag både gmplayer, vlc och totem och använder faktiskt alla tre. Mest gmplayer (som jag aldrig haft några problem med), men vissa saker klarar den inte av. Exempelvis föreläsningarna i mms-format brukar allt som oftast vara utan ljud både med VLC och gmplayer, men där räddar Totem dagen. Mycket märkligt.

Jag har helt enkelt vant mig vid att alltid använda mplayer utom om jag använder nån grafisk filbläddrare för att accessa en sambashare (eftersom nån tard sabbade smbmount för två år sedan och mount -t cifs är för jobbigt att skriva.)

Har du testat om du kan spela upp vanliga mp3-filer med Totem efter den där pekaklicka-installationen av codecs?

Nej, jag konstaterade bara att gstreamer suger lika hårt som vanligt och installerade mplayer istället.

Sen finns det ju ett PA-plugin för gstreamer, som förmodligen är installerat från start, kan det påverka? (Rimligtvis borde den ju känna av att PA inte är installerat längre och använda ALSA-pluginet istället, men vem vet!)

Funderade på om så kunde vara fallet, men jag hittade inte ett enda omnämnande av PA i inställningarna.

Jaja, saker fungerar så länge man använder de "primitiva" (AKA funktionellt överlägsna, men saknar felöversatt GUI) verktygen, och det är egentligen det enda jag bryr mig om; de grafiska verktygen tillför ingenting extra för min del, ens om de faktiskt hade fungerat, snarare tvärtom.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Adobe bör f ö ställa sig vid skampålen som tillhandahåller en i386-DEB som går att installera utan klagomål på en 64-bits dist. Eller så är det Ubuntus "användarvänliga" grafiska installationsverktyg som inte tycker att jag ska bry mitt lilla huvud med sådana "petitesser."

Jag tror det är Adobe som paketerat lite galet. Om man uttryckligen paketerat det som i386 så ska systemet säga till. Vet att Lyfang hade problem med det i tråden jag länkade till. Precis som jag skrev där så tror jag att du har 32-bitsversionen men inslagen i nspluginwrapper. Får du problem med det så vet du var du får tag på en äkta 64-bitsversion Smile

Nej, jag konstaterade bara att gstreamer suger lika hårt som vanligt och installerade mplayer istället.

Ja, gstreamer fungerar inte lika klockrent som ffmpeg. Det jag funderade lite på är om den här guiden misslyckades med att installera rätt paket. Personligen litar jag inte riktigt på att de gör rätt. Men då är man hänvisad till Synaptic.

Funderade på om så kunde vara fallet, men jag hittade inte ett enda omnämnande av PA i inställningarna.

Nej, det är väl Gnomesyndromet Smile Tanken är väl att det sköts automatiskt. De finns båda med som paket i Synaptic dock, och där går det åtminstone att ta bort det.

valdermans bild

Jag vill f ö passa på att rekommendera första föreläsningen i Structure and Interpretation of Computer Programs till alla som har svårt att förstå rekursion vs. iteration.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

elwiss bild

 Härligt! (Filmen alltså, inte dina problem)

Ibland känns det som att inte så mycket hänt sen jag började köra Red Hat ~96. Då satt man och slet minst en dag för att få ljud och ytterligare en för att få KDE 1x att funka. Idag sliter man fortfarande för att få ljudet att funka överallt..

Nå, till Valdermans stora glädje kan han idag i alla fall ha gele´fönster och snurrande kuber, det hade nog ingen ens tänkt på för 10 år sen .. Wink

bosseps bild

Nej jag ska inte gasta om dålig attityd, otrevlig ton, personangrepp, etc. Utan tycker det var bra skrivet. Har jag förlikat mej med din ton eller har du ändrat dej? Skit samma bra var det.

valdermans bild

Jag tror det är 50-50. Det är svårt att vara lika irriterad över lättfixade petitesser som trasig Flash och att jag blir tvungen att använda mplayer (som jag föredrar) istället för Totem som över bootloaders som avinstallerar sig själv, ljudservrar som fortfarande inte funkar och idiotbuggar som att det är omöjligt att starta från .xsession i standardutförande.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jontes bild

Åhåjaja, sällan pinkar en trähäst i sahara Smile

Men -Valderman går alltid till personagrepp.

-Är du igång nu igen, jag är inte speciellt impad utav dig och dina direkta personangrepp. -varför skrev du (som svar)i mittblogginlägg :

"men det skulle inte förvåna mig det ringaste om herr kalle.anka skulle vara någon i din bekantskapskrets eller, kanske än mer troligt, ditt trollkonto."

 

Nu får du skärpa dig och inte hoppa på allt och alla omkring dig. Ja jag kan förstå att en del personer blir fundersamma. Varför hoppar du på mig för någon annans åsikter. Jadå om du vill så har jag tid att sabla ner allt du skriver och kommer locka in dig till dina vanliga irrgångar i kommentarena.

 

Har'e

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

leochingkwakes bild

jontes bild

Jamen menat till vem Smile -Törs du skriva det också?

"Tala är silver men tiga är guld"

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

leochingkwakes bild

Jag svarade på ditt inlägg så...

Tala är silver men tiga är guld är nog det sämsta ordspråk som uppfunnits... det kom nog till på den tid då herrarna inte ville höra sina fruar prata...

FoHs bild

Håller med leo här. Du kastar sten i glashus. Den mycket milda antydan från valderman om att du skulle ha ett trollkonto kommer som svar på ett inlägg där hela syftet var att visa hur negativ valderman är. Du får nog räkna med att få ett litet mothugg då Smile

valdermans bild

-Är du igång nu igen, jag är inte speciellt impad utav dig och dina direkta personangrepp. -varför skrev du (som svar)i mittblogginlägg :

"men det skulle inte förvåna mig det ringaste om herr kalle.anka skulle vara någon i din bekantskapskrets eller, kanske än mer troligt, ditt trollkonto."

Elementärt min käre Watson; eftersom du beskrev den här tråden som dålig attityd och otrevligt bemötande, och för att jag tycker att du och herr Anka känns synnerligen snarlika till sättet.

Ja jag kan förstå att en del personer blir fundersamma.

Angående vad? Att LP är fullt av Linuxhatare eftersom jag påpekar att Ubuntu fungerar dåligt?

Varför hoppar du på mig för någon annans åsikter.

Jag har inte hoppat på dig. Enda möjligheten att tolka det jag skrev som ett påhopp är om du själv tycker att herr Anka verkar vara dum i huvudet, eftersom jag på intet sätt rackade ned på herr Anka utan bara påpekade att ni påminner om varandra och luftade en misstanke om att ni kanske t o m står varandra närmare än enäggstvillingar.

Jadå om du vill så har jag tid att sabla ner allt du skriver och kommer locka in dig till dina vanliga irrgångar i kommentarena.

Hemskt gärna. Jag har inte haft så roligt som den gången du och din bättre hälft fick släppet och började åkalla hundbajs och andra saker över mig på väldigt länge!

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

rickards bild

Jag tyckte vi sa att vi försöker efterlikna windows. Har du någonsin varit med om att "Searching for codecs" i media player har fungerat?

valdermans bild

Jag vet inte, jag har alltid bara förutsatt att WMP överhuvudtaget inte funkar och använt VLC istället.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん