Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Installera Linux Mint Debian Edition med 8 enkla steg

Jag testade LMDE en gång tidigare, och det var ganska trevligt. Därför tänkte jag även installera det på min stationära burk. Här följer en redogörelse för förloppet, som kanske även kan tjänstgöra som enkel guide för nybörjaren. Den otålige kan hoppa till steg 8.

1. Inse att LMDE inte har någon officiell metod för att skapa en bootbar USB-pinne, trots att optisk media är dött sedan fem år tillbaka; använt unetbootin för uppgiften istället.

2. Inse att installern envisas med att hänga sig vid uppstart; testa felsäker installation.

3. Inse att installern blir helt förvirrad av den integrerade SATA-controllern och inte kan slutföra installationen; gå till steg 4.

4. Eftersom installern redan våldfört sig på hårddisken finns nu inget bootbart OS på burken; boota in i en felsäker LMDE-livemiljö och installera VMware Player på en RAM-disk; använd den fysiska hårddisken som VMware-hårddisk och boota installer-ISON genom VMware.

5. Inse att installern inte gillar VMwares virtualiserade grafikdriver; installera i felsäkert läge istället.

6. Boota om och inse att det "installerade" LMDE inte vill starta X eftersom Nvidia-grafikkort uppenbarligen är otroligt förvirrande.

7. Avinstallera noveau-skräpet och installera nvidia-glx. Fortfarande ingenting.

8. Ge upp och installera Debian testing med den officiella metoden för USB-boot. Ett par klick och tre minuter senare är allting klart och funkar out of the box, allting fungerar exakt som i LMDE 

(utom menyn, men vem bryr sig?)

---

Seriöst; jag vet att min SATA-controller är aningen speciell, men detta? Är huvudversionen av Mint lika kass? Hurra för det "moderna" Wind^W Linux-skrivbordet, där allting funkar automagiskt; det är tur att vi har lysande, välfungerande produkter som Mint och Ubuntu så vi slipper använda krångliga nörddistar som Debian.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Om Linux Mint inte plockat bort det så bör det finnas en "Startup Disk Creator" i menyn någonstans, som skapar ett bootable USB-minne. Torde vara den officiella metoden.

Käns konstigt om LMDE baserats på testing. Kanske är förklaringen till att ditt SATA-kort inte stödjs. Eller om de kompilerat en egen kärna som saknar stöd för det kanske...?

extons bild

Jag gillar inte riktigt ditt råd att använda Unetbootin. Den som vill installera LMDE på en USB-sticka och kunna spara ändringar av systemet på densamma kan läsa HÄR om hur man ska göra.

F ö är det "normalt" inga som helst problem med att installera LMDE till hårddisk på en "normal" dator.

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Det är mer BLARG FRUSTRERANDE STENÅLDERSSKRÄPWORKAROUND än något riktigt råd; behövs andra råd än "klicka på next" för en "modern och användarvänlig" är det korrekta rådet alltid "installera Debian" eftersom de "moderna" distarna är så fullpackade av problem att "installera med ett enda klick" är deras enda anledning att existera.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

Missförstå mig rätt nu, men det är väl så (som du själv antyder i ditt inlägg) att bl a Ubuntu och Mint är alldeles för simpla distar för dig.

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Nej, snarare att de är för krångliga. Debian funkade utan minsta krångel direkt efter installation; dess rykte om att kräva mycket jobb är klart överdrivet.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

Vad gäller Debians allmänna förträfflighet måste jag hålla med dig. Jag kallade inte för inte nyligen Debian (Sid) för det ultimata linuxsystemet.

LINUX.EXTON.NET