Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fix för dålig batteritid med nyare Intel-laptops

 Om du har en laptop med Intels Sandy Bridge-chipset har du med största sannolikhet problem med dålig batteritid, om du använder en hyfsat modern distribution. Det finns ett enkelt sätt att åtgärda saken, men tyvärr är det inte helt lätt att ta reda på hur man gör eller ens vad orsaken är. Därför tänkte jag bidra till allmännyttan genom att beskriva det hela här.

I Linux 2.6.38 stängde Intels grafikdriverutvecklare av strömsparfunktionalitet som orsakar några få maskiner att hänga sig, vilket medför att grafikkortet helt plötsligt tuggar i sig 4-5W extra. Som tur är går det enkelt att åtgärda; lägg till i915.i915_enable_rc6=1 i din boot command line (raderna GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT och GRUB_CMDLINE_LINUX i /etc/defaults/grub om du kör Debian; troligtvis även om du kör Ubuntu, Mint eller någon annan bastardisering därav,) kör sudo update-grub2 och starta om - du kommer att upptäcka att du får ut ett par timmar extra av batteriet, laptopen rostar inte längre dina testiklar och/eller äggstockar, och du får äntligen tyst på den irriterande fläkten.

Om du är drabbad av den ANDRA elaka strömregressionen (den från 2.6.35 och framåt) kan du även lägga till pcie_aspm=force i din bootkommandorad, vilket borde ge dig ytterligare någon timme eller så.

Slutligen kan du, om du är lika besatt av att krama minsta minut ur ditt batteri som jag, även lägga till i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 i din bootkommandorad för ytterligare vinster.

Jag kan verifiera att dessa parametrar fungerar helt felfritt på en Lenovo X220i, och ökade min batteritid från fem till knappt nio timmar med sexcellsbatteriet - samma nivå som med Windows 7 och Lenovos drivers installerade. Dock är det bäst att jag lägger in en liten brasklapp:

VARNING! Det finns en anledning till att dessa parametrar är avstängda som default - det får ett fåtal maskiner att hänga sig vid uppstart!

Om du drabbas av detta, redigera din kernelkommandorad från GRUB (tryck 'e' när bootmenyn visas, har ingen aning om hur man åstadkommer detta i noobuntu dock) radera de rader du just lade till och tryck på F10 för att starta ditt system med samma inställningar som vanligt; sedan kan du ta bort inställningarna ur /etc/defaults/grub och köra om update-grub2 för att återställa ditt system.

Jag tar inget ansvar för om du lyckas sabotera din installation, spränga din dator eller stycka din grannes hund med ledning av instruktionerna du hittar här.

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Snyggt tips! Bra förklarat!

Kunde inte låta bli att notera att du kör Lenovo X220, är det tablet modellen? Den du kan vända skärmen och lägga över tangentbordet? Jag har funderat på att skaffa en sådan, då jag tröttnat på iPaden och vill ha något riktigt istället.

Om det är tabletmodellen, vilka är dina kommentarer? Fungerar den bra (allt stödjs och sånt) eller knasar något?

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

valdermans bild

Nej, det är den konventionella varianten; jag litar inte på tunna vridbara gånggärn, det känns som att de bara går och väntar på första bästa tillfälle att gå av. (För att inte tala om att min plånbok har en rejäl aversion mot dylika excesser. Wink

Vad är ditt use case för tabletliknande saker? De jag känner som äger (eller ägt) en iPad eller liknande har nästan uteslutande använt den till att läsa e-böcker eller liknande på, och då kanske en e-inkbaserad läsplatta plus en icke-tablet hade varit en mer prisvärd investering?

OpenSUSE verkar i alla fall fungera som det ska förutsatt att man ändrar ett par rader i en configfil och uppgraderar kärnan. Utöver pekskärmen verkar den vara i princip identisk med min X220i, och jag kan bekräfta att allt jag testat fungerar utmärkt (om än med lite tweakande för att få ned strömförbrukningen till normala nivåer) med Debian. Dock har jag inte testat webbkamera, fingeravtrycksläsare (skruvade upp burken och kopplade ur den rent fysiskt, i hopp om att spara nån mW,) kortläsare, mikrofon, styrplatta (seriöst, vems vansinniga idé var det att inkludera den styggelsen på en X? som tur är går den att stänga av i BIOS) eller blåtand.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Fick en läsplatta igår faktiskt, en Kobo Touch. 6"-skärm verkar vara standard bland läsplattorna (e-ink-märket så klart) och jag kan tycka att det är i minsta laget. I övrigt är det en mycket trevligare erfarenhet än att läsa på Transformer-plattan. Otroligt liten smidig tingest, och väldigt söt! ^^ Det blev 1800 kr totalt för mig, då ingick 360 kr för tull+moms -_- Men det hade jag tjänat in redan om jag köpt de senaste datorrelaterade facklitteraturen som e-böcker istället... Går att få tag på en iRiver Story HD i Sverige för ca 1500 kr, dock har den lite sämre formatstöd och den har fysiskt tangentbord (vilket åtminstone JAG tycker är en nackdel).

Transformern använder jag som surfmaskin på olika vis: i tv-soffan när man tittar på film och vill slå upp något på IMDb eller Wikipedia, tv-tablå, vanlig surfning på jobbet, barnvakt (ritprogram), lite spel osv. Som jobbmaskin har den hittills tagit baksätet, men det kanske kommer igång när skolan börjar. Kan ju funka eftersom den har fysiskt tangentbord om man så vill.

valdermans bild

 Det är ironiskt att den i särklass mest användara plattan är den som går att bygga om till laptop. Wink

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Ja, visst är det :) Hade nog inte köpt en platta om det inte fanns möjlighet att koppla in ett tangentbord. Eller jag hade åtminstone inte använt den på samma sätt. En platta utan tangentbord blir väldigt jobbig att skriva något på, om det så bara är ett foruminlägg. Personligen hade jag inte orkat, utan plockat med mig laptopen istället. En trevlig lösning tycker jag, hoppas det kommer fler sådana modeller Smile

jonasbjorks bild

Tja, min tanke är ju att köpa en ny laptop och då kan jag ju lika gärna köpa en som fungerar som min iPad också. Skönt med en enhet, tycker jag.

Touchpaden på min Thinkpad T61 stänger jag alltid av (Fn+F8). Använderbara pinnen (navpoint?) och knapparna under tangentbordet. Touchpad känns obekvämt.

Tack för info Smile

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Phoronix har idag publicerat en artikel med exakt samma tips :) Enda skillnaden är att de har tillhörande benchmarks också: http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=intel_i915_power&num=1

rc6 boostar tydligen prestandan i spel en aning (dock med en strömkostnad).

valdermans bild

 Jag undrar hur i hela friden de bar sig åt för att så sin laptop att idla på 13W - det är fortfarande 30-50% mer än min ThinkPad idlar på.

Väldigt mysko att RC6 leder till ökad prestanda; strömsparfunktioner brukar inte precis vara kända för den saken.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Vet inte riktigt vad RC6 gör i detalj, men eftersom det ger större strömsparning när den idlar samt högre prestanda när den arbetar så verkar det vara någon slags dynamisk överklockning, typ. Vet du?

valdermans bild

 Troligtvis är det någonting åt det hållet; jag vet att detaljerna finns i någon av alla referensmanualer på intellinuxgraphics.org, men har inte orkat plöja mig igenom dem.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん