Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu och det "moderna" Linuxskrivbordet

 Jag sprang just på ett blogginlägg om hur Ubuntu numera hanterar /etc/motd. En sån tur att vi har det moderna Linuxskrivbordets väktare Ubuntu! All makt åt Mark Shuttleworth, vår befriare!

Nu inväntar jag de sedvanliga kommentarerna om varför odokumenterade ändringar till det sämre är absolut nödvändiga för att göra Ubuntu "redo för skrivbordet."

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Är du säker på att du kastar skit på rätt distribution? Förra gången var det nämligen Debian som infört förändringen, och det är väl inte helt osannolikt att så är fallet även denna gång. Edit: Nej, det verkar vara en Canonical-skapelse (till skillnad från "rm -rf /"-"buggen").

Det är definitivt inte KISS, det har du rätt i. Däremot ser jag inte riktigt hur relevant MOTD är för Linux på skrivbordet (om man inte råkar befinna sig i en multiusermiljö), så jag tror knappast förändringen drivits på av det.

valdermans bild

 Med tanke på att samtliga Debianburkar jag äger (allt från stable till experimental) har fungerande MOTD, och att de problematiska ändringarna bara fanns representerade i Obongos privata repo (därtill markerade med "not upstreamed") kan man nog ganska tryggt sluta sig till att så inte är fallet.

Och alla vet att allt som är fel med Ubuntu kan härledas till "det moderna Linuxskrivbordet." De har jobbat så länge på att sabotera skrivbordsmiljöer att tänket helt enkelt börjar sprida sig.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

johnh3s bild

Jag kan nog stå ut med Unity, med vissa problem. Men det Svenska språkpaketet har slutat att fungera. Så en nybörjare som installerar Ubuntu 11.10 nu får en mix av Svenska och Engelska:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/swedish/+bug/899968

 

Det är inte bra om såna fel inte prioriteras och åtgärdas omgående.( de har inte bestämt om det är en viktig bugg ännu och ingen har fått uppgiften tilldelad) Just språkstödet har ju varit Ubuntus "trademark" så att säga. Jag är dessutom rädd för att Linux intresset har minskat generellt också pga Ubuntus alla ändringar..

Folk som har varit nyfikna på Linux har mer och mer gått tillbaks till Windows eller Mac. Det gäller inte bara Ubuntu utan rent generellt:

http://computersweden.idg.se/2.2683/1.419505/oppen-kallkod-mister-lyskraften

http://mandriva-sv.org/vad-h%C3%A4nder-p%C3%A5-mandriva-sverige-ingenting

 

Luften börjar gå ut ur Mozilla Firefox också:

http://www.zdnet.com/blog/networking/is-firefox-toast/1721?tag=content;feature-roto

FoHs bild

Fast Chrome är ju också öppen källkod. FF tappar inte till IE utan till Chrome. Tror inte så mycket på de andra påståendena heller, men just nu orkar jag inte argumentera för det Smile

FoHs bild

Tror säkert att man kan härleda det till "det moderna skrivbordet", om man så önskar. Det betyder inte att det för den skull skulle vara en vidare stark härledning Smile

För övrigt är man-sidan för update-motd uppdaterad (blogginlägget är ganska gammalt). Sen tycker jag det var lite överambitiöst att börja hämta källkod och läsa istället för att göra en google-sökning. Finns ju Wiki-sidor på ämnet på Ubuntus Wiki.

johnh3s bild

Ett annat exempel är den officiella Ubuntu Sverige hemsidan:

http://ubuntu-se.org/drupal/

 

Från att ha varit riktigt bra har den gått till att se väldigt ful ut. Inga fina grafiska bilder eller någonting utan bara text lite huller om buller. Jag tror man vill veta mer om Ubuntu i sig, nu verkar bloggar och twittrar ha hamnat i förgrunden.

Rena katastrofen.

 

Som tur är den engelska sidan fortfarande bra:

http://www.ubuntu.com/

 

kyllings bild

"Ett annat exempel är den officiella Ubuntu Sverige hemsidan".

Därför finns Linuxportalen.se ett icke distbundet forum.

Nu kollade jag bara första sidan på sidorna men jag gillade den svenska bäst.