Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux Mint på min laptop, fortsättning...

YES! YES! YES!

Efter alla problem med att få in Mint 5 KDE på min laptop, så har jag äntligen lyckats! Grundproblemet var att KDE-versionen ligger på en DVD och inte på en CD. DVD-läsaren i min laptop klarar inte av att läsa brända DVD:er.

En lösning jag tänkte på, var att installera laptopdisken med en adapter i en annan dator där det finns en bättre DVD-läsare. Eftersom Linux är mycket snällare än Win att flytta mellan maskiner utan ominstallation, så skulle en sådan lösning funka fint.

Då slog det mig att jag har en ännu bättre lösning. Samma sak fast på en virtuell maskin. Mint 5 med KDE har jag redan installerad virtuellt. Lysande! Då är det ju bara att ta den installationen och ta ut den som en image, flytta den till laptopen och återställa där. Sagt och gjort. Flytten och återställningen gick jättebra. Däremot så bootade inte installationen på laptopen efteråt. Hmm. Jag misstänkte att det kunde ha att göra med att partitionerna låg helt annorlunda på laptopen gentemot den virtuella maskinen.

Jaja, då är det väl bara att göra en ny virtuell installation där upplägget mer liknar laptopen. Jag gjorde en helt ny virtuell installation där partitionsupplägget var nästan identiskt med laptopen. Kanske inte i exakta storlekar, men iallafall antal partitioner och ordningen på dessa. Nytt försök med flytt av installationen.

Ny provbootning, och voila! Nu funkar det. Det är många timmar jag lagt på det här, men vad härligt när det äntligen funkar!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Ha-ha, grattis, envis är bara förnamnet va?  Wink

Jag är djupt "impregnerad" av din kreativitet.  Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Mycket intressant lösning får jag lov att säga :) Kan du gå in lite mer i detalj på själva image-delen, vad får du för format på den och hur kopierar du den till disk etc?

benzins bild

jag TROR att han gjorde ungefär såhär:

På desktopen konfigurera en virtuell maskin som liknar laptopen så mycket som möjligt.

Plugga in laptopens hdd via en 3,5" --> 2,5" adapter

använd ett program liknade detta:

http://www.vmware.com/support/v2p/

För över imagen till laptopens hdd

klart.

FoHs bild

Japp, vill ändå veta mer detaljer, exempel specifikt vilka program som användes. Dels för själva virtualiseringen och dels för att kopiera image-filen till hårddisk (clonezilla etc?). Tror inte han plockade ur laptopens hårddisk, det verkar som överkurs Smile

vfrs bild

Nää, jag plockade aldrig ur laptopdisken när jag körde virtualiseringsvarianten.

Jag virtualiserade med VirtualBox. Satte upp en "likadan" virtuell hårddisk som laptopens fysika disk, d.v.s samma antal och typ av partitioner för att få ordningen och numreringen samma.

Därefter installerade jag Minten på den virtuella maskinen och såg till att allting gick igång som det skulle i den virtuella miljön. Sedan konfade jag upp en andra virtuell disk att ha som lagringsplats för imagen. Därefter körde jag igång imageprogramvaran. I det här fallet Acronis True Image eftersom jag råkade ha tillgång till just den. Det hade säkert gått bra med Clonezilla eller Drive Image också. Så skapades imagen körandes på den virtuella maskinen. Den tog då en image på den första virtuella disken (Mint) och la den på den andra virtuella disken.

Sedan får man kopiera ut imagen från den virtuella miljön till den fysiska miljön. Har man "Guest Additions" installerat på VB så är det bara att flytta över rakt av. Annars får man göra som jag gjorde. Flytta den andra virtuella disken (den med imagen) till en annan virtuell maskin, i det här fallet en Win, och flytta den på det viset. Sedan är det bara att starta upp imageprogramvaran igen, denna gången på den fysiska maskinen, och återställa imagen till sin rätta partition.

I själva verket så körde jag inte den virtuella miljön på samma fysiska maskin (laptopen), men det spelar egentligen ingen roll för principen.

 

 

FoHs bild

Klurigt och finurligt! :D Tackar för beskrivningen!

vfrs bild

Inga konstiga funktioner egentligen. Ingenting som är beroende av en viss programvara för vare sig virtualiseringen eller att spara image, tror jag. Det är bara ett kreativt sätt att blanda verkligheten med den virtuella världen.

benzins bild

Finurligt ja, men det känns ju nästan enklare att plocka ut disken Wink Bra lösning iaf.

vfrs bild

Om man har en 2,5">3,5" adapter, ja. Då hade jag nog också gått på den varianten. Det var egentligen precis när jag ö.h.t tänkt tanken att installera på en annan dator, som jag kom på det med virtualiseringen. Annars hade jag fått vänta tills jag fått hem en adapter...

FoHs bild

Man kan ju alltid bryta isär en 2.5" extern hårddisk också. Det gjorde jag med min WD Passport, rätt smidigt att ha en USB-adapter för hårddiskar Laughing out loud

fredentofts bild

http://www.dustinhome.se/pd_5010101569.aspx?

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

vfrs bild

Jag har en liknande grunka, men den verkar tyvärr inte helt pålitlig. Med 3,5"-diskar så verkar allting ok. När jag kör 2,5"-diskar så får jag olika resultat av en fil var gång jag läser ut den. Och då på diskar (och filer) som funkar helt normalt med disken monterad i t.ex laptopen. Så det verkar inte vara disken det är fel på heller i det fallet...  Nåja, det var en helt annan historia. Smile

FoHs bild

Det där var ju riktigt dyrt. Betalade bara någon hundralapp till för min externa hårddisk och då fick jag inte bara en adapter utan även en hårddisk och chassi Tongue Fast den fungerar ju bara för 2.5"-diskar (SATA) då.