Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Trådlöst med broadcom 4312

Införskaffade en emachines 525 nyligen med broadcoms 4312 chip i.
Win7 (som datorn levererades med) funkar det trådlösa utan problem i.
I debian (testing) så har jag konfigurerat drivrutiner enligt direktiv
på debian wiki. Kortet kommer upp och kopplar upp mot min trådlösa
router, får en adress via dhcpd men kan ej surfa eller komma åt delade
filer på min server.
Men det konstiga är att kopplar jag in med kabel så eth0 får kontakt så
jag kan surfa och sedan drar ur den, då funkar det trådlösa utan
problem. Och så är det varje gång jag startar datorn.
Någon som har varit med om något liknande? Och hur får jag det att funka

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

andys bild

Hur ser din /etc/resolv.conf ut har du nån dns där?

 

Kan du pinga 8.8.8.8?

zekes bild

Nameserver xxx.xxx.xxx.xxx finns med i resolv.conf, så det är ok.

Pinga 8.8.8.8 ger samma resultat både på servern och laptoppen.

Där emot undrar jag om det kan ha något att göra med etc/network/interfaces att göra, det trådlösa wlan0 står inte med där.

andys bild

har du provat att installera ubuntu bara för att see vad den hittar och säger?

 

 

Borde fungera om du installerar ndiswrapper.

zekes bild

Har provat med ubuntu tidigare med samma resultat, har även provat senaste fedora men den hittade inte drivrutinerna alls.

Har inte provat ndiswrapper dock, ska kanske prova vid tillfälle och se.

FoHs bild

Vilken drivrutin kör du med? Broadcom har ju en fri och en proprietär, kan ju kanske vara värt att testa den andra (jag gissar att det blev den fria om du följde Debians wiki).

Jag är inte helt hundra exakt vilka siffror det är på mitt Broadcom-chipset (tror det är samma), men jag kör med Broadcom STA (proprietära) på min Dell Mini 9 som bland annat är för 4312. Har inga problem med den än så länge (har haft Ubuntu 9.04 och framåt på den tror jag).

tufftuffs bild

Desvärre finns det 3 olika BCM4312. Se http://wireless.kernel.org/en/users/Drivers/b43 Själv har jag den med LP phy, den med pci-id 14e4:4315. Jag har tidigare kört med ndiswrapper, men bytte till b43 när jag uppgraderade till openSUSE 11.3.

Broadcoms fria drivrutin bcrm80211 stödjer bara -n chip, inte BCM4312. Så det är den proprietära wl, ndiswrapper eller b43 som gäller.

FoHs bild

Syftade på b43 med "fri", tänkte inte på att de nyligen gått ut med en egen.

Fast samtliga (ja, inte den översta men det är väl väldigt osannolikt att en ny dator skeppas med a/b/g-trådlöst) rapporteras ju fungera med b43 eller wl, så tipset är oförändrat (dvs testa den andra drivaren om han inte gjort det redan). I Ubuntu heter wl Broadcom STA i jockey-gtk/Hardware Drivers/Additional drivers, har både använt den och b43 tidigare på min netbook (LP-PHY).