Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Var med och följ mitt bloggande om OpenOffice Base

Eftersom det är så svårt eller till och med omöjligt att hitta dokumentation på svenska om Base så bloggar jag om detta, dessutom på ett pedagogiskt sätt. Tanken är att fler ska få upp ögonen för detta kompetenta program som ingår i OpenOffice-sviten.

OpenOffice Base är ett program där man skapar databaser, det kan vara för att hålla kollen på sin frimärkssamling eller om man har en filmsamling som börjar bli oöverskådlig. Detta kan vara lösningen.

Nu vet jag inte hur det är med andra distributioner men till Ubuntu måste man installera det i efterhand eftersom det inte ingår som standard i installationen.

På sikt är tanken att jag ska skriva en manual av något slag. Just nu är jag inne på grunderna men det kommer mer:

Introduktion till OpenOffice Base

Skapa den första tabellen i OOo Base

Konvertera en OOo Calc-tabell till OOo Base

Skapa ett enkelt formulär

Skapa en sökning via guiden i OpenOffice Base

Skapa en sökning via sql-kommando (SQL-skolan del 1)

Skapa en rapport av vår databas i pappersform

Introduktion till relationsdatabas

Skapa en relationsdatabas (del 1 av 2)

Skapa formulär till vår relationsdatabas (del 2 av 2)

Skapa en tabell via SQL-kommando (SQL-skolan del 2)

Ändra tabb-ordning i ett formulär

Använda Base för att skriva ett dokument i Write

Göra en indatamask i ett formulär

Statistik i en databas (SQL-Skolan del 3)

Introduktion till makron i Base

Skapa ett makro i Base

Mata in data i en databas / Sammanfoga två tabeller (SQL-Skolan del 4)

Optimering av databas (relationsdatabas-exempel)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

zxspectrums bild

Bloggandet fortsätter. Har nu kommit till hur man söker i en databas:

Skapa en sökning via guiden i OpenOffice Base

Skapa en sökning via sql-kommando (SQL-skolan del 1)

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

zxspectrums bild

Alla grunder i OpenOffice Base är nu avklarade iom. mitt bloggande om rapporter:

Skapa en rapport av vår databas i pappersform

Nästa steg kommer att bli att visa hur man skapar en relationsdatabas, något som är betydligt svårare. Jag kommer att visa detta på ett överpedagogiskt sätt för att alla ska hänga med.

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

zxspectrums bild

Relationsdatabas är dagens tema och detta har verkligen tagit tid att förstå sig på. Hållt på i över en vecka nu med att googla och kolla på openoffice.org:s forum efter hjälp. Att skapa en relation är inte problemet utan att förstå sig på hur man länkar i formuläret till flera tabeller. Igår lyckades jag fixa en lösning på problemet som jag kommer att delge er alla:

Introduktion till relationsdatabas

Skapa en relationsdatabas (del 1 av 2)

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

FoHs bild

Intressant, relationsdatabaser har jag alltid funderat lite över Smile

zxspectrums bild

Kul om man kan få fler att använda detta kompetenta program. Jag ser ut att vara ganska så ensam här i Sverige om att blogga om Base så det är en utmaning, en kul sådan. Smile

Har en del kontakt nu med openoffice.org:s forum som är engelskt, usa verkar inte kunna så mycket heller konstigt nog.

Nåväl, del 2 av relationsdatabasen är färdig till beskådning och handlar om att koppla tre tabeller till ett formulär. Detta är av betydligt svårare art än vad jag ens kunde tänka mig. Fick en exempeldatabas från en på ovan nämnda forum men det tog tid innan den gav några aha-upplevelser. Kontrollerna i formuläret är väl gömda så man får forska lite här och där.

Skapa formulär till vår relationsdatabas

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

FoHs bild

Vet inte om jag kommer använda Base så värst mycket. Omsätter det nog till MySQL isf, men det kan ju helt klart vara värt att experimentera med för att öka kunskapen. Uppskattar enkelheten i dina artiklar, det behövs för att kunna följa med Smile

zxspectrums bild

En till del i min blogg är färdig:

Skapa en tabell via SQL-kommando (SQL-skolan del 2)

Det rullar på i ganska så frisk takt. Tänker ta kontakt med OOo Sverige och se om man kan få någon hjälp med att fixa en guide i pdf-form till detta. Är inte så haj på detta med rubriker, innehållsförteckning m.m.

Någon här som har någon annan idé på hur jag kan fixa detta?

Enda kravet jag har på min guide är att allt som skrivs ska komma i mål så snabbt som möjligt, alltså inte som många av våra läroböcker där man ibland måste läsa över 100 sidor innan man fattar vad dom menar.

Därför har jag hela tiden kört med exempel. Har jag inte fattat en av sakerna för att ro bloggen i hamn så har jag avvaktat. Så skedde med relationsdatabasen som jag bloggade om igår. Tog över en vecka att förstå sig på. Att bara skapa tre olika tabeller med relationsdiagram gör ingen lycklig utan får man istället exemplet visat med ett formulär där man själv får skriva in data (filmer i mitt exempel) så blir allting så mycket klarare. Det är enkelheten jag är ute efter och inte något knepigt författarspråk som kräver akademisk utbildning.

 

Edit: I fortsättningen lägger jag även in mina bloggrubriker i första inlägget i denna tråden för att snabbare få en översikt över ämnena.

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

FoHs bild

Jag tror jag ska börja titta på Base, verkar som sagt väldigt kompetent Laughing out loud Håller på med en webbapp för jobbets pokerklubb som ska kunna visa statistik och lite sådant, och behöver klura lite på hur databaserna ska se ut. Tidigare hade jag alla uträknade poäng och dylikt inskrivet för varje spelare, men nu när jag utvecklar med GWT och JavaScript (istället för ren PHP) så har jag även möjligheten att räkna ut sådant "on-the-fly" med datan från turneringarna. Vet inte hur pass krävande det kommer bli, men jag misstänker att det kommer upplevas som smidigare än att servern (billigaste kontot på one.com) räknar ut allt i PHP eller att man hämtar en massa data med MySQL. Så nu låtar det åt att göra någon slags relationsdatabas (antar jag att det blir) där spelarna bara innehåller information om vilka turneringar de varit med i, så man slipper hämta hela databasen med turneringar. Base verkar ju ypperligt för att testa sig fram med det, istället för att hålla på med MySQL-databasen direkt och PHP :)

zxspectrums bild

Fick mail igår från en kvinna som hade jobbat med databaser i över 25 år. Hon var datautbildare i kontorsutveckling/Esselte office/Office m.m. i en större stad med huvudansvaret för utbildning i MS Access. Dessutom utveckling av applikationer i det sistnämnda.
Hon hade aldrig jobbat med Base men var villig att lära sig. Däremot frågade hon om hon kunde vara till hjälp med databaser och sådant vilket är positivt.

Ganska så intressant läge och detta blev större än jag trodde. Får hoppas att jag kan fullfölja min plan och dessutom få till guiden på ett bra sätt.

Har kollat på openoffice.org:s utveckling av guider och dom är inte i min smak. Vill ha det bättre uppställt än vad dom har gjort.
När jag läste hur man skapade en tabell där så fick jag tänka en bra stund för att fatta vad dom menade. Visste inte att en sådan enkel sak som att skriva in fältnamn kunde bli så svårt med en massa punkter att gå igenom.

Nåväl, det finns potential att i framtiden få ut något gott av mitt bloggande och att även utbildning inom Base kommer till skott. En sak som jag måste försöka prioritera är att koppla en Oracle/MySQL-databas till Base för att få riktig styrka i databasen och göra den mer intressant för större företag. Får ta hjälp av min bror när det gäller Oracle för han använder det på jobbet men med Delphi som frontend.

En sak som ingår i min plan också är att göra så mycket reklam som möjligt för mitt bloggande så att så många som möjligt ska se att något händer inom dokumentation här i Sverige. Är bara att ta lärdom av Bill Gates och andra affärsmän. Oavsett vad man tycker om dessa så lyckas dom få folket att använda deras produkter. Alltså får jag göra likadant.
I framtiden kanske någon kommer vara villig att översätta denna till engelska för att den ska bli internationell?

Vill passa på att nämna detta återigen. Jag har ingen som helst plan på att tjäna pengar på detta.

Mina krav är att min guide (som kommer att bli i pdf-form så småningom) ska vara lättläst och väldigt pedagogisk med mycket bilder som illustrerar vad som händer.
Allt jag visar kommer att fullföljas till aha-upplevelsen infinner sig hos alla som läser den, dessutom är idén att man ska fatta principen så snabbt som möjligt utan att behöva läsa en massa sidor.
Guiden ska vara fri att användas/spridas.

Har inte bestämt mig vilken typ av licens jag ska använda. Egentligen har jag bara kollat ytligt på Creative Commons.

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

zxspectrums bild

Nu har turen kommit till hur man ändrar tabbordning i ett formulär.

Ändra tabb-ordning i ett formulär

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

FoHs bild

Började lite smått häromdagen med att skapa en databas i Base. Rätt smidigt att leka sig fram och kunna använda det som framände till SQL, faktiskt :) Fick lite problem med foreign keys och grejer, lite buggar och sånt. Ser fram emot fler artiklar!

zxspectrums bild

Roligt att du har kommit igång lite grann med Base. Smidigt att använda som frontend till mysql och liknande.

Förhoppningsvis rättas buggarna till inom kort.

Jag kommer att mata på med artiklar efter hand även om det blir svårare ju längre jag kommer eftersom hjälpen från google och annat inte är så stor. För få som använder programmet i nuläget och det behövs verkligen guider. Får försöka sätta mycket fokus på formulär eftersom det verkar vara svårast.

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

zxspectrums bild

Integration mellan Base och Write är nästa ämne. I ett dokument kan man utnyttja en databas för att förenkla det hela. Mer förklaring i min senaste blogg:

Använda Base för att skriva ett dokument i Write

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

zxspectrums bild

Dagens tema är indatamask för att styra den som knappar in data i databasen:

Göra en indatamask i ett formulär

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

zxspectrums bild

Håller på och kolla upp vilket program jag ska använda för att göra min guide om Base. OpenOffice Write är antagligen lättast men sen finns även LaTex och sådant men då lär jag inte bli klar med pdf-filen inom den närmsta tiden. Denna guide kommer att licensieras under Creative Commons och kommer att få ett versionsnummer. När jag tycker att mitt bloggande kommit tillräckligt långt så utökar jag bara versionsnumret och lägger ut denna till allmänheten.

Kommer att göra mycket reklam för guiden och försöka få olika bloggare att få upp ögonen för den. Kanske www.idg.se är en bra idé?

När jag kollar i en lärobok jag har om Microsoft Access 2000 så har jag gått igenom dom flesta delarna som denna tar upp. På sikt kanske man kan se en utbildningssatsning inom OpenOffice Base parallellt med Access, åtminstone är detta mitt syfte.

Tänkte bli klar med en förstaversion av pdf-filen innan sommaren.

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

zxspectrums bild

Dagens tema är statistik i en databas, något som är väldigt användbart. Börjar med räkning men kommer att fortsätta med summering, medelvärde och annat smått och gott vid senare tillfälle:

Statistik i en databas (SQL-Skolan del 3)

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

Kollade runt på din blogg lite idag och läste lite olika artiklar/inlägg och kan bara säga bra jobbat.

Bloggen innehåller en hel del nyttig information om diverse ordbehandlare och texten/beskrivningen är lätt att förstå.

Ska nog skicka en länk till farsan så jag slipper alla frågor från honom om openoffice och MS word och exel.

En bra och nyttig blogg som jag nog inte kommer läsa så ofta men när man väl behöver denna typen av information så är den guld värd.

zxspectrums bild

Tack så mycket. Vi är två som bloggar på samma ställe. Det är Påvels blogg och han bloggar mycket om OpenOffice Write.

Jag fick förtroendet att blogga om Base där också eftersom även den tillhör OpenOffice-sviten.

Eftersom informationen om Base är så knapphändig och ingen hjälp kan fås på svenska så tog jag initiativet att själv skriva en hjälp. Tror att min blogg kommer att bli den näst största i världen på sikt. Brittiska forumet är solklart störst och där finns allt kompetent folk för att få hjälp. Sen är det mycket roligare att lära sig ett program om man delger andra vad man kommer fram till. När jag började med bloggandet så kunde jag ingenting om Base men efter jag startade blogga om programmet så kan jag mycket mer. Det viktiga är att man testar så allting fungerar innan man börjar skriva så det inte blir några oklarheter.

Jag har ett jättejobbigt projekt att blogga om när det gäller Base och det är makron. Har aldrig varit någon höjdare på programmering men jag ska anamma detta trots att hjälpen är väldigt bristfällig. Finns en manual skriven av Andrew Pitonyak som kan hjälpa till. Det viktigaste är att alla som läser min blogg kan förstå det som skrivs.

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

zxspectrums bild

Dags för sista delen i OpenOffice Base som jag inte visat och då handlar det om makron. Jag kommer i nästa blogg att visa hur och var makron skrivs i Base. Just nu handlar det om introduktion så länge trots att jag har ett färdigt exempel.

Introduktion till makron i Base

Jag kommer dock inte att sluta blogga utan går sen in mer på djupet i dom delarna jag redan bloggat om.

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

zxspectrums bild

Samtliga delar är nu på plats i mina bloggar och det är fördjupning som gäller sen.

Skapa ett makro i Base

Tänk på att säkerheten kan åsidosättas om makron används på fel sätt. Använd därför bara färdiga kodexempel från betrodda källor.

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om