Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

NYHETSSKOLAN: Del 8 - Fånga läsarna!

Vi som läser här på LP har egentligen annat för oss. Vi har inte tid med din nyhet, vi har annat viktigare för oss! Det är därför skribentens jobb att slita åt sig läsarens uppmärksamhet. Du har kanske tre sekunder på dig att övertyga läsaren om att han/hon ska läsa just din nyhet.

Därför måste du agna din krok väl och sedan kroka fast ordentligt för att tala med fiskartermer. Rubriken och ingressen måste vara intresseväckande och "pang på rödbetan".
Fokusera på kundnyttan, användarens glädje och inte så mycket på tekniken. "Foo 1.3.4 släppt" säger inte så mycket, tala om vad Foo gör och vad som är nytt med den nya versionen.
Om man ser på hur kvällstidniningarna gör så är ofta löpsedel och rubrik väldigt skruvade och inriktade på att få oss att köpa tidningen och att läsa artikeln. Längre ner i artikeln blir sedan budskapet lite mer sakligt och nyanserat.

Cliffhanger
Är artikeln så lång att läsarna måste klicka på "läs mer" är det stor risk att du tappar dem där i stället för att locka dem att läsa vidare.
Tänk på hur man gör i teveserier mellan avsnitten eller innan reklamavbrotten. Då förtätas alltid stämningen. Ibland hänger någon bokstavligen i fingertopparna vid ett klippstup, men annars är en konflikt under uppsegalnde eller så.
Gör likadant, skapa lite spänning och locka folk att klicka vidare.

Kommentarer
Kommantarer till nyheten ger den fler räknade läsare och tillför ofta mycket för läsaren. Det är inget fel att själv kommentera sin nyhet. Lyckas du hålla dig neutral till ämnet i själva nyhetstexten, så får du gärna släppa loss känslor och egna åsikter i en kommentar.

Räkna läsarna
Ett sätt att mäta hur bra man lyckats med sin nyhet är att se hur många läsare den har haft. Med knepen ovan kan du säkert öka antalet väsentligt.

UPPGIFT
Förutom att skriva bra nyheter vill jag att ni till nästa gång surfar runt och letar upp bra länkar om hur man fångar läsare. Posta länkarna här!
PS
Ursäkta avbrottet i nyhetsskolan. Det har varit lite körigt med helger då jag varit bortrest eller haft gäster... Nu kör vi för fullt igen.