Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Allt rasar när jag försöker installera Fedora

Nu blir jag trött Gråter. Försöker installera Fedor 8 från en Live CD. Har Kubuntu på /dev/sda1 och skall installera Fedora på /dev/sda3. Följer instruktionen steg för steg. Väljer installationspunkt /. sda3 formaterar, jag väljer att installera GRUB i MBR, skriver in manuellt att jag åxå har Kubuntu på sda1. Väntar.... sen kommer Grattis installationen färdig! Plockar ut CDn och startar om.

BRUB startar - väljer Fedora - ....... Kernel Panic! kommer fram och bl a texten hal-storage-fixed-mount refused uid 1000. Disken har fått label /1 ??

Startar om och försöker köra igång Kubuntu från GRUB och får meddelandet om att den inte hittar någon disk (eller nå't i den stilen). Gråtfärdig Skrikandes.

Kavlar upp ärmarna och provar att installera om Fedora fast med GRUB i /boot. Ännu värre!! Nu kommer det bara upp GRUB i vänstra hörnet, sen är allt stilla...

Som tur är har jag en GRUB start up CD så jag kan köra igång Kubuntu och konstaterar att jag får samma felmeddelande som ovan alltså hal-storage-fixed-osv när jag med Dolphin försöker titta på Fedora-"disken". Fast nu heter den /12.

Så här får inte en installationsskiva göra med mitt system! Hur skall jag komma ur detta?

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

distens bild

Var läge sen jag hade två linuxdistar på datorn samtidigt men har för mig att man inte ska installera grub i mbr vid en ny installation. Fedora gör som standard LVM diskar, kolla under /dev/VolymeGroup om du hittar Fedora där.

--------------------

Play Ogg

mauths bild

"hal-storage-fixed-mount refused uid 1000"

Användar id har ett nummer som kan vara olika i de olika distarna, har root olika id-nummer i Ubuntu och fedora?

Bara en gissning. Jag har inte råkat ut för ditt problem men när jag bytte från SuSE till fedora fick jag chown:a alla hem kataloger.

 

 

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

pbs bild

Hur då installera GRUB i /boot? När får man välja någonting sådant? Och vilka andra alternativ ges? Trodde att GRUB alltid installeras i /boot.
 
Och om att välja andra distar (Kubuntu) i GRUBrutan i installationsprogrammet, har Fedora 8 verkligen stöd för det? Eller har du lyckats missförstå det hela på något sätt?
 
Vad gäller hal-storage-fixed-mount refused uid 1000 så verkar det enligt sökmotorn endast vara ett Ubuntu/Debianproblem. Troligtvis något PolicyKitrelaterat (rättigheter vid montering).
 
Är du säker på att det inte istället stod någonting om not syncing: VFS unable to mount root fs on unknown block i samband med Fedoras kernel panic?

pluns bild

frilas bild

Förtydligande. När jag efter "installationen" av Fedora startar om datorn får jag följande meddelande:

root (hd0,2)
Filesystem type is ext2f.s , partition type 0x83
Kernel /boot/vmlinuz-2.6.23.1-42.fc0 ro root=/dev/sda3 rhgb quiet
  [Linux-bzImage setup=0x2c00 size=0x1e0320]

Uncompressing Linux... Ok, booting the kernel
Kernel Panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0) 

Efter omstart och försök till start av Kubuntu i GRUB får jag följande meddelande:

Booting 'Kubuntu'

rootnoverify(hd0,0)
chainloader +1

Error 13: Invalid and unsupported executable format

Press any key to continue...

extons bild

frila!

Du kan ju tydligen starta upp Kubuntu från hårddisken med hjälp av en CD. Gör det. Kör sedan kommandot sudo grub-install /dev/hda så installeras GRUB i Kubuntu (istället för i Fedora). Kolla sedan filen /boot/grub/menu.lst i Kubuntu. Om du har tur så har den nu blivit alldeles korrekt med startdata för Windows, Kubuntu och Fedora 8. Om inte så monterar du partitionen /dev/sda3 (där du har Fedora) och hämtar (kopierar) startdata för Fedora i/från filen /boot/grub/menu.lst. Klistra in i filen /boot/grub/menu.lst (i Kubuntu) och starta om datorn. Klart!

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Jag har nu installerat Fedora för fjärde gången. Denna gång valde jag att monteringspunkt / (som tidigare), GRUB installeras i /root och att från (DeBEX)Kubuntu sker den primära uppstarten. Efter denna installation startar åtminstone datorn från GRUBen i Kubuntu. Däremot finns inte Fedora med i menu.lst.

Monterar /dev/sda3 på /mnt/fedora (som du skriver ovan) och kommer därmed åt filerna. Går in i GRUBen där och letar upp menu.lst men den är tom!? Där finns alltså inget att kopiera över till Kubuntus menu.lst.

Hur skall jag kunna starta Fedora över huvudtaget när det inte finns någon info i menu.lst? Kan denna genereras "manuellt" (skapas i efterhand)?

Dessutom tycker jag det är konstigt att jag inte kan komma åt Fedora"disken" i filutforskaren från Kubuntu vilket gick när jag tidigare hade en annan dist installerad på sda3. Nu får jag meddelandet hal-storage-fixed-mount refused uid 1000.

Är det så att Fedora och Kubuntu inte kan leva tillsammans? Gråter

extons bild

frila!

Vare sig du installerar GRUB på installationspartitionen /dev/sda3 eller i MBR (/dev/hda) så ska /boot/grub/menu.lst skapas på /dev/sda3. Märkligt/obegripligt att så inte sker. Du skulle kunna pröva att starta upp Kubuntu, montera /dev/sda3 och sedan "chroota" in i ditt Fedora-system och installera GRUB. Läs om hur du gör det här: http://linux.exton.net/content.php?content.97 (under rubriken "Hur du gör om MBR skrivs över av Windows (t. ex vid uppgradering från Windows XP till Vista)"). På så sätt blir GRUB alltså installerat i MBR. Sedan du gjort på nyssnämnt sätt går du till /boot/grub/menu.lst på /dev/sda3 och kopierar startdata för Fedora, som du sedan klistrar in i motsvarande fil i ditt Kubuntu-system. Sedan kör du på nytt kommandot grub-install /dev/hda i Kubuntu. Om inte det fungerar så har du gjort något konstigt. Det är nämligen inget fel på Fedora (i något avseende). Jag har själv Fedora 8 ihop med 11 andra linuxsystem (bl a Kubuntu och Ubuntu) på en dator.

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Kommit en bit på vägen...

När jag använde EXTON-USB live och monterade /mnt/fedora kunde jag komma åt texten i menu.lst. Den delen som beörde Fedora kopierade jag och klistrade in i menu.lst för Kubuntu. Därefter körde jag grub-install /dev/sda och startade om. Alla alternativen fanns nu där. Bra. Att starta Kubuntu fungerade korrekt men när jag valde Fedora fick jag återigen:

Uncompressing Linux... Ok, booting the kernel


Kernel Panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,Innocent
Alltså borde det vara något annat som är fel!

Min menu.lst ser ut så här för Fedoras start:

### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

title                   Fedora (2.6.23.1-42.fc8)

root                 (hd0,2)

kernel              /boot/vmlinuz-2.6.23.1-42.fc8 ro root=/dev/sda3 rhgb quiet

Inget mer...

 

 

extons bild

frila!

Har du då först ominstallerat GRUB i Fedora genom att "chroota" och köra kommandot grub-install /dev/sda? Gör annars det och kontrollera om "startdata" ändras. Jag t r o r att något saknas i raden  /boot/vmlinuz-2.6.23.1-42.fc8 ro root=/dev/sda3 rhgb quiet eller att en "initrd"-rad ska läggas till.

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Chroota-Grubba vill sig inte. När jag följer dina instruktioner som du refererar till får jag följande fel:

root@linux:~# mount /dev/hda3 /mnt/fedora

root@linux:~# chroot /mnt/fedora /bin/bash

root@linux:/# grub-install /dev/hda

/dev/hda: Not found or not a block device.

root@linux:/#

Och varför heter diskarna hda här när jag kört med EXTON-USB live CD medan de heter sda när jag kör med Kubuntu? Är det inte IDE resp. SCASI?

 

extons bild

Ja, du ska mycket riktigt använda kommandot grub-install /dev/sda. (hda/sda varierar beroende på dator/diskar).

 

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Lyckas inte med grub-install /dev/sda. Denna gång försökte jag med DEBEX-Kubuntu live CD. Vad gör jag för fel? Skrikandes

Se bifogad fil.

extons bild

frila!

Jag vet inte vad du gör för "fel" (om du ens gör något sådant). Så här ska i vart fall startdata för Fedora 8 se ut i ditt fall:

title Fedora (2.6.23.1-42.fc8)

root (hd0,2)

kernel /boot/vmlinuz-2.6.23.1-42.fc8 ro root=LABEL=/ rhgb quiet

initrd /boot/initrd-2.6.23.1-42.fc8.img


Som jag sa/trodde förut så skulle alltså en initrd-rad läggas till. Startdata består av fyra rader. Det inte går att få till radbyten på denna sajt. (Jag klarar det i vart fall inte). Sista raden börjar alltså med "initrd".

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Känner mig lite skyldigGråter, det var ju mitt råd att gå denna väg, skäms på mig ;-=

Så jag har laddat hem fedora nio och skall testa under helgen

Dels med en ren installation dels med ett OS tidigare dvs fedora som sekundärt.

Jag kan förstå att det kan bli problem

Varken fedora eller OpenSuse är väl system som räknar med att "trängas" med andra om platsen på den snurrande skivan.

Jag får ju möjlighet att testa detta även på min nya SSD.

Återkommer om jag inte däckas säger Lasp

 

_____________________________________

Skapa trygghet och gör någon nyfiken, introducera en Linux distribution.

extons bild

Det är inga som helst problem med att ha Fedora och/eller OpenSUSE ihop med andra OS. Du kan i princip har hur många OS du vill (och har plats för) på samma dator. 

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Vill bara avsluta detta inlägg med att tacka de som gett mig idéer och kommenterat.

Lösningen blev (tyvärr) nyinstallation från DVD i st f LiveCD. Trots en veckas livlig korrespondens med fedora forum med många goda tips och förslag lyckades jag inte skapa initrd.img-filen som skall finnas i /boot. Med DVDn löste det sig direkt. Något var knepigt med liveCDn. Känns bra med en fungerande Fedora Glad