Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Problem med grafik (hårdvarufel?)

Jag har problem med grafiken på en av mina datorer som kör Ubuntu. Datorn har ett grafikkort från Nvidia anslutet via AGP. Enligt personen som satt vid datorn när problemen började så ska händelseförloppet sett ut något åt det här hållet:

 

* Personen arbetade i audacity när skrivbordet plötsligt blev lilafärgat och det dök upp gula ränder på skärmen

 

* När datorn inte reagerade drog personen ut strömkabeln och startade om datorn.

 

* När Ubuntu sedan startades kom det displayconfig-gtk upp och berättade att skärmen och grafikkortet inte var ordentligt konfigurerade (dvs. ungefär så här: http://people.ubuntu.com/~bryce/BulletProofX/100_0929.m.JPG). Användaren ska då ha klickat sig fram och sedan hamnat i ett grafikläge med 640 x 480 i upplösning.

 

* Här kommer jag in i bilden. Jag provar nu att starta om datorn men problemen blir bara värre. Nu var skärmen fylld med gröna streck och det mesta såg konstigt ut. Detta skedde inte bara i Ubuntu utan även i Windows och rent av under BIOS. I Ubuntu är dessutom allting fyrdubbelt, dvs det finns fyra (suddiga) muspekare och fyra inloggningsfält. Jag provar med en annan skärm men problemen kvarstår.

 

* Jag plockar ut ett grafikkort (även detta från Nvidia, om än av mycket äldre modell) från en annan av mina datorer och sätter in det i den felande datorn. Nu försvinner strecken från skärmen och grafiken ser relativt normal ut under Windows och BIOS. Det ser visserligen lite konstigt ut när startprocessen växlar mellan BIOS och Windows laddningsbar men annars är det okej. Även 3d grafiken fungerar i Windows. I Ubuntu ser de virtuella terminalerna helt normala ut men värre är det med X. Fyrdubbelheten som jag berättade om ovan kvarstår. När jag kollar i /etc/X11/xorg.conf så kallas grafikkortet för "Failsafe Device" och använder drivrutinen vesa.

 

* Efter lite klurande går jag ner i körnivå 1 (sudo init 1) dvs. enanvändare läge och kör därifrån dpkg-reconfigure -phigh xorg-xserver. Nu används drivrutinen "nv", dvs öppenkällkodsdrivrutinen för Nvidia-kort och Ubuntu fungerar felfritt. Jag försöker installera den proprietära nvidia-drivrutinen men detta resulterar i att alla grafiken förvandlas till ett färgsprakande inferno. Jag återgår till den öppna drivrutinen.

 

* När jag startar Ubuntu igen så är hela skärmen fyllt med brunt med vita prickar i och skärmen ger en vit ruta som säger något i stil med "input could not be read". Windows fungerar fortfarande bra.

Det här ser ju ut att vara någon form av hårdvaruproblem. Jag funderar på att köpa ett nytt grafikkort men är inte riktigt säker på att det kommer att lösa problemet. Någon som har någon aning om vad felet kan ligga? Att byta grafikkort verkade ju bara lösa problemen delvis. Kan det vara något fel på moderkortet eller AGP-bussen? Jag ska försöka installera om Ubuntu på datorn i eftermiddag och återkommer senare med fler uppgifter. Men det skulle vara uppskattat om någon kunde komma med idéer redan nu.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pluns bild

Som det verkar kör du Gutsy och Gutsys nVidia 3D drivare är en dyster historia.

(Just nu med Hardy har man stora trubbel med 3D drivaren och Envy har godkänts och hamnat i Hardys repo.)

Om man då kör Gutsy så får man gå via Envys hemsida o ladda hem.

http://albertomilone.com/nvidia_scripts1.html

Envy legacy för Gutsy, EnvyNG är då Hardys version

Envy bygger en helt nytt nvidia-glx-new paket som installeras automagiskt.

Alternativt så manar du i ett pillrande med Ubuntu paket alternativt att installera nVidia drivaren manuellt vilket för de flesta blir pannkaka i det långa loppet.

.

Envy är då förmodligen bästa lösningen för att utesluta mjukvarufel.

Streck i bilden burkar betyda att grafikchipet börjar ge upp.

.

Är kylfläkten rengjord ?  Man brukar behöva tops för att få bort all ingrodd smuts.

Plus en dammsugare med lilla plastmunstycket utan att fippla på elektronik....

---------------

Theos song

dfss bild

Tack för svaret plun. Glad Jag har nu installerat om Ubuntu 7.10 och kommit fram till följande:

 

* Grafikkortet jag hade först är defekt. Jag har, som jag berättade ovan, bytt ut detta mot ett från en annan dator.

 

* Ubuntu fungerar felfritt efter ominstallationen. Jag kan dock inte använda mig av den proprietära Nvidia drivrutinen då den fortfarande ger upphov till det färgsprakande infernot jag berättade om ovan. Detta beror på att grafikkortet som jag bytte ut det felande kortet emot är av en gammal Geforce 3 modell som tydligen inte längre stöds av Nvidia. (http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=453926) Det är möjligt att det fungerar med nvidia-legacy men jag tänker inte undersöka detta närmare.

 

* Vid uppstart av datorn uppstår det fortfarande lite konstigt flimmer. Jag vet inte varför detta är kvar men det besvärar mig ändå inte särskilt mycket.

 

Jag tänker köpa och installera ett nytt grafikkort (https://www.datorbutiken.com/se/default.aspx?Product=ASN76GSASIL) och hoppas att allt fungerar som det ska sedan.