Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Att välja rätt trådlöst nätverkskort

Hallå!

Är ute efter ett trådlöst nätverkskort som fungerar "out of the box" i Linux, speciellt till Fedora och Ubuntu. Har försökt googla på olika kort men hittar bara med madwifi och ndiswrapper, vilket jag inte vill ha.

Problemet när man söker på olika kort så har det wifichip från ett helt annat företag. Vad jag har fattat så har intel några chip som fungerar i linux, men vilka kort använder de chippen?

Som jag ser det så är det nästan omöjligt att hitta ett bra kort. Någon som har lyckats som kan rekommendera ett?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pbs bild

Jag skulle rekommendera någonting Ralink rt2500- eller rt2500usb/rt2570-baserat. Fungerar out-of-the-box i Fedora (F7, F8, F9) och alla distar med 2.6.24 eller nyare. Till skillnad från många andra Ralinks chipsets kräver dessa dessutom ingen extern firmware. Drivrutinprojektets hemsida
 
En lista över kortmodeller finns på http://ralink.rapla.net/ under RT2500. Själv har jag t.ex. en Buffalo WLI-U2-KG54-AI (rt2500usb/rt2570). Tyvärr handlar det om en rätt så gammal chipset och det kan vara svårt att få tag på många av kortmodellen.

distens bild

Tack för svaret. Så tydligen ska Linksys WMP54G fungera OM det är ett version 4 kort,  enligt LinuxQuestions.org. Har mailat dustin om de kan se det på kortet. Tar gärna imot fler tips på kort och chip så kan vi göra den här tråden till "den stora tråden om trådlösa nätverkskort".

--------------------

Play Ogg

iampenguins bild

Kika gärna lite runt på PCLinuxOS Hårdvarusajt. Kan ge rätt okej med tips om vad som funkar och inte funkar så bra:

http://www.pclinuxoshwdb.com/

distens bild

Har hittat ett kort nu det blev ett Cnet CWP-854 som tydligen ska ha ett ralink 2500 chip i sig. Stod även i kommentarerna på komplett att det skulle funka i linux. Glad När jag får kortet så kommer jag skiva hur det fungerar i fedora och ubuntu.

--------------------

Play Ogg

distens bild

Nu har jag provat kortet och det fungerar utmärkt än så länge. Behövde inte installera några firmwares eller liknande. Helt klart nöjd.

--------------------

Play Ogg