Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ati eller Nvidia

Antar att det är 100000000 gången detta tas upp, men jag har inte varit med de andra gångerna (((=

Jag har ett ATI kort i min stackars burk och upplever att hälften av alla problem som uppstår när jag portar spel är pga grafikdrivarna, är det bättre med Nvidia?

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

iampenguins bild

Jag kan säga såhär i alla fall för mig själv personligen och ATI användare idag: Mitt nästa kort blir helt klart Nvidia.

distens bild

Ganska svår fråga nu. Förut var det bara nvidia som gällde för mig. Men nu när ATI öppnar upp sina drivrutiner så känns de bättre. Dock så kanske inte de öppna drivrutinerna är så bra än.

I min laptop har jag ett ati kort, som jag kör med öppna drivrutiner och det fungerar bättre än de propitära. Även 3D. Det enda problemet jag har stött på är att allt blir konstigt när jag aktiverar compiz, men spel går bra som quake3 och xmoto. Kortet anväder "radeon" drivrutinen och inte den nya "radeonHD".

--------------------

Play Ogg

iampenguins bild

Precis som mig då med ATI. Det är en hel del pillande och det som fortfarande funkar bäst är de öppna, trots att det är flera månader sedan AMD/ATI öppnde upp sig.

 

En annan sak man ska vara medveten om dock i samma veva är att det går riktigt dåligt för AMD. Och då menar man verkligen riktigt dåligt. Och jag är rätt säker på att det spiller över rätt mycket på ATI.

Däremot har jag Nvidia kort och det har inte varit några problem med dem. Man har satt i dem, installerat drivrutin och det är bara tuta och köra med allt. Compiz funkar helt kanon osv. Så.. nää.. det blir Nvidia såvida det inte börjar dyka upp på forum ett sorts "wow" där folk förvånas över att riktigt bra ATI drivers kommit, och bloggar som säger samma sak och man inte ser en hel del ATI frågor på IRC kanaler under 1 timme. ^^

mindlights bild

För ett år sedan skulle jag köpa ny burk. I den skulle det sitta ett Nvidiakort.

Detta för att Compizgänget kodade mot just Nvidiakort och det var det som gällde om man skulle få ett problemfritt liv.

Vid den tiden hade jag ett ATI Radeon 9800 pro och nu skulle jag minsann byta upp mig. Jag köpte det dyraste Nvidia-kortet som fanns att få tag i för ett år sedan. Ett Nvidia GeForce 800GTX.

En tid efter det köpte AMD ATI och ytterligare ett tag efter det gick AMD ut, ovanför huvudet på ATI, och förklarade att AMD stödjer open source helhjärtat så snart skulle specarna på ATIs chip släppas till communityt.

Det har gått en tid nu och specar är släppta. Ännu kan vi inte till 100% luta oss tillbaka och köra en one-click-install av Ubuntu och få 100% 3D-stöd men det kommer att komma.

Nvidia finns med som restricted driver (alltså Ubuntu förmedlar ett binärpaket med Nvidias hemliga drivar), vilket även ATI gör, men problemet med dessa är att de inte "följer" tankebanorna till 100% som X.org har m fl.

Visst lirar det bra men just dual head (2 skärmar eller fler) och annat gör att Nvidia slänger in egna lösningar och konfigurationsprogram för att hantera.

Detta är i sig inget stort problem kan man tycka. Men för mig som sitter med ett hysteriskt dyrt kort är det ett fruktansvärt irritationsmoment att få video tearing. Tearing, kan man säga, är en bieffekt av att t ex skärmens uppdateringsfrekvens inte är korrekt matchad med grafikkortet vilket ger konstiga, knappt synliga men väl märkbara, ryckningar vid filmuppspelning. Detta är kanske inte det man gärna accepterar när man har ett grafikkort för över 5000kr.

Felsökning är inte så enkel heller. Nvidia är den enda som vet hur drivaren är uppbyggd så ingen vet egentligen riktigt hur man tweakar eller får fram debugloggar etc. Ingen i communityt är heller intresserad av att axla en mantel som inte ens Nvidia är intresserad av att mantla, nämligen supportmanteln.

För det är precis såhär det här hänger ihop. Nvidia har en egen drivare. Den enda som har 100% 3Dstöd. Så vill de ha det. Men kundbasen är för dem alldeles för liten så de är inte intresserade av att supporta den.

Där ligger problemet.

Hade drivaren varit open source så hade det också funnits en bas av individer som delade med sig av sina kunskaper och hjälpte dem med problem.

Min bärbara burk har ett ATI Mobility Radeon X1600 och inte fan funkade Compiz out-of-the-box i nyinstallerade Hardy Heron där inte. Den hinkade in ATI-drivaren. Open Source. Den gamla open source. Inte RadeonHD som är den nya open source som ska klara 3D m m.

Det lustiga är att när jag tittar i /etc/X11/xorg.conf så är den jätteskum. Finns ingen hänvisning till någon drivare alls. Det är ungefär nu gemene man sätter in sina recoveryskivor med Vista på... Tongue

Jag återkommer alldeles snart med kvaliteten på RadeonHD-drivaren...för det är den som är frälsningen om det finns någon.

Innan AMD tog sitt, mer eller mindre, historiska beslut att släppa specarna på ATIs chip var faktiskt Nvidia bättre att ha i Linuxmiljö. Inte för att deras skräp var av bättre kvalitet utan för att Compiz-gänget kodade mot Nvidia. Det var det som borgade för att Compiz skulle funka... men annars var det jämt lopp mellan ATI och Nvidia. Båda strulade fan lika mycket.

 

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Kristians bild

Trenden för all typ av konfiguration i GNU/Linux är att tjänsterna själva lurar ut vilken konfiguration som är den rätta, är det något som du vill ändra på så får du lägga in undantagsregler. Förr fick man berätta precis allt i konf-filerna "Okej, köksstolen ska stå vid köksbordet" och "handtaget ska sitta på dörren" men nu är allting mycket mer automagiskt.

Nackdelen med det hela är givetvis att man förlitar sig på att X och andra tjänster gör bra val - vilket oftast men tyvärr inte alltid är fallet.

---------------------------------------

 

mindlights bild

Om jag ska ha program som försöker vara smarta och själva komma på hur saker och ting ska vara så installerar jag Windows och Office med medföljande gem....

 

Det finns en anledning till att jag valde Linux Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...