Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

dynamisk ip hos client

Hej !

Någon här som vill upplysa en okunnig om hur man tillåter en client som har dynamisk ip att använda min epostserver (dovecot,postfix).

Med fast ip är det ju bara att lägga in ipadressen i postfix, men vad gör man i detta fall där clienten har dynamisk ip?

Någon som har en bra länk till svaret eller som orkar skriva ner svaret här? Att kunskapen finns här på detta forum är jag övertygad om.

janlevi

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikaeljs bild


tänkte fel där... :/~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

fredentofts bild

Dovecot borde ju inte vara några problem, men för att tillåta sändning via postfix rekommenderar jag att du aktiverar TLS och SMTP-auth. Dvs att du kräver inloggning för att skicka brev vidare och att trafiken blir krypterad.
Tänk också på att om klienten sitter på exvis ett telia-abbonnemang så är port 25 utåt blockerad, så då måste du låta postfix lyssna på ytterligare en port.
Själv gör jag så att postfix för att tillåta relaying (att mail till andra domänder skickas genom servern) krävs inloggning, dvs bara mina användare får skicka. Utöver detta har jag som krav för att få logga in att TLS är igång på servern. Dessutom har jag definierat två portar för postix att lyssna på (25 för "normal" inkommande trafik, och en högre som jag använder för att skicka). Det är egentligen ingen skillnad på konfigurationen av dessa portar, det är bara mitt användande av dem som skiljer.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

janlevis bild

Jag borde naturligtvis ha nämn att jag använder TLS och SMTP-auth.

Det är troligt att Telia är boven, skall testa med en annan port också.

Tack för tipset.