Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Trubbel med NTFS-hårddisk i Ubuntu

Hej!

Har lite problem med min Linux-maskin.
Kör Ubuntu Linux 8.04 - Hardy Heron, desktopversionen, och hållt på hela dagen med att trixa. Har fått nästan allt att fungera.

Jag använder desktopversionen som serverversion av någon anledning, jag är för inkompetent för att använda en riktig serverversion. I maskinen sitter två hårddiskar, en 80 GB som jag använder för att lägga all min musik på etc, den ligger som NTFS och delas ut i nätverket för att de andra datorerna ska komma åt den, sen en 60 GB som jag använder för enbart operativsystem etc med swap + ext3.

Nu till problemet...
På min NTFS-hårddisk som jag delar ut i nätverket ligger även min "server-public"-mapp som jag har som root-mapp för Apache-servern som jag också har på maskinen. När jag startar servern fungerar inte detta alls. Det kommer upp en error 404-sida där det står "The requested URL / was not found on this server". Om jag går in på servern via fjärrstyrning och öppnar hårddisken och sedan uppdaterar sidan i webbläsaren så fungerar det som det ska. Ubuntu "ansluter" alltså inte till enheten direkt när man startar Ubuntu om jag har förstått det rätt, så därför blir det så. Man måste alltså öppna upp hårddisken för att den ska "aktiveras".

Hur löser jag detta?
Går det att fibbla med något som gör att den öppnas i smyg när Ubuntu har bootat klart eller något, eller finns det nån buggfix om det är en bugg?

Tack på förhand!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Du kan lägga in den i /etc/fstab ifall du vill att den ska monteras vid boot.

----------------------------------

---------------------------------------

 

pbs bild

Jag använder desktopversionen som serverversion av någon anledning, jag är för inkompetent för att använda en riktig serverversion.
 
Det ända sättet hur Ubuntus "serverversion" skiljer sig från den vanliga versionen (Desktop) är att den som default saknar grafiskt gränssnitt. Någon extra serverprogramvara finns inte installerat, lika lite som menybaserade verktyg för serverns konfigurering.
 
Om man i varje fall har tänkt installera GNOME etc på sin servermaskin vinner man nog ingenting genom att välja "serverversionen" istället för den vanliga.
 
För övrigt så finns det även "riktiga" serverorienterade distar där man i installationsprogrammet kan välja t.ex. "HTTP-server" och sedan få Apache + grafiskt konfigureringsprogram installerat. Ubuntu som utpräglad skrivbordsdist hör dock inte till den skaran, trots att all programvara man kan behöva redan ligger i dess repos.