Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

/media vs media:/

Om jag går till /media i filsystemet ser jag bara Floppy. Om jag däremot skriver media:/ i konqueror så får jag upp Diskett, ett antal xxG Media och Audio CD. Vari ligger skillnaden? Jag trodde att det första valet, /media skulle ge det svaret som dyker upp i det andra, media:/.

Förvånad

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Enbart monterade enheter syns under /media (såvida du inte manuellt skapar mappar där, eller ifall en enhet har avlägsnats utan att först avmonteras) - det är udev/hal/dbus som står för den automagiken

---------------------------------------

 

pbs bild

/media är en "riktig", fysisk mapp, där det i de flesta system finns monteringspunkter (andra mappar) åtminstone för diskett och cd/dvd. Tidigare hade /mnt samma funktion som /media, men det blev en ändring i standarden.
 
media:/ är ett virtuellt protokoll (sk. KIOslave) i KDE som visar systemets alla hårddiskpartitioner (inkl t.ex. rootpartitionen) och löstagbara enheter (dvd, diskett, usb-minne). Via media:/ kan man också hantera enheter som inte är "fysiskt" monterade någonstans.
 
I KDE4 lär det inte finnas någon media:/, utan partitioner etc presenteras på något annat sätt. Hopperligen då på ett mer lättfattligt sådant, har själv märkt att i KDE3 har många nybörjare svårigheter med att i filhanteraren komma åt t.ex. cdrom.