Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Hur hittar man cd rom:en i Mandriva?

Har upptäckt att jag inte kan se min cd rom i Mandriva.

Hur bär man sig åt för att se den? Vart är den?

Visas den i storage media eller controll center eller på något annat ställe?

Jag har bränt en skiva i alla fall med k3b men kan inte se skivan eftersom jag inte hittar cd romen. Skall ja gmounta ellernågot i control center? För jag ser en cdikon och 4 frågor som kan radiomarkeras.

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pbs bild

Antar att du använder KDE. Cdromen borde nog synnas både som en ikon på skrivbordet och under storage media (media:// i filhanterarens adressfält). Om inte så är det nog någonting skumt på gång. Speciellt med tanke på att den ändå syntes i k3b.
 
Vad står det förresten på dessa radiomarkeringar i control center? (orkar inte själv gräva fram Mandriva One och reboota...)

cazzandras bild

jag jag använder KDE med lilo uppstart.

 

det står:

Mount point

Options

Type

Done

Alla har de en rund radioknapp framför sig som man kan markera

och nedtill finns det knappar som det står ok eller cancel på

 

 

pbs bild

Där kan man ändra på cdromens monteringsinställningar, t.ex. att var i filsystemet den ska synas. Samma inställningar finns tillgängliga i inställningsfilen /etc/fstab. Rutan fungerar så att om man väljer t.ex. mount point och trycker på ok så kommer man till en ruta där man kan ändra den inställningen. Om man väljer Done så sparas inställningarna och man kommer ut ur rutan.
 
För att prova om det är något fel på monteringsinställningarna kan du öppna kommandoraden (Konsole) och skriva mount, ett mellanslag och sen det som synns under mount point i inställningsprogrammet (alltså t.ex. mount /media/cdrom). Efter att du har tryckt på enter borde cdromens innehåll synas under den mappen som är märkt som mount point (t.ex. /media/cdrom).

cazzandras bild

Skall prova det någon dag. Dc romen verkar ha dykt upp nu tack och lov.

 

Om man mount:ar en partition kan det då bli problem med filerna som ligger på hårddisken? Kan det vara så att windows inte känner igen partionen eller filerna sedan.

jag har inte riktigt förstått vad mount går ut på.

 

pbs bild

Att mounta ett filsystem betyder helt enkelt att man gör filerna i det synliga till en. När man hanterar eller läser filerna på en cdrom eller en hårddisk(partition) har filsystemet på dessa alltid monterats före det. Monteringen sker vanligtvis automatiskt, men man kan även sköta det för hand med kommandot mount. Monteringen kan upphävas med kommandot umount, t.ex. umount /media/cdrom.