Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Hur installerar man program i Mandriva?

Jag undrar också hur man installerar program i Mandriva.

Jag har sett en installations grej där jag kan välja program.

Men hur gör jag om jag vill installera manuellt?

Jag vill tex ha en svensk firefox istället för den engelska versionen.

Och kanske installera andra saker.

Jag skulle också vilja ha en direct connect installerad i Mandriva så att jag kan slippa windows.

Jag har klickat på några rpm filer som jag hittat på nätet och installerat. Men jag kan inte hitta programen i start menyn vart tar de vägen är de installerade?

Vad har ett program för filändelse i linux?

I windos kallas de för .exe och då vet man vad man letar efter jag vet ingenting om linux och i vilken mapp ligger de installerade programmen?

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

pbs bild

Du verkar ha installerat Mandriva från live-cd:n One, som av utrymmesskäl saknar svenskt språkstöd (svensk firefox, kde, control center etc). Men vilken version (2008.0, 2008.1, ...)?
 
Språkstödet fixar du lättast genom att i Control Center (Software Management) installera följande paket: locales-sv, aspell-sv, kde-i18n-sv, mozilla-firefox-sv_SE, mozilla-thunderbird-sv_SE, myspell-sv_SE, myspell-hyph-sv, openoffice.org-l10n-sv. Och genom att efter det gå in på Menu --> Tools --> Regional Settings och välja rätt språk. Här får du även svensk översättning för Firefox, Thunderbird, OpenOffice etc och svensk rättstavning.
 
Det är inte meningen att man i första hand ska för hand ladda ner rpm-filer från nätet och klicka på dom. Istället går man in på Software Management och väljer rätt paket; då får man rpm-filerna automatiskt nedladdade från rätt plats och installerade. Efter att man har installerat ett program kommer det upp en ny ikon i huvudmenyn (stjärnmenyn) i någon passlig kategori, eller, om programmet är kommandoradsbaserat, kan man välja det på kommandoraden.
 
Av patentskäl (lagstiftningen i bl a USA) är programpaketutbudet under Software Management delvis begränsat. Lite beroende på vilken Mandrivaversion du använder går detta att fixa genom att gå in på http://easyurpmi.zarb.org/ och följa anvisningarna. Om du använder 2008.1 räcker det med att du klickar på knapparna Add Official Medias och Add PLF Medias. Efter det kan du i Software Management bl a installera paketet linuxdcpp (Direct Connect).
 
Programfilerna har ingen egentlig filändelse i Linux, istället skiljs de åt bl a genom att de har körrättigheter. Installerade program hamnar oftast i flera olika platser under mappen /usr, men det behöver man egentligen inte bry sig om, eftersom de ändå antingen ligger i menyn eller kan startas från kommandoraden. Själva programbinärerna (.exe i Windows) hamnar bl.a. under /usr/bin/, /bin, /sbin/ och /usr/sbin lite beroende på vilken sort av program det handlar om. Men som sagt, man behöver aldrig själv navigera in i dessa mappar för att kunna starta program.

polters bild

Det är värt att tillägga att användning av pakethanterare istället för att manuellt ladda ner alla program, hjälper till att skydda din dator från tråkigheter. En liten detalj som hjälper till att göra Linux-distributioner säkra.

cazzandras bild

Jag kan inte installera får bara meddelandet: Sorry, the following package cannot be selected:

- mozilla-firefox-sv_SE-2.0.0.13-1mdv2008.0.i586 (due to unsatisfied locales-sv)

 

Hur vet man vilken version av mandriva man har?

 

pbs bild

Jag kan inte installera får bara meddelandet: Sorry, the following package cannot be selected:- mozilla-firefox-sv_SE-2.0.0.13-1mdv2008.0.i586 (due to unsatisfied locales-sv)
 
Mozilla-firefox-sv_SE tycks kräva paketet locales-sv, vilket verkar inte hittas. Easy Urpmi torde väl hjälpa till med att fixa detta...
 
Hur vet man vilken version av mandriva man har?
 
Nog borde du väl veta vad du har laddat ner och installerat... Wink
Nja, tryck på Ctrl+Alt+F1, läs första raden i rutan och tryck på Alt+F7.

cazzandras bild

Jag hade version 2008.0 och kunde inte installera easu urmpi.

Jag klickad på dem men när jag valde öppna så frågade den med vilket program.

Jag valde spara till dsk och öppnade den sedan. Då dök det upp lite text i en fil.

Men jag fick samma meddelande i software manager.

Och köra kommandon vet jag inte hur man gör.

 

pbs bild

Den versionen av Easy Urpmi där man bara klickar fungerar enbart i 2008.1.
 
Kommandon kör man i ett program som heter "Terminal" eller "Konsole" (finns i menyn). När du har hittat programmet skriver du först

su

och trycker på enter och ger rootlösenordet.
 
Efter det går du in på Easy Urpmi och väljer på den andra sidan allt utom dom där det står "backports" på. Sedan kopierar du allt som står i den gråa rutan på den tredje sidan och klistrar in det i kommandoradsfönstret. När det inte längre händer någonting i rutan och det står "media_info/hdlist.cz" som sista ord i rutan trycker du ännu på enter så att även det sista kommandot körs. När sista raden i rutan ser ut så som den gjorde innan du klistrade in kommandona är allting färdigt.

cazzandras bild

Glad 1000 tack för alla pedagogiska och lättbegripliga svar.

Jag laddade ner mandriva 2008.1 och installerade den och gjorde som du skrev och det fungerar fint. Jag har installerat dc++ och antagligen svensk mandirva och firefox ( efter om starten får jag se hur det gick)

Jag läste även igenom ditt svar på hur jag skulle jort i Mandriva 2008 för någon gång kommer jag nog att använda konsolen som jag nu har hittat. Den låg under meny - tools. Innan hade jag kört run kommand. Tydligen helt fel.

Fördelen med att ha installerat den nya Mandriva är att den inte låser mig ute längre utan att den accpeterar rootlösenordet.

Jättetack för allt.

Jag letar efter queue.xml och favorites.xml  som i windows brukar ligga i program dc++.  Finns de filerna med i mandriva eller heter de något annat? Det är min favoritlista och nedladdningskö till dc++ tänkte ersätta den.

Tack för allt det fungerar jättebra.

 

 

pbs bild

Jag letar efter queue.xml och favorites.xml som i windows brukar ligga i program dc++. Finns de filerna med i mandriva eller heter de något annat? Det är min favoritlista och nedladdningskö till dc++ tänkte ersätta den.
 
Om de existerar så ligger de troligtvis i en dold mapp (vars namn börjar med en punkt) under din hemmapp. Om du väljer "visa dolda filer" i filhanteraren borde du se en massa dolda filer under hemmappen. De flesta dolda filerna innehåller användarspecifika inställningar och tillfällig data för diverse program.
 
Dc++:s mapp heter troligtvis någonting i stil med .linuxdcpp eller .dcpp. Tips: om du någon gång vill nollställa dina dc++-inställningar kan du helt enkelt ta bort den dolda inställningsmappen. När du då för följande gången startar programmet skapas det automatiskt en ny mapp med förvalda inställningar.

cazzandras bild

Glad Tack det var intressant att se mapparna och filerna i Mandriva.

Så med andra ord så är det i home mappen som en del program lägger sig.

Tack för nollställningstipset med Glad

Är mapparna med hänglås sytemmappar?

Är de omöjliga att öppna eller går det? behöver man någon gågn öppna dem?

 

pbs bild

Så med andra ord så är det i home mappen som en del program lägger sig.
 
Själva programfilerna ligger under /usr mm, under /home finns bara inställningsfiler för enskilda användare (den användaren som äger mappen).
 
Är mapparna med hänglås sytemmappar?
 
Det kan man säga. En vanlig användare har skrivrättigheter bara till sin egen hemmapp (/home/någonting) och mappen för tillfälliga filer (/tmp, innehållet raderas varje gång när datorn startas). Det här då av säkerhetsskäl, så att man inte i misstag tar bort någonting viktigt eller att eventuella skadliga program inte ska kunna förstöra hela systemet.
 
Är de omöjliga att öppna eller går det? behöver man någon gågn öppna dem?
 
Om man är inloggad på ett vanligt användarkonto kan man se innehållet på kanske 99% av alla filer i systemmappar. För att se resten och kunna redigera/radera filerna måste man veta roots lösenord. Om systemet fungerar normalt behöver man nog inte öppna dom om man inte är intresserad.