Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Skrivare (Lexmark e120n)

Det här har nästan drivit mig till vansinne, aldrig tidigare har jag känt mig så maktlös; jag får inte igång min skrivare till Linux. Den som hade en fin Tux på förpackningen och allt...

 

Jag har alltså en Lexmark e120n som är ansluten till datorn via USB. Skrivaren fungerar i Windows men inte i Slackware 12.0.

Jag har dragits med det här problemet i snart ett halvår, gav helt enkelt upp när ingenting verkade hjälpa. Men så testade jag härom dagen att skriva ut från min laptop som kör Kubuntu, och gissa om det inte fungerade klockrent?

 

Nu tänkte jag starta från ruta 1 i Slackware och få igång den förban... skrivaren. Jag blir inte klokare av guiderna på OpenPrinting, så någon med stort tålamod kanske att hjälpa mig?

 

Jag har testat att installera de medföljande drivrutinerna genom att göra om rpm till tgz. (Naturligtvis medföljde bara binära för vissa distributioner). Detta resulterade i /usr/lexprint/ med olika körbara filer som jag inte vet vad jag ska göra av.

 

Har även försökt att lägga till skrivaren med cups-guiden och välja ppd-filen som finns på sidan jag länkade till. Men när jag försöker skriva ut får jag "Printer not connected; will retry in 30 seconds..."

 

Slutligen installerade jag Gutenprint 5.0.1 och valde Optra E som modell. Det ska tydligen fungera enligt andra med samma skrivare, men inte för mig.

 

Dessutom provade jag att kopiera ppd-filen från Kubuntu till Slackware och välja den, men skrivaren reagerar fortfarande inte. Jag har foomatic (ett perl-script) i /usr/lib/cups/driver.

 

Nej, det känns som jag saknar något fundamentalt och så fort det är fixat så kommer allt gå som på räls. Därför jag vänder mig till er, dear lazyweb, då det inte känts så givande att sitta själv och slita i håret. Det här, Photoshop och Typing of the Dead är det som får mig att dualboota till Windows då och då.

 

Har du en lösning som fungerar direkt blir jag mycket glad. Annars skulle jag vilja veta hur man felsöker (vilka logfiler kan vara bra att titta i?), och hur det hela med ppd-filer och foomatic/gutenprint fungerar.

 

Tack på förhand, om något var det skönt att avreagera sig lite. Wink

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

inges bild

Hej!

Om  du föröker med att kopiera i root ppd-filen till /usr/share/cups/model och sedan och sedan loga ut och loga in till ditt användar namn.  Starta sedan konqueror och skriv: localhost:631  och försök få igång skrivaren.

inge

fnurrs bild

Har en sådan skrivare själv. jag har den ansluten via nätverket och har inte använt någon medföljande drivrutin alls. Fungerar bra i Kubuntu, OpenSuse.

Konfigurerade via CUPS. http://localhost:631/printers/  Här är mina inställningar. Kör via PCL 6 språket då slipper man specifika drivrutiner.

Make and Model: Generic PCL 6/PCL XL Printer Foomatic/pxlmono (recommended)
Printer State: idle,
accepting jobs, published.

Device URI: socket://192.168.2.4:9100

Har man den ansluten via nätverket kan man få upp massor av intressant info genom att gå till skrivarens ipnummer med en webbläsare.

/Fnurr