Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Bästa disten för IBMThinkpad från 1880 :P

Hej!

Jag undrar vad som är bäst att installera på en urgammal laptop med 256 MB RAM och 7-800 MHz. Ubuntu har jag jättestora problem med, OpenSUSE funkar inte alls och Mandriva funkar men jag får inte DVDn att funka och det tog en hel dag att installera gnome på den, det vill jag inte göra om.

Förslag?

 

//FiA

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Vector Linux, eller PCLOS TinyME.

Marcuss bild

mikaeljs bild


Debian med Openbox ??

Installera debian är inte så svårt och openbox får man igång relativt snabbt. Då får man en miljö som inte tar så mycket på datorn. Hjälp finns att få om frågor uppstår. Smile~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

distens bild

Både Ubuntu och SUSE har ett annat grafiskt gränssnitt som heter XFce. XFce kräver inte lika mycker resurser som Gnome behöver. Om du gillar Ubuntu så ska du installera Xubuntu insället men ladda inte ner desktop-versionen utan välj alternative. Kräver inte så mycket av datorn under installation då den är textbaserad.

 

http://www.xubuntu.org/

--------------------

Play Ogg

pbs bild

Tror inte att det var det som var problemet... 256MB och 800Mhz är mer än tillräckligt för både KDE och Gnome.
 
Vad gäller Mandriva så har dom ju en Gnomebaserad live-cd (One) som man kan installera. Tyvärr saknar skivan svenskt språkstöd, men det går lätt att fixa efteråt. Sen finns det också en cd-version av Mandriva Free om dvd:n vägrar fungera (kollade du md5-summan (md5sum) efter att du laddade ner den?).

fisfias bild

Jag har provat alternatecdn men det funkar inte. Det går inte att installera programvara som det ska.

fisfias bild

Xubuntu Alternate cd funkar inte. Det blir samma fel som Ubuntu Alternate CD.

pbs bild

Nu när du har testat alla dessa distar så vad är det egentligen som går fel? Att installationsprogrammet inte kan överföra programmen till hårddisken eller att det inte i efterhand går att installera program i pakethanteraren?

bittins bild

fisfias bild

Nu har jag provat Debian, Ubuntu, Xubuntu, Vector, Slackware, Slax, DeLi. Det enda som funkar någotsånär är puppy (men det kan jag inte installera är det bara liveCD?) och DSL-N. Mandriva är bäst än så länge men där funkar inte DVDn som den ska. Fler förslag?

pbs bild

Fedora? Zenwalk? PCLinuxOS?

mikaeljs bild


Är du säker på att din dator mår bra? För jag har kört diverse distar på en dator med liknande hårdvara och dessa har fungerat utmärkt. Debian var huvuddisten...~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

fisfias bild

Mandriva är det enda som verkligen fungerar och nu fick jag dessutom tag på en gnomeversion också så jag slipper omvägen kring kde. Skönt. Så nu har jag ett fungerande system. Bara ett aber kvar och det är att den inte vill mounta datadvds. AudioCD går bra. Men inte datadvd.

Kristians bild

Söndrig dvd-läsare? Lasrarna för cd/dvd är separata i de flesta enheter och det är inte ovanligt att bara den ena går sönder. Låna grannens och testa igen

---------------------------------------

 

fisfias bild

Det går bra när det är DVD iso. Det går alltså bra att installera OS från DVD. Men väl inne i Mandriva kan jag inte komma åt dataDVDs. Det är en laptop så jag vet inte hur man testar med en annan.