Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Går inte att logga in

Installerade Fedora 8 och allt verkade fungera men efter några omstarter så gick det inte att logga in igen.

Provade att installera om och efter det gick det inte logga in alls. Jag skriver användarnamn och det går att läsa som vanligt, skriver sen lösen och de runda ringarna eller stjärnorna eller vad det nu är syns men när jag trycker på enter så måste jag skriva användarnamnet och lösen igen. Och så håller det på och jag kommer inte in.

Har provat att intsallera om några gånger men utan resultatet blir det samma, det går inte att komma in.

Hur kommer jag in?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pbs bild

Datorgudarna verkar ha någonting emot dig...
 
Går det att logga in textbaserat?

noobys bild

Jo, och det är inte första gången som datorgudarna bråkar med mej.

Textbaserat? Låter som det ligger bortom min kunskapsnivå. Har du möjlighet att lotsa mej fram?

kimjohanssons bild

Du kan öppna en virtuell konsoll. När du ser den grafiska inloggningen så kan du med ctrl+alt+F2 (F1 brukar visa systemmedelanden eller dylikt, annars så har du 6st virtuella konsoller att välja på F1-F6.)öppna en textbaserad konsoll. Din grafiska inloggning kommer du tillbaka till med ctrl+alt+F7.

När du öppnat en konsoll så ser du

datornamn login:

där skriver du ditt användarnamn och trycker enter.

då dyker följande upp.

password:

Nu skriver du in ditt lösenord. Du ser inga tecken matas in utan markören står kvar i början på raden. Oroa dig inte, det du skriver kommer fram, det är bara default att inte visa * eller liknande för vart tecken. Och ett tryck på enter senare så är du inloggad (förhoppningsvis)

När du vill logga ut skriver du

$ exit

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends.

pbs bild

I Fedora är "F1" en helt vanlig virtuell konsoll dit man också kan logga in.
I textläge behöver man inte trycka på Ctrl+Alt+F7, utan Alt+F7 räcker. Man kan också trycka på Alt+höger/vänster piltangent tills man kommer tillbaka till det grafiska läget.

kimjohanssons bild

Jag har ibland skapat en användare lite slarvigt från kommandoraden och sedan inte kunnat logga in grafiskt som den användaren pga av att den inte tilldelats en hemkatalog. Symtomen är desamma som du berättar om, men då kan man testa att logga in via en av de virtuella konsollerna och då ser man medelandet.(iofs tror jag att man numera kan få det även grafiskt.) Om man av någon anledning mist rättigheterna till sin hemkatalog så är detta också något som ger detta symtom.

Ett sätt att mista rättigheterna är att som root leka med filer i sin vanliga användares hemkatalog, men kräver extrem oförsiktighet för att man skall lyckas.

En liten rakt-på-sak-fråga som kan verka elak: Är du säker på att du skriver in alla tecken i lösenordet i rätt shift-läge?

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends.

noobys bild

Är helt säker på att jag skriver i rätt shift-läge. Tog inte alls illa upp av din raktpåsak-fråga, ibland missar man även det enkla dock inte den här gången.

Det där med extrem oförsiktighet lät spännande men jag tror jag avstår. Smile

Ska nog prova att lägga i 7:an igen och se vad som händer.

pbs bild

Problemet kan också vara att man har för udda tecken i sitt lösenord. Själv gjorde jag mig t.ex. en gång ett lösenord med tecknet §. Programmet passwd som man byter sitt lösenord med accepterade det, liksom också det textbaserade inloggningsprogrammet under Ctrl+Alt+F1. Men i det grafiska läget misslyckades inloggningen.
 
Angående 7:an så är det bara tolv dagar tills Fedora 9 släpps. Samtidigt slutar också uppdateringarna för Fedora 7.

noobys bild

Ja, eller snarare nej, jag har inga "konstiga" tecken i lösenordet. Är det inte lite konstigt att det har fungerat men helt plötsligt slutat göra det?

Bra att du sa det där om 7:an, dumt att slösa bort tid på det då. Är det bra att köra på med 9:an direkt när den kommer eller ska man vänta ett tag?

pbs bild

Det låter verkligen konstigt, speciellt med tanke på att det inte fungerade ens efter nyinstallation.
Ibland säger man att man ska vänta ett tag så att de värsta buggarna redan har hittats (och lösts). Men i det här fallet tror jag nästan att du kan strunta i det och installera direkt.

mauths bild

Har du haft samma användare i en annan dist tidigare och som har övertagit samma hemmappar?

UID kan skilja mellan olika distar SuSE's första användare får UID 1000 i default och samma användare får i fedora 500.

Har du samma namn på bägge användarna ligger den gamla hemmappen kvar, då namnaet är rätt men UID stämmer inte och då har du inga rättigheter i den mappen och kommer du inte in.

Är det här som är problemet får du chmod:a och chgrp:a hela hem-mappen.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

noobys bild

Jag svarar på min egen tråd här.

Jag löste problemet med inloggningen genom att helt enkelt byta dist. Bytte till CentOS och dom är väl ganska lika, eller?

Nu går det i alla fall att logga in så i väntan på 9:an kör jag på med centos.

Men nu är det istället problem med att montera min xp-disk, hda eller sda. Provade att göra på samma sätt som när xp-disken skulle in i fedora men allt som händer är att en tom mapp med namnet xp dyker upp i mnt-mappen.

Hur går jag vidare?

Finns VLC och synaptic i centos?

pbs bild

Bytte till CentOS och dom är väl ganska lika, eller?
 
CentOS baserar sig som känt på Red Hats kommerciella version RHEL. Programmen är bättre testade men å andra sidan äldre och något färre än i Fedora. Nuvarade RHEL/CentOS baserar sig på paket från Fedora Core 6.
 
Men nu är det istället problem med att montera min xp-disk, hda eller sda. Provade att göra på samma sätt som när xp-disken skulle in i fedora men allt som händer är att en tom mapp med namnet xp dyker upp i mnt-mappen.
 
Drivrutinen ntfs-3g är inte förinstallerad i CentOS. För att få den måste du först installera den inofficiella paketkällan
RPMForge (motsvarar Livna i Fedora) eller närmare bestämt den här paketen. Och sedan installera paketen fuse, fuse-ntfs-3g, dkms och dkms-fuse.
 
Finns VLC och synaptic i centos?
 
VLC går att installera om man använder paketkällan RPMForge. Synaptic borde finnas med i CentOS officiella paketkällor.