Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Problem att installera fedora 9

Är det fler än jag som har problem med installationen av fedora 9?

Jag kommer bara till första sidan av installationen. Ett blått fält i ovankant av skärmen där det står Fedora sen är resten av skärmen vit.Sen händer ingenting mer.

Har bränt långsamt på olika typer av skivor, både rw och vanliga dvd-skivor. Har inte haft problem med bränningarna tidgare.

Är det möjligen nåt fel på 9:an?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

distens bild

Jag har installerat utan problem. har du kontrollerat checksumman för isofilen?

noobys bild

Nej, jag vet inte hur man gör det. Men jag gjorde kollen man kan göra precis i början av installationen och den sa att skivan var ok.

distens bild

Det låter som att den inte hittar grafiken.. prova att installera i ickegrafiskt läge. Går att välja i startmenyn..

tux-svens bild

Där du hämtat hem filen finns det antagligen någon fil som heter MD5 eller liknande.

Kopiera/spara MD5 för den aktuella DVD-ison till din dator. Om du t,ex använder K3b att bränna med så räknar K3b ut MD5 innan bränningen startar. Jämför summorna - de skall vara exakt lika. Därefter kryssar du i "Verifiera skriven data" eller hur det exakt kan stå. Om allt faller väl ut så har du garanterat en EXAKT kopia av ison på nedladdningsplatsen. Glad

-

Man kan även kolla MD5 manuellt. Exempel: checkmedia [openSuse-10.2.iso] ger MD5 checksumma på iso-filen openSuse-10.2.iso

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

distens bild

Fedora använder något som heter sha1sum och filen brukar heta SHA1SUM. Man kan kontrollera filen med kommandot "sha1sum -c SHA1SUM" om man har filen i samma katalog som iso-filen. Annars så kan man kolla filen manuellt med "sha1sum din_iso_fil.iso" och kontrollera summan mot den i filen.

summorna är:

50253a35b5ba128c9a57b2a10cbd829813fc5119  Fedora-9-i386-DVD.iso
f92576227484a4eeda0e86a497836c67c34d20ef  Fedora-9-x86_64-DVD.iso
ff803781d4bf748a23dbfed812c592de78907739  Fedora-9-ppc-DVD.iso

tux-svens bild

Okido, det hade jag ingen AANING om. Nu har man lärt sig något nytt igen. Glad

Är det bara Fedora som inte använder MD5, eller är det vanligt?

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

distens bild

Har faktiskt ingen aning om andra använder sha1sum. Har bara sett det i Fedora. Glad vet inte ens vad skillanden är mellan programmen..

pbs bild

Sha1sum räknar 160 bit kontrollsummor, medan md5sums är bara 128 bit. Se t.ex. http://en.wikipedia.org/wiki/SHA_hash_functions och http://en.wikipedia.org/wiki/MD5

tux-svens bild

Tackar för upplysningen. Glad

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

noobys bild

Problemet är löst.

Jag tog helt enkelt och installerade 7:an och efter det tog jag och uppgraderade till 9:an i textläge. Tidskrävande kanske men det funkade ju och det bästa av allt, det var enklast.

Sen kan man ju fråga sej varför det inte fungerade från början?

 

Medan jag satt och väntade på att allt skulle bli klart kom tankar om att byta till suse. Har provat den men gillar gnome för mycket och jag hittade inte det. Finns gnome till suse?

Så nu behöver jag lite hjälp att bestämma mej. Ska jag stanna hos fedora eller flytta till suse?

Omöjlig fråga att besvara kanske men nån kanske kan visa på några för och nackdelar?

Hur mycket kommer Bill Gates att kunna ställa till det för suse-användarna i framtiden?

jonasbjorks bild

GNOME finns för SUSE också ja, står till och med överst på listan när du skall välja skrivbordsmiljö vid installation. På http://software.opensuse.org/ kan du ladda ner installationen och du hittar en Live-CD med GNOME som du kan ladda ner och testa om du vill.

Om du skall stanna i Fedora eller inte bestämmer du nog själv Wink . Bill Gates kommer nog inte ställa till med något alls för SUSE-användarna i framtiden.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

distens bild

Om du inte har provat SUSE, ska du göra det. Själv använder jag bara Fedora och CentOS (RHEL klon), då det är bäst för mig. Tycker de flesta, som vill prova något nytt, ska prova Fedora, Ubuntu, SUSE och Mandiva m.m. innan de bestämmer sig. Har själv provat de jag nämde innan jag valde Fedora och jag har hittat min dist. Nu har jag kört Fedora sen 6:an. Det händer att jag provar andra distar ibland men faller alltid tillbaka till Fedora.

För mig är det viktigt att om jag anmäler en bugg så ska den skickas upstream och vad jag vet är Fedora bra på det.