Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nätaggregat

Hej, jag har två frågor ang serverhårdvara.

Jag har redan köpt http://www.dustinhome.se/pd_5010134110.aspx?

Nu skall jag även köpa chassie och nätagregat. Frågan jag har ang nätagregat är hur mycket det kommer dra upp hur mycket spänning som behövs för att driva systemet?

Den andra frågan är om moderkortet kommer passa ihop med http://www.dustinhome.se/pd_5010114632.aspx?. Ser att det står att moderkortet är kompatibelt med Micro ATX men när jag kollar på den här bilden blir jag tveksam: http://pics.coolaler.com/xoops/coolermaster/elite340/07.jpg

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Hur mycket spänning som behövs??? Obestämd Man brukar fundera på vilken effekt som nätaggragatet kan ge och vad moderkortet med tillbehör förbrukar. Då får du summera vad processorn plus det andra förbrukar i Watt och kolla att det räcker. Sedan är frågan om anslutningskontakterna stämmer, men de flesta nätaggregat har nog alla de möjligheter man kan tänkas behöva.

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

joltgens bild

Fick svar på frågan i ett annat forum, vad jag menade var inte hur mycket jag behövde utan hur det påverkade hur många watt som systemet behövde. Fick svaret att det berodde på verkningsgraden.

mindlights bild

Moderkortet du länkar till är ett Mini-ITX-kort och chassiet ett miniATX.

Om inte chassiets specifikationer säger att det stödje Mini-ITX så är det en risk att välja det chassiet.

Min första fundering är varför du valt ett Mini-ITX-kort till en server och framförallt varför du valde ett moderkort med SiS-chipset?
(Sis är inte kända för att leverera prestanda på varesig grafik- eller hårddiskcontrollerchip)

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

joltgens bild

Det såg jag men det står även "kompatibel med micro ATX" men jag blev tveksam.

Jag valde ett mini-itx kort eftersom de var billiga och framförallt strömsnåla. Anledningen till att det blev ett moderkort med SiS-chipset var helt enkelt brist på kunskap.

mindlights bild

Du dör inte av Sis-chipset men som sagt, de och VIA presterar inte so wow om man säger så.

Sen det där med strömsnålt är jag inte riktigt med på. Din server drar inte så förbaskat mycket kräm om du kör speedstep eller liknande (CPUn varvar ner när den inte används).

ATX-biten på det kortet misstänker jag handlar om annat än skruvhålen. ATX är inte bara storleken på moderkortet utan även placering av komponenterna på kortet. Att CPUn ska sitta på postion bakom ditten och datten. Även strömförsörjningen är "ATX". I ditt fall tror jag strömförsörjningen och kontakten är det som är "ATX" på ditt kort.

Men skit samma. Kör hårt med ditt serverkort. Du kommer få det att lira och bli nöjd, det är jag övertygad om. Det är bara en fråga om inställning.

 

Ps. Clas Ohlson har billiga gängtappar och borrmaskiner. Funkar perfekt för att modda chassiet så du får de skruvhål som behövs om kortet inte passar från start Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

joltgens bild

Okej, kände inte till speedstep men det låter riktigt intressant. Är nog en bra ide med ett Micro ATX chassie då om jag skulle få för mig att byta formfaktor på moderkortet. Moderkortet behöver en 20 och en 2x2 -pin anslutning till nätaggregatet hade för mig att ATX har en 24 istället men jag har även en 24 till 20 adapter så det är nog inga bekymmer.

När jag kollar på skruvhålen nu ser de ut som att de stämmer med chassiet så jag hoppas på att slippa borra Smile

mindlights bild

Har man en plan så ska man fullfölja den. Nu har du ju grejorna så det är bara att kavla upp ärmarna och meka tills det lirar. Smile

Om resultatet sedan inte blir vad du förväntat dig så får du väl utvärdera vad som inte är till belåtenhet och åtgärda det då.

När det gäller strömkontakter etc har jag för mig att 24-pins egentligen är en 20 och 4... Mitt snordyra nätagg (och som inte passade i mitt P180-chassie) har kontakten delad så att det är en stor och en kvadratisk fyra och de sätter man båda i moderkortets stora kontakt s a s.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...