Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Installera 10.3 eller vänta på 11?

Jag har precis bränt opensuse dvd 10.3 när jag läser att version 11 släpps 19 juni. Är det dumt att installera 10.3 nu, (tänker på att det kanske blir dubbelt arbete) bättre att vänta? När jag vill uppgradera till 11 sen, kan jag göra det utan att installera om suse från grunden? Eller måste jag bränna ny dvd med version 11 och installera om?

Nu kör jag ubuntu 8.04.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Du kan uppgradera till 11.0 i juni. 10.3 är ruskigt stabil och 11:an lider (i betaversionerna) av en del irriterande buggar. Installera 10.3 nu och bekanta dig med SUSE, som skiljer sig en del från Ubuntu (som du kör nu) och uppdatera till 11:an när du känner dig redo Smile

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

inas bild

Tack för så snabbt svar!
Precis det svar jag ville ha dessutom Smile

Ska bli roligt att prova något nytt. Jag har kört ubuntu sen 5.04 och fortfarande inte testat någon annan dist.

polters bild

Kommer det gå att uppdatera genom Zypper då, eller är det att bränna ut en skiva som gäller?

andys bild

Du kan tex installera 10.3 och skapa en separat partition för /home där du har din hemkatalog och sparar allting.

 

Sedan när 11.0 kommer så väljer du att ej formatera /home och då har du allting kvar.

Detta har jag kört med i flera år och det fungerar bra.

Jag har dock provat att uppgradera från tex 10.x till 10.3 och det fungerar bra.

 

Men jag är sådan som tycker det känns bra med en rensning då och då.

Även om man uppgraderar eller ej så rekomenderar jag en serparat partition för /home

mauths bild

De där med en egen /home partition är att föredra. Klicka i "visa detaljer" och skriv upp var dina partioner börjar och slutar så kan du trixa lite med dem i efterhand om du får trassel.

Sen vill du ha en /local, eller som det borde heta en /usr/local, partion för program som inte hör till disten. Det kan vara ett elände att installera om sånt som inte finns i reposarna.

 

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

tux-svens bild

Mauth, du menar när man skall uppgradera och den nya versionen inte känner igen främmande paket? Sådant har jag haft problem med när jag försökt uppgradera. Jag brukar formatera om rootpartitionen och göra en nyinstallation där istället, det verkar vara enklare och gå snabbare. /home-partitionen har jag kvar sedan kanske 4 år. Då har jag naturligtvis även kvar mina egna inställningar av KDE-utseendet, mailboxen och alla Firefox-bokmärken o.s.v. efer uppgradering.

Förklara närmare hur du menar, mauth, var det var en lösning på uppgraderingsproblemet som jag beskrev. T.ex hur går det med program som inte hör till disten, men passade till suse 10.2. Passar de ihop med suse 10.3? Det är väl inte givet?

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

mauths bild

Det jag menar är helt enkelt att om jag har installerat något som inte hör till disten så brukar jag stoppa in det i en /local-partition(i SuSE, annars brukar den moteras som /usr/local) som jag inte formaterar utan bara monterar, vid ominstallation. Då slipper jag installera om det.

Det betyder inte att man går fri från att det skiter sig med den nya disten. Alla beroenden måste ju lösas i alla fall. Om har det gäller köpta apps som tex MatLab så brukar det funka då de är "självförsörjande "så att säga, och då brukar det funka utan annan handpåläggning än att fixa en start-ikon.

Precis som med din /home

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill