Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Remote X med XDM

Hej!

Jag skulle vilja köra X remote på min Debianinstallation m.h.a xdm/kdm. Jag har tidigare kört RedHat och Fedora på det viset och det funkar alldeles utmärkt. Men på Debian (Etch) så får jag inte till det. Hur jag än bär mig åt så får jag aldrig upp någon inloggningsdialog på X-servern.

xdm och kdm-paketen är installerade på maskinen. Jag har även provat att stänga av XDMCP i X-servern och starta upp med en tom bild bara. Går in via SSH och ställer om DISPLAY-variabeln till att peka på X-servern och startar sedan t.ex KWrite. Går alldeles utmärkt! Dock får man ingen riktig fönsterram och liknande, men det blir väl så i det här läget.

Däremot funkar det inte med båda grejorna. Alltså starta upp och välja klient med XDMCP och sedan få upp login och mina fönster på X-servern. Knepigt!! 

 Är det någon som har tips på vilka inställningar som ska till eller någon bra länk som beskriver det?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Inget svar, men kan du inte köra VNC istället ifall du nu vill ha ett komplett skrivbord? Då kan du dessutom ansluta ifrån Windowsmaskiner utan strul

---------------------------------------

 

vfrs bild

Nej, det känns inte som ett alternativ. Jag har tidigare kört VNC en del och är inte så fötjust i fjärrstyrning där man äverför bilden som "grafikbilder" utan skulle vilja ha X. Dessutom kör jag mina andra linuxmaskiner på detta sättet idag och vill ha samma.

iaidokas bild

Har du kvar -nolisten tcp på Xservern?  Då går det inte att ansluta utifrån.

 

Test.

Test.

vfrs bild

X-servern funkar utmärkt mot andra Linuxmaskiner med XDM så där kan inte problemet vara. Det är just den här Debianmaskinen som jag inte riktigt får till...

iaidokas bild

Ok, då förstod jag inte frågan. (Det gör jag fortfarande inte iofs.)

 

Test.

Test.

vfrs bild

Vad är det som är oklart? Är det något som inte framgår av mitt inlägg så är det ju bra om jag får det klarlagt!

iaidokas bild

vfrs bild

Dom grejorna där som rör själva klienten (alltså min X-klient som kör Debian) har jag kollat på. Däremot kör jag inte Linux på X-servern så dom inställningarna gäller inte riktigt. Jag kör en X-server som heter X-win Pro och den funkar alldeles utmärkt till andra X-klienter som jag prövat med, så där ser jag inte heller något problem.

Frågan är om det finns någon specifik beskrivning för hur man får igång det på just Debian?

iaidokas bild

Nu känner jag att allt bara är en enda röra.  Du skulle inte kunna vara listig och skriva upp en lista med vilka datorer du har med i matchen, vilken mjukvara du har på respektive, och vad du vill uppnå med respektive dator?  För ju mer jag vänder och vrider så är det nolisten som du gjort fel på, och eftersom du är BOMBSÄKER på att det inte är det så skulle det vara käckt att få det ordentligt beskrivet så man kan få nya tips.  Skulle du till äventrys ha fler datorer i nätet, som faktiskt fungerar som de skall så säg gärna något om dem också.

Test.

Test.

vfrs bild

Njaa. Så jäkla bombsäker är jag egentligen inte. Det är bara att det att X-servern inte är någon linuxmaskin alls utan X-win Pro under windows. Plus att dom övriga Linuxmaskinera funkar alldeles utmärkt på detta sätt mot samma X-server. Och det kan jag inte förklara om det skulle vara ett generellt fel med X-servern som du beskriver.

 

Linuxmaskiner:

HTPC, P3/450, Red Hat 9, funkar

Labmaskin, P3/550, Fedora Core 3, funkar

Filserver, Dual P3/500, Fedora Core 3, funkar

Ny filserver, P3/1GHz, Debian Etch, funkar inte

Test, P4/2,0, Debian Etch, funkar inte

PC-maskiner som kör X-win Pro som X-server:

Arbetsdator, Athlon64/3400X2, Win 2003+X-win Pro
Laptop, P3/600, WinXP+X-win Pro

 

Båda dessa maskiner skall kunna köra X-server X-win pro/X-ming eller annat för att koppla upp via XDMCP mot valfri av Linuxdatorerna. Detta fungerar från båda X-servrarna mot samtliga Linux-PC utom Debianmaskinerna. Som jag ser det så är det uppenbart något på dessa Debianinstallationer som inte är uppsatt korrekt.

iaidokas bild

Och Det stämmer väl bra med Debains säkerhetstänk att ha nolisten, medan andra inte har det.  Ta /etc/X11-katalgoen från en fungerande och en ofungerande och jämför innehållet i båda.

 

Test.

Test.

vfrs bild

Du skrev så här Har du kvar -nolisten tcp på Xservern?

Debianmaskinerna är ju inte X-server. Det är windowsmaskinerna som är X-server. Uppenbarligen verkar denna inställning finnas på klienten (Debian), enligt dig. I vilken konfigfil hittar jag den inställningen då?

iaidokas bild

Jag kan inte förklara det tydligare än : http://tldp.org/HOWTO/XDM-Xterm/config.html

Se 4.4, jag misstänker att du har ett -nolisten tcp där som spökar.

Test

Test.

vfrs bild

Jag hittar ingenting om "nolisten tcp" i 4.4. För övrigt verkar det kapitlet handla om hur man startar X-servern, vilket inte är relevant här eftersom den inte kör på en Linuxmaskin ö.h.t.

vfrs bild

Vi fick aldrig rett ut vad det här "nolisten" var för något och var det isåfall skulle finnas. I kapitel 4.4 som nämndes ovan så hittade jag inget om detta.

fredentofts bild

Det kan te sig lite rörigt det där med vad som är server och klient när det kommer till X.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

vfrs bild

Det tycker jag egentligen inte. Eller menar du att jag ändå fått det om bakfoten och att den maskin som kör X-terminalen inte är X-server???

fredentofts bild

Nej, du har helt rätt, det är datorn med skärm som är X-server.
Menade inte att du hade fel, bara att det lätt blir missförstånd .

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

iaidokas bild

Mmm, det är ju så, men för att kunna serva X-program genom xdmcp så måste man ha X gåendes på servern också. Även om den strikt protokollmässigt inte är Xserver för Xklienterna.  I alla fall har jag aldrig fått det att funka utan att göra så.

Test.

Test.

tufftuffs bild

Har du en firewall på Debianmaskinen som blockerar XDMCP (TCP/UDP port 177)? Det är nämligen inte samma port som X använder. Och XDMCP anses inte vara speciellt säkert, så default är nog att blockera xdm på något sätt. Eller att xdm på något sätt är konfigurerat att vägra prata över nätet. En annan version av HOWTO: http://tldp.org/HOWTO/XDMCP-HOWTO/ . Det är ju några filer som måste vara rätt, läs man-sidorna för aktuella filer. Det kan vara någon inställning du missat.

 

Du säger inte mycket om hur du försöker starta sessionen. Man kan ju fråga klientmaskinen om man får starta en session. Eller klienten kan själv annonsera sin existens. På mina SUSE-maskiner har jag ställt in att klienten ska annonsera sin existens. På den grafiska loginskärmen kan jag välja att starta en fjärrsession, och eftersom klienterna annonserar sin existens behöver jag bara välja maskin i listan, annars hade jag fått skriva in maskinnamnet manuellt.

//TuffTuff

vfrs bild

Jag har inte satt upp någon brandvägg för detta. Det är isåfall något som blivit default vid Debianinstallationen, vilket kanske inte skulle kuna vara otänkbart med tanke på Debians säkerhetstänk. Jag är dessvärre inte så himla hemma på Linux interna brandväggar.

Debianmaskinen skall presentera sig i listan på servern, och det gör den också korrekt. Det är när man väljer just Debianmaskinen för uppkoppling som det skiter sig.

vfrs bild

Jag kör bara remote X på mitt interna nät för att nå dom andra maskinerna från min vanliga arbetsplats, så jag har egentligen inget behov av den extra säkerheten. Skall man köra över Internet så är ju saken naturligtvis en helt annan.

Eftersom jag inte kan mycket om Linux brandvägg så är frågan var jag skall titta efter detta någonstans?

 

vfrs bild

Nu har jag listat alla brandväggsregler med "iptables -L". Det är tomt. Finns ingenting definierat alls. Då tog det kål på idén att det skulle vara ett brandväggsproblem.

Andra tankar?

vfrs bild

Ingen som har några mer idéer?

Hittils har tankarna varit på att det antingen skulle ha något med X-servern att göra, men den funkar alldeles utmärkt mot flera andra distar och går dessutom under Windows (X-WinPro). Eller att det skulle vara någon brandväggsregel, men det verkar ju inte finnas några sådana heller, vad jag kan se. Jag har läst det mesta om att sätta upp X-sessioner och lyckats med flera tidigare distar, men just den här Debian får jag inte till. Rimligtvis är det något som skiljer ... men vad?

Hade ju varit bra om det fanns en beskrivning för just Debian att följa, eller om någon lyckats med just den och kunde styra mig rätt riktning.

fedors bild

Har du testat med senaste fedora istället?
 X-win Pro har jag ingen erfarenhet av.  Det kan ju vara så att den inte stödjer nyare versioner av X protokollet eller så.

vfrs bild

Nej, jag har inte kört med nyare Fedora och det är inte intressant för tillämpningen. Jag har heller inte lust att installera upp en sådan bara för att testa. Det skulle kanske kunna vara inkompabilitet i protokollet, men samtidigt så håller ju Debian på stabila grejor rätt länge så jag är ändå tveksam.

jonasbjorks bild

Lång tråd, vet inte om detta sagts tidigare.

Du aktiverar XDMCP på den dator som skall presentera Xorg (dvs "servern"). Och sen skall du kunna köra kommandot X -query 192.168.100.1 (IP adressen till "servern") från klienten. Detta gör du lämpligen från en Xorg-miljö och en terminal (gnome-terminal, konsole, xterm...) Ett annat kommando som är kul är X -broadcast som frågar nätverket efter XDMCP-servrar. Tror det är port 6100 som skall vara öppen på serven, kika med kommandot netstat -an .

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

vfrs bild

På båda ovanstående X-kommandon får jag som svar:

 

Fatal server error:

Server is already active for diplay 0

If this server is no longer running, remove tmp/.X0-lock and start again.

 

när jag kör dem från root X-terminal på Debianmaskinen (X-klienten)

vfrs bild

Det märkliga är att jag får samma ovanstående felmeddelande även på en PC som fungerar med remote X. Nu vet jag inte riktigt vad jag skall ta mig till längre.

vfrs bild

Nu har jag lyckats få en loginprompt i xdm iallafall. Det var den här raden i xdm-config som ställde till det. "DisplayManager.requestPort: 0". Det konstiga är att samma rad finns i ett av dom andra fungerande systemen. Lite skumt.

Nästa problem: När jag får upp loginrutan och har matat in användare och lösen, så kommer det en blåaktig ruta i mitten av skärmen stund (kanske ca 5-10s) och sedan försvinner allt och återgår till loginrutan igen.  Hrmmm??? Vad sjutton gör den egentligen?