Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Några nackdelar med Wubi?

Fick nyss en första försmak av ubuntu. Detta skedde via Wubi som på ett enkelt sätt klarar av att in/avinstallera de flesta ubuntudistarna från windows. När jag testade systemet så flöt det utan större problem och det jag undrar är vilka nackdelarna med wubi egentligen är?

Nu valde jag maxutrymmet på 30 GB vid installationen vilket betydde 4 GB space kvar till xp, det jag annars skulle kunna tänka som än nackdel här jämfört med vanlig partionering är att betydligt mindre utrymme frigörs åt disten. Men så mycket skiljer det väl inte i GB?

Vilka är övriga nackdelar med wubi jämfört med partionering som gör att det inte är att föredra? För annars tycker jag som den novis jag är att wubi-metoden verkar vara en fullgod konkurrent till den traditionella installationen.

Vill gärna höra era tankar!

Alex

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Jag har läst lite om Wubi nu, och det verkar vara ett mycket bra alternativ. Nackdelen är väl Windows i så fall. Smile

Edit: Har nu läst ännu mer. Det verkar finnas en del problem med Wubi. Bland annat så är läs/skriv till den virtuella disken otroligt långsam för vissa. Wubi har även lyckats förstöra boot-sektorn på partitionen för vissa, vilket leder till att man inte kan boota Windows eller Ubuntu. Det finns även en del andra bekymmer.

Det är säkert så att, när dessa problem är lösta, så kommer Wubi att vara ett legitimt alternativ för de som vill köra lite Ubuntu och ändå behålla Windows. Många vill dock inte behålla Windows och föredrar därför en "riktig" installation. Läs/Skriv-hastigheten till virtuell disk kommer nog alltid att vara i alla fall lite sämre än till fysisk disk.

pluns bild

Jo det finns mycket internt Linux FUD om Wubi.....Tungan ute

.

Wubi togs fram för att man enkelt skulle kunna installera en Linuxdist parallellt med Windows, slippa partioneringen och alla fel som begås då av olika skäl.

.

För 99% av alla användare så är iaf den 1:a installationen oftast något som "går sönder" av olika skäl när man ska mixtra runt och lära sig hur det funkar. Standardfelet är att man yrar runt som med Windows och hämtar program isf att köra via repot.

.

När man är "varm i kläderna" och tycker om det man ser så kan man göra en riktig installation. En Linuxdist tar ju sedan runt 10 minuter att installera plus 5 kanske för uppdateringar. Något snabbare än "Windoooze".

.

I med Live skivan i Windows o kör alt Wubifilen

Tommy K har en klockren blog om detta...

http://blogg.tkj.se/wubi-installera-ubuntu-linux/

.

Sen visst finns det små nackdelar men vitsen är ju att fler ska få häcken ur vagnen och våga prova....  Flört

---------------

Theos song

calinoxs bild

Jo visst det funkar väldigt bra jag har testat att både installera å avinstallera utan problem med wubi, som jag skrev så kunde jag ägna nästan hela hårdisken åt ubuntu.

Så därför undrar jag varför man överhuvudtaget ska behöva överväga en vanlig installation när wubi gör det hela mycket enklare?

Windows kvarlämnas ändå alltid vid sidan av linux av den osäkre nybörjaren, så att disten installeras från windows är väl bara en fördel.

 

pluns bild

Det stora problemet som jag märkt är att man tror det är en 3 timmars

"Windowsrysare" att installera en Linuxdist.
.

Många är också mycket rädda att sabba sin Windowsinstallation så därför blir det inget.  Många äldre användare har mycket svårt med tex partioneringar och vad det innebär.

.

Enklast kör man då parallellt några veckor och känner sig för och lär sig hur det funkar.

.

Hjälpfilen är utmärkt under Meny System...Cool

.

En permanent installation är sedan bättre och den gör man då efter att ha lärt sig grunderna via en Wubiinstallation.  Jag kör tex alltid med en separat /home och det diskuteras även inom Ubuntu att man ska göra så i framtiden för alla.

.

Wubi är hursomhelst alldeles utmärkt .....

(sen ser de allra flesta WIndowspartitioner alldeles "rysliga" ut och användare som aldrig hört talas om Defragmentering och Felkontroll men det är en annan femma )

 

---------------

Theos song

Kristians bild

Det här funkar ju precis som man installerade gratisversionen av BeOS (Personal Edition 5.5) en gång i tiden. Den gången (1999) ville jag inte pilla med familjedatorn onödigt mycket och fann den typen av virtuell installation väldigt smidig och enkel. Ett enkelt och säkert sätt att prova på ett fritt operativsystem, kanon Smile

---------------------------------------

 

calinoxs bild

Nu har jag också testat Kubuntu med KDE 4 och det är här som jag tycker mig se potentiella brister med wubi. Inställningarna jag gjorde här kunde inte bekräftas så änvändandet av systemet blev ohållbart, till råga på allt installerades KDE påengelska trots att jag valde svenska i Wubi. Ska wubi lastas med dessa problem eller är det någon bugg i nya KDE 4?

 

En annan brist med wubi som gäller både när jag körde GNOME å KDE är att när klockan automatiskt ställdes på GMT så kom dessa inställningar även att gälla varje gång jag återgick till windows. Någon som vet hur man kan avhjälpa detta?

 

Annars tycker jag mycket om KDE 4 som jag upplevde var rappare än GNOME på min dator. Det bästa av open source å mac kombinerat. Snabbt, snyggt och användarvänligt!

 

Får väl ta å installera vanliga ubuntu med KDE 4 över.

hanss bild

Har inte använt Wubi själv så har inga egna erfarenheter. Däremot hittade jag den här tråden som kanske ger dig några svar.

Ha det så kul med Ubuntu. Glad

(OT: Överraskande att du gillar KDE4. Jag som inbiten KDE-nörd saknar fortfarande en del för att överge 3.5.x-serien. Dessutom fungerade KDE4-paketen till Kubuntu otroligt dåligt på min laptop (var väl 4.0 då), kul om de fixat det.)

calinoxs bild

tack för tipset.

Det kanske var dem problemen du pratar om å jag nämnde tidigare som inträffade de jag testade KDE 4. Men som sagt jag ska testa igen då det kändes snabbt å lättanvänt.

FoHs bild

Kan hålla med om att Wubi är det "bästa" alternativet för nybörjare, OM man ska köra med dual-boot och OM de inte har någon erfarenhet av partitionering. Men det i inledningsfasen. Planerar man att i längden använda Linux på ett seriöst sätt så bör man engagera sig i en riktig partitionering tycker jag.

För mig personligen är Wubi inget alternativ. Det blir alldeles för omständigt i längden, och det finns ju såklart lite ökad osäkerhet med att ha den lösningen. Felbenägenheten torde öka. Om Windowspartitionen av någon anledning skulle bli korrupt så försvinner ju även hela Linuxpartitionen. Det går inte lika smidigt att förminska och förstora partitionen va? Sen vill jag ha boot och home på separata partitioner. Ja, det är helt enkelt inte en lösning som fungerar för mig Smile

calinoxs bild

nej som du säger så går det inte att ändra partitionen när man väl installerat.