Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Anpassa snabbkommandon/göra egna...

Hej!

Jag är lite nyfiken på ifall det är någon som vet hur man gör för att anpassa nya snabbkommandon. Tex om jag vill starta en terminal att jag har gjort ett snabbkommando till F12. Så när jag trycker på F12 så startas en Terminal.

Tackar för svar på förhand

/Karlgus

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

manstroms bild

fsns bild

I KDE gör du det med KHotkeys. Ingår i KDE Base och finns i KDE's kontrollpanel.

holmens bild

Jag är själv igång med att migrera från Vista till Ubuntu precis och har inom windows alltid använt en egen $PATH till en katalog med flera länkar för att sedan kunna "köra" de länkar som är skapade i min katalog(de har korta namn och länkar till program). På så sätt har jag t.ex. kunna trycka windows+r och sedan skriva ff så startar jag firefox smidigt och snabbt, detta vill jag uppnå med Ubuntu också men har inte nått fram hela vägen riktigt än.

 

Det första jag har gjort är att installera Tilda så jag snabbt och enkelt kan få fram konsolen på "§" precis som i quake, unreal och half-life spel. När jag väl får fram den terminal(motsv "kör" i windows) så kan jag snabbt skriva t.ex. firefox &. Nackdelen med detta är ju att ifall terminalfönstret krashar så stängs alla applikationer jag har startar där igenom av. Jag har inte laggt mer energi på detta just nu men kanske kommer med liten uppdatering senare i veckan. Inte exakt snabbkommandon detta, men kanske kan hjälpa någon där ute Wink

fsns bild

Tilda är ett sätt att göra det. I KDE finns Alt-F2 som ger dig en dialog som fungerar som Windows "kör"-dialog. Jag undrar om inte Gnome har samma funktion.

hanss bild

Borde det göra. Sedan finns ju Gnome-Do, Katapult och andra "launchers". (Dessa två är inspirerade av Quicksilver).

Personligen kör jag med en kombination av snabbknappar som jag ställt in i KHotKeys, Katapult, Alt+F2 och terminal.

Kristians bild

Prova Katapult som nämns nedan

 

---------------------------------------

 

jeffs bild

Om det ar just en terminal du ar ute efter rekommenderar jag att du kikar pa Yakuake (http://yakuake.kde.org/). Den binder du enkelt till en snabbknapp och vid ett enkelt klick pa tangentbordet ahr du en temrinal framme och lika latt forsvinner den igen nar du inte behover den mer. Skitpraktiskt. I use it all the time.

--------------------------

------

karlguss bild

Tack för alla svar allihop.
Har inte haft tid att testa ännu, blir när jag har lite tid över.
/karlgus