Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

8.04 Desktop AMD64 | Inget ljud i högtalarna men i hörlursutgången

Är ny på det här med linux som OS i vardagen. Har bara kört debian server tidigare så har koll på lite grunder men nu när det rör sig om desktop versionen av ubuntu så har jag fått problem med ljudet på min bärbara Amilo Xa 1526, ett år gammal. Ubuntu Studio ville inte installera varken mitt nvidia grafikkort eller få fungerande ljud men nu kör jag Ubuntu Desktop AMD64, mitt ENDA problem jag har är att högtalarna inte vill vara med och lira(ljud genom hörlursutgången fungerar) men nu blir jag fundersam hur de styrs på en bärbar dator.

 

Är det drivrutiner till moderkortet eller finns det några speciella drivrutiner till något inbyggt ljudkort jag skall leta efter?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fedors bild

För mig gick inte högtalarna av när jag pluggade in hörlurarkabeln . Fick då aktivera en grej i alsamixer Kanske är något liknande för dig alsamixer hittar du i terminalen.

 

ein.anderssons bild

i äldre version av alsa hade jag ungf samma problem, men då ordnade det sig om jag mute/umute varje gång jag stoppa in drog ut hörlurarna

 

-
Linuxportalen.se mitt hem, mitt liv, min värld.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

phixs bild

Har också hyfsat feta problem med mitt ljud på 8.04. Har ett inbygt Intel HDM kort med Realtek-krets, vilket är en känd bråkstake vad gäller ljudet. Försökte fixa ALSA-packeten imorse, men det gav inga resultat. Det närmaste jag har kommit var att min kompis hittade Realtek drivrutiner från en FTP-server som var inaktiv.

Några idéer? Lite surt att ljudet bara funkar på Windows-delen av datorn. Faktiskt det enda Ubuntu inte lyckats kicka Vista i, tyvärr.

e-republik.com - världens roligaste tråkiga spel

calinoxs bild

Jag hade också problem med ljudet i 8.04 för några veckor sedan när jag introducerade mig själv i ubuntu. Ljudet var lågt och mitt headset och spec. micken ville inte vara med. När jag sedan skulle använda skype så fick jag "problem with audio playback". Efter mycket om och men ett löste sig problemet men nu märkte jag att det låga ljudet var ordentligt sunkigt och jag vet som ni nog märker inte hur förklaringen till lösningen ser ut.

 

Tog dock ett screenshot av inställningarna när jag väl fick ljudet att fungera. Ta en titt på det, det kanske kan vara till hjälp.

http://b.imagehost.org/0959/ljud.png