Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

DVD-brännare hittas överallt men inte till ImgBurn?

Jag har en Dvd-brännare av typen DVR-215DBK BLACK 20x SATA DVD writer 1pcs, i denna ingår även en cd-brännare. Datorn hittar både dvd/cdbrännaren å fungerar i linuxprogram som K3b och brasero. Till saken hör dock att jag ibland är tvungen att använda mig av dvd double-layer skivor från Verbatim och till detta räcker inte DL-kompatibla K3b särskilt långt. (har redan slösat några skivor på detta.)

 

Därför bestämde jag mig för att använda Imgburn som ju anses som det bästa programmet för att bränna stora ISO-filer till DL-DVD. Programmet fungerar utmärkt under Wine men nu hittar imgburn bara min cd-brännarenhet (LITE-ON LTR-48246S) men inte den så nödvändiga dvd-brännarenheten (DVD-RW DVR-115D).

Alltså hittar datorn brännarens båda enheter i alla program utom imgburn som bara hittar cd-brännaren och till saken hör att min windows-version av imgburn hittar båda enheterna utan problem.

Så utan tvekan är det så att min brännare DVR-215DBK BLACK 20x SATA DVD writer 1pcs är kompatibel med datorn och linux, förutom att det nödvändiga imgburn genom wine inte hittar min dvd-brännarenhet.

Har ju lyckats bränna prickfritt med imgburn på windows tidigare och samma program går perfekt även i linux förutom detta betydande problem...

Någon som vet hur detta kommer sig och hur kan jag lösa det hela?

Tacksam för svar!

Alex

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Prova att sänka brännhastigheten i K3B. Det har löst problem för mig vid tidigare tillfällen.

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

calinoxs bild

ok jag sänkte till 2.4x som är verbatim-DL skivornas rek. skrivhastighet men det hjälpte tyvärr inte. Till nästa gång som jag bränner, om några månader så ska problemet vara löst. får jag tyvärr nöja mig med windows tillsvidare.

Förresten är det någon som har testat att bränna större ISO-filer  på DL-skivor (tex. verbatim) i k3b eller annat program (vilket?) med lyckat resultat? Hur gick ni tillväga?

skulle som sagt vilja slippa windows eller ett ostabilt imgburn under wine. Därtill vill jag också motbevisa att imgburn är det enda fullgoda alternativet för ISO bränning på DL-skivor.

mikaeljs bild


Jag har aldrig bränt DL-skivor men jag har bättre erfarenheter av GnomeBaker än av K3B... du kanske kan ta en titt på GnomeBaker?~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild


Enligt rykten så skall Bashburn klara duallayer också... men det är bara rykten. DVD iso bränner den i alla fall... (bashburn.sourceforge.net)~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

tux-svens bild

Vad exakt händer med skivan? För mig verkade det som att skivans hela identitet gick förlorad när jag hade för hög busshastighet för några år sedan.  Dvs den info som ligger med från början på skivan, utanför det området som bränningen sker, blev förstörd. Det var genom trappski, som tipsade mig om  denna länken jag fann lösningen: http://pcburn.com/article.php?sid=2127 .  (Här kan man se exempel på felutskrifterna)  Jag sänkte överföringshastigheten på kabeln. Det är inte riktigt samma sak som att dra ner brännhastigheten!  I den releasen av Suse gick det att ställa in HW-accelerationen i Yast, men jag vet inte hur man gör nuförtiden, kanske kommandot som står i artikeln?. Obestämd

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

calinoxs bild

Tog mig en titt på GnomeBaker förut och kollade nu igenom i skrft vilka egenskaper det har. Dessvärre verkar det som att det bara kan bränna ISO till CD och endast vanlig dvd fast inte ISO då. så det verkar inte gå tyvärr. Då jag är rätt ny med linux så avstår jag gärna från bashburn eftersom jag föredrar något grafiskt men det kanske kan bli aktuellt framöver.

 

det som händer i K3b är att jag väljer ett nytt ISO-projekt, använder lämplig skrivhastighet och låter skivan brännas med den lämpliga filen. bränningen lyckas enligt programet men när jag sätter in skivan i konsolen jag använder så står det Mixed disk, alltså funkar det inte.

 

jag kollar om iso filen är som den ska och klickar på den, då börjar den packa upp sig vilket jag aldrig behövt gjort förut å undrar om detta är problemet. Därefter uppstår nya problem som finns bättre beskrivet här.

http://linuxportalen.se/forums/2008/06/21/problem-med-uppdateringshanter...

Marcuss bild

Gör du det inte konstigt för dig nu?

 

Kolla Tools ->  Burn DVD ISO Image.

Ladda in ISOn där och bränn. Kryssa i verify written data för check.

tux-svens bild

Det  är precis som Marcus säger, det verkar som du krånglat till det.  Jag själv brukar klicka på ISO-filen i Konqueror och öppna den med K3b.  På min dator stannar K3b upp en stund då - om det gäller en DVD (man tror att nåt gått fel) men sedan kommer den igen och öppnar själva bränningsfönstret och räknar fram MD5 automatiskt.  MD5-beräkningen kan också ta en stund. Man kollar av MD5 med den angivna summan för filen, markerar verify enligt vad marcus skrev, och  sänker gärna hastigheten något, bränner -- simsalabim får man en nybakad DVD!  Glad

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

calinoxs bild

sitter inte på linux just nu men har för mig att det stod nytt iso projekt, då jag valde det alternativet bland snabbvalsknapparna.

men om inte det är det rätta så ska följa era instruktioner och återkomma när jag fixat till linux igen.

När jag idag brände filen i windows så märkte jag att datorn skapade en dvd-fil från vilken man bränner. Detta gjorde jag inte när jag misslyckades i k3b, då jag inte packade upp ISO-filen. När jag efteråt gjorde detta så uppstod även problemet som jag länkade till tidigare. Jag verkade aldrig få chansen att göra rätt så därför undrar jag om datorn med ett fungerande

förrådsindex och korrekta k3b-instruktioner kommer att skapa en sån där dvd-fil. Den är nödvändig för att lyckas med bränningen, för den tekniken gäller väl inte bara för imgburn?

calinoxs bild

jag följde era instruktioner i k3b och märkte att jag gjort precis som ni sa. Det måste alltså varit uppackningen som var problemet.

 

Jag ominstallerade och gav ubuntu lite mindre utrymme, lagom till det jag behöver och låter windows göra denna sin enda uppgift. Det hindrar dock inte att försöka med K3b igen.