Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

dmesg

Jag är nyfiken på vad raderna i dmesg egentligen betyder.

""

Driver 'st' needs updating - please use bus_type methods

Driver 'sd' needs updating - please use bus_type methods

Driver 'sr' needs updating - please use bus_type methods

""

Jag har googlat men hittar inget som jag förstår.

Datorn fungerar, så det är inget problem.

Jag är bara nyfiken...

/Jorgen

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hubbruchs bild

'st' är säkert en tape driver. Kolla `man st`. Ifall du inte har en tape backup device så kan du disabla och/eller ta bort den.

'sd' är en disk driver (SCSI) code 0 och 7. Modulnamn (ifall du har den som modul) är sd_mod.o i filnamn och bör sparas beroende på vad du kör. Tips: testa ta bort den och se vad som händer.

'sr': CDROM mellannivå drivis.

 

Alla rader säger "needs updating". så fixa nya versioner av dom! Och ifall du känner dig lite wild and crazy (läs: hunger att lära sig) borde du antingen ta bort det du inte "behöver" eller disabla det. Antingen lever de i kernel eller som moduler. Är de moduler så googla efter 'linux module management' eller liknande för att lära dig hur man förhindrar moduler att laddas vid boot och/eller också hur man laddar/"o"laddar moduler vid runtime utan reboot.

 

Även ifall du fixar nya versioner av dom så är det starkt rekommenderat att du vet hur man hanterar moduler och inkompilerade moduler i kernel. Det vanligaste felet folk gör, imho, är att försöka uppgradera drivisar etc utan att ha en sund förståelse över modul/kernel förhållande och funktionalitet.

 

Ursäkta för det taskiga språket, men hoppas att meddelandet gick fram.

 

MVH,

hubb

kanaljes bild

Jag får det till att det handlar om en uppdatering kommunikationsmässigt mellan kernel och modul då modulen laddas/initieras/registreras och inte nya versioner av modulerna i sig som hubbruch menar. Internt kernelbabbel man lugnt kan ignorera alltså.