Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kan man byta /home? (YES!)

Kan man byta ut en /home-partition mot en annan partition  i en
redan installerad Linuxdist?  Om jag t.ex har: Linuxdist1 installerad
med sin "/" på sda1 och med sin "/home" på sda3, Linuxdist2 med sin "/"
på på sdb1 och sin "/home" på sdb3.

Kan jag då efteråt byta Linuxdist1:s "/home" mot den som ligger på sdb3 istället?

Jag skulle kunna tänka mig att man kunde gå in utifrån, (som root) från t.ex Linuxdist2 och bara ändra i fstab för Linuxdist1. Skulle det räcka att patcha där?

sdb3 heter naturligtvis något annat än "/home" från början i Linuxdist1 men jag tänkte att det kanske bara är att byta namnen på partitionerna i fstab?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

rejass bild

Hej!

 

Visst kan du byta din /home men det finns lite att se upp med. Det första du kommer att stöta på är att katalogerna som finns sedan linuxdist1 förmodligen kommer att ägas av fel användare eftersom det inte är säkert att /etc/password är lika i de olikadistributionerna. Det fixar man enkelt med:

 

chmod -R användarnamn.användargrupp avnändarkatalog i /home.

 

Alternativt ändrar i password-filen, men då måste du även ändra mail-filer och så så det är lite krångligare, men om du kommer att växla mellan de olika distributionerna och dela /home mellan dem måste du se till att användarna har samma UID och GUID i båda sistributionerna.

 

En annan sak som du eller dina användare kan få problem med är att det ligger konfigurationsfiler i hemmakatalogerna som inte är kompatibla med de aktuella programmen, till exempel för att filerna skapats av en annan version av det atkuella programmet. Men det brukar inte vara några större problem.

 

  /Marcus

tux-svens bild

Tack för svaret. Glad   Ok, jag har samma UID och GUID i båda installationerna. Så det problemet är nog löst så långt.  Men ID:na är väl krypterade i olika system?  Fast det är ju för att skydda mot "direktläsning" förståss - när de väl dekrypteras måste de naturligtvis vara lika.

Åtgärder som man vidtar i partitioneringsverktyget påverkar således bara fstab, det  finns inga andra ställen där info om partitionerngarna lagras förstår jag av ditt svar.

Omvänt måste gälla också, partitioneraren läser all sin info ur fstab

Att ha två olika linuxdistar som har samma "/home" har jag provat innan. Det går bra om de är ganska lika.  Jag provade detta mellan Suse och Mandrake en gång - men det skiljde bl.a med nå'n teckenkodning i filsystemen den gången, så det blev lite jobbigt.  Vid det tillfället, så angav jag bara samma "/home" för linuxsystem 2, som för linuxsystem 1, direkt vid installationen.

Har du själv testat att göra den här "efter-omstyrningen" någon gång?

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tufftuffs bild

Det är ingen lag på att hemkatalogen måste vara /home/användare, det är bara en rekommendation. I /etc/passwd definieras alla användares hemkatalog. Du har tex systemanvändare som inte har någon hemkatalog alls.

 

Man kan tänka sig att vissa användare har sin hemkatalog lokalt (tex under /local/home) och andra på en server på ett NFS-monterat /home, dessa användare är definierade på servern och exporterade med NIS. Men använd bara NIS om du betraktar LAN:et som ett säkert nätverk, NIS har sina brister! Annars rekommenderas något annat sätt att exportera användare!

hoths bild

Nej, UID och GID är inte krypterade. Det är bara en kelt vanlig okrypterad siffersträng.  Däremot så är ju lösenorden krypterade, förståss. Du kan då ha två olika distar som använder samma samma hemmakatalog. Du kan till och med ha olika username bara UID är samma. Använd respektive dists verktyg för att byta och hålla koll på UID och username så löser det sig galant. Självklart bör de ha samma teckenkodning för att undvika problem.

 

Går du in och saboterat UID/GID i passwd-filen och sedan listar
hemma-katalogerna så ser du hur det ser ut egentligen, innan OSet
döljer siffrorna för dig och presenterar dem som username/groupname. Tag görna backup-kopia först på passwd-filen innan du tar sönder den... Wink

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

jentins bild

Kan man inte använda "usermod" ?

t ex usermod -d /sökväg/homedir/ username

-------------------------------------

www.jentin.com

polters bild

chown -R brukar jag köra.

jentins bild

Jo, rättigheterna måste ju sättas, men med "usermod" ställer man ju in sökvägen för användarens home katalog i systemet.

chown -R sätter ägandeskapet på filer, men man måste justera vilket typ av rättigheter det skall vara för "grupp" och "others" med t ex "chmod -R 7xx" "mapp" och detta är ju endast för de filer som kopieras in i den nya mappen. Sen kan man sätta vilken grupp filerna skall tillhöra med  "chgrp -R". Man skall dock vara försiktig med "-R" och verkligen tänka igenom vad som finns i hierarkin. Kanske inte så mycket att tänka på vid en home mapp där direktiven brukar vara raka, men vid andra shares etc. Mest av allt när man använder chmod. Många kör "chmod -R 777 mapp" för det är bekvämt, men det kanske inte är det säkraste lösningen :=)

 

Lite off topic men när vi ändå pratar om rättigheter mm. Om man kör t ex en samba server med shares, och vill sätta fasta masker på allt som skapas,  t ex "create group" eller files och directorys kan man göra detta med t ex,

 

"force group = users"

"force create mode = 0775"

"force directory mode = 0775"

 

-------------------------------------

www.jentin.com

tux-svens bild

Ville bara meddela slutet på historian.  Jag ändrade i fstab och allt gick jättebra. Tack för alla bra synpunkter.

Det ser precis ut som det gjorde i 10.3 plus jag har fått med nya zypper, vilket var min egentliga anleding till uppgradering.  Glad  Jag kan också nämna att jag har ett directory i min hemkatalog som heter programfiler, det är mycket smidigt för där ligger bl.a. AVG-RPM:en och GoogleEarth-binären som jag hade till 10.3.  Det är bara att installera om dem igen så funkar allt som vanligt.

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

abergmans bild

Skulle man inte kunna dela /etc/passwd mellan distarna? Smile
-----------
www.abergman.se - Webtjänster för privatpersoner, småföretag och föreningar.

 

 

hoths bild

Skulle inte rekomendera det. Allt för mycket som kan gå på tok. Däremot är det utmärkt att jämföra filen från respektive installation. Ett säkert alternativ.

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!