Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mandriva + FFMPEG ?

Jag är nybörjare på linux, och försöker att installera FFMPEG på en egen server som kör Mandriva. Men jag kan bara hitta en gammal version av FFMPEG (ffmpeg version 0.4.9-pre1, build 4718) via "urpmi".

Är tacksam för all hjälp om hur jag kan installera den senaste versionen av FFMPEG, på enklaste sätt.

(Gärna en steg för steg guide. Skäms)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

somebodys bild

Ingen..? Förvånad

aarnes bild

De paket som Mandriva inte kan ansvara för pga licenser mm ligger i ett media som heter PLF.

Lägg till PLF media enkalst genom att besöka http://easyurpmi.zarb.org/ och klicka på "Add PLF medias". Den ska numera på egenhand lista ut vilken version på Mandriva du kör mm och följ instruktionerna.
Man kan också lägga till media manuellt.
Klicka på "Switch to custom media selection" och gör dina val manuellt (se till att klicka för main, non-free, contrib, PLF och dess uppdateringar).
Klipp och klistra kommandon som visas i rutan.
Ett tips är att om du skall byta ut all media först köra (för att ta bort de gamla media)
# urpmi.removemedia -a

Efter det skall det bara vara att som root köra
för gui
# rpmdrake
eller
# urpmq -i ffmpeg
# urpmi ffmpeg

MVH
Aarne

Bli inte en Arne!!

Bli inte en Arne!!

somebodys bild

Hej Arne !

Tack för ditt svar.

Det var inte längesedan som jag lade till ny/uppdaterad "media" mha http://easyurpmi.zarb.org. Dock har jag inte lagt till något gällande "PLF". Ska titta lite på detta redan nu.

Är det annars svårt att "kompilera" (compile) den senaste versionen av FFMPEG till Mandriva?

Kristians bild

Nej det är inte svårt men det försvårar uppgraderingar. Kör du senaste mandrivan eller en äldre version? Att uppgradera Mandriva borde inte vara alltför svårt och det kan så småningom behövas göras ändå pga. upphörande support på äldre versioner

 

---------------------------------------

 

aarnes bild

Nja, beroende på tidigare erfarenhet skulle jag säga. Det är inte svårare att kompilera till Mandriva än andra, men vissa program kräver en massa beroenden och det kan strula till det.
Har inte kompilerat just ffmpeg i någon seriösare form så jag har inga tips eller genvägar åt dig just nu mer än att googla efter en bra howto.
Mandriva är hyffsat uppdaterad med sina paket (utan att vara "bleeding edge") så testa med det färdiga PLF paketet, så fixar den beroendena åt dig och frågar om det är ok att installera dessa också. Men har du för mycket fritid eller intresset att lära dig (du kanske redan är haj på det??) så är det en bra skola att kompilera sina egna program. Tills du tröttnar på det å låter andra göra det åt dig Laughing out loud
Såg att jag har ffmpeg-0.4.9-3.pre1.11599.2mdv2008.1.

Ett ord på vägen.
Om du ger dig på att paketera RPM paket på egen hand så kommer du att märka att Mandriva är "bleeding frensh" och har krånglat till det för sig, jämfört med t.ex. Redhat. Men det är ett annat kapitel.

 

 

Bli inte en Arne!!

Bli inte en Arne!!

somebodys bild

Hjälpte tyvärr inte att "installera" PLF-paketet. Sad

Tror inte att jag vågar att själv kompilera något i dagsläget, då jag har en del hemsidor på servern m.m. Hade verkligen uppskattat ifall någon kunde hjälpa mig att installera senaste versionen av FFMPEG på min server.

 

I övrigt, vad krävs annars för att även uppgradera Mandriva? Såg att min version var rätt gammal (2005).

Måste man göra en massa inställningar innan -och/eller efter man har uppgraderat Mandriva?

somebodys bild

Är tacksam för all hjälp.

JanPihlgrens bild

Om du har en så gammal version av Mandriva bör du uppgradera till 2008.1.

Dock har jag dålig erfarenhet av "uppgradering" av Mandriva. Har du möjlighet så gör en ny installation, "clean installation". Ofta går upgraderingen lite snett, tyvärr. Jag har gjort ett flertal uppgraderingar men det har nästan alltid blivit något mindre fel. Trots det envisas jag med att använda Mandriva. Cool

Ta backup av det du vill ha kvar.

hoths bild

Innan ny version av ett OS, likgiltigt vilket, installeras bör allt viktigt från datorn backap upp först till annat media. Har man som i ditt fall ett antal aktiva hemsidor så kan man överväga att skaffa en ny dator och installera senaste Mandriva där. Sedan kan du i lugn och ro flytta över alla viktiga filer inklusive webbserver och dess filer dit. När allt fungerar som tänkt är det bara att "byta plats" på maskinerna.

 

Allt beror på hur mycket nertid på servern du kan tillåta dig. Går allt bra bör det inte ta mer än några timmar att byta. Nu tenderar det ju sällan att göra det så det tar ofta längre tid att byta. Hur mycket inställningar du måste göra styrs av om du gör en upgrade eller nyinstallation.

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

aarnes bild

Vill nog hålla med om att göra en uppgradering från 2005 till 2008.1 inte är helt stabilt och bästa är om du kan börja om från början på annan hw eller med gott om tid och bra backuper.

Ett knep du kan test är att kompilera om senaste PLF paketet (från 2008.1) för din version. Som jag ser det så är det den senaste releasen från ffmpeg (jag kan ha fel??). Såvida du tänkt dig deras utv version.

Tänk dig att ditt anv konto heter somebody och vi ska skapa en rpmbygg miljö i dennes hemkatalog (för vi vill ju _inte_ bygga/kompilera som root, eller hur....)
1. skapa en bygg miljö.
sudo urpmi rpm-build
su - somebody
echo "%_topdir /home/somebody/rpmbuild" > ~somebody/.rpmmacros
mkdir -p ~somebody/rpmbuild/{BUILD,RPMS,SOURCES,SPECS,SRPMS}
2. hämta src.rpm paketet ftp://distrib-coffee.ipsl.jussieu.fr/pub/linux/plf/mandriva/2008.1/free/...
curl ftp://distrib-coffee.ipsl.jussieu.fr/pub/linux/plf/mandriva/2008.1/free/... -o ffmpeg-0.4.9-3.pre1.11599.2plf2008.1.src.rpm
3. bygg
rpmbuild --rebuild ffmpeg-0.4.9-3.pre1.11599.2plf2008.1.src.rpm
4. antingen löser du de beroendeproblem som ev dyker upp eller så skall dett ligga ett rpmpaket i ~somebody/rpmbuild/RPMS/i586/
cd ~somebody/rpmbuild/RPMS/i586/
rpm -Uvh ffmpeg-0.4.9-3.pre1.11599.2plf2008.1.i586.rpm (och ev.) libffmpeg51-0.4.9-3.pre1.11599.2plf2008.1.i586.rpm

OBS! här byter du ut nuvarande paketet så se till att ha orginalet (2005) i reserv så du kan installera det igen om det uppstår problem (rpm -Uvh --force ffmpeg-xxxxx).

Som jag nämnde tidigare är inte allt med Mandrivas val kring rpm paket helt logiskt (dom är ju trots allt franska... jag bygger väldigt mycket RHEL paket så jag är väll "färgad") men med lite tur och solen i ryggen så ska det gå bra...

 

 

Bli inte en Arne!!

Bli inte en Arne!!