Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

I Värmland gör man tydligen det omöjliga

Jag har vid ett flertal tillfällen pushat för att Linux och öppen källkod borde införas i kommunerna.  Jag har fått mycket  och  långa argument från herr "mindlight" som hela tiden ser detta som omöjligt, eftersom MS produkter enligt hans uppfattning är så överlägsna det som erbjuds i Linux- och öppenkällkods-världen.  Det finns tydligen de som klarat det omöjliga trots allt.  Det är väl så att värmlänningarna inte lyssnat på mindlight. (Eller ens känt till honom och hans tvärsäkra "vetskap" om att det inte går. ) Flört

http://opensource.idg.se/2.1014/1.152619

Cryingfreeman m flera, vidarebefordra gärna den länken till lämpliga personer i er kommun!  Glad

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

elwiss bild

Kul läsning. Klart det går att migrera, frågan är vilken funktionalitet man behöver, bäst verktyg för att lösa problemet. I många fall är det fortfarande MS, men inte alltid, och här verkar de trots allt nöjda även om lärarkåren hatade openoffice Wink

tux-svens bild

Skattebetalarna blir väl nöjda i alla fall?  Flört

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

elwiss bild

Ja det borde dom absolut bli - och i kommunal sektor är de trots allt den egentliga "beställaren" Smile

iampenguins bild

Saken är den att man behöver inte betala för 95% av något man aldrig kommer använda i hur sin verksamhet ser ut. Och det är precis vad massor gör med MS Office lösningar exempelvis. Helt vansinne och går så totalt emot ett bra företagande man kan komma.

Klart de hatar det, de är lata individer som inte gillar förändring - inget konstigt med det eller ovanligt ;P

Mer jobb är ju aldrig uppskattat även om det kanske innebär lite mer klöver i plånboken. =)

elwiss bild

"Saken är den att man behöver inte betala för 95% av något man aldrig
kommer använda i hur sin verksamhet ser ut."

Naturligtvis inte men jag undrar om det är så många som använder 5% av funktionaliteten i sina dagliga verktyg. Jag vet inte hur kommunal verksamhet ser ut, men av de företag jag jobbar med är IT användandet och framför allt integrationerna applikationerna emellan väldigt väl utvecklade. Men det kanske är för att en så bra kille som jag jobbar med dem och informerar om vad som faktiskt går att göra för att spara tid och effektivisera informationskanalerna Wink

mindlights bild

Helt OT men vet du om det finns någon vettig konkurrent till BizTalk?

Har inte börjat leta men jag vill ha en Open Source-variant... och du verkar vara en sån där kille som jobbar på ett företag som har väldigt väl utvecklad integration mellan applikationerna och vet vad som faktiskt går att göra för att spara tid och effektivisera informationskanalerna ;?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Tyvärr inget opensource, skall inte påstå att jag är en fena på Biztallk heller men i icke-MS miljöer är det mest IBMs produktsvit som regerar hos mina effektiviserade kunder med deras överlägsna informationskanaler. Men de produkterna är inte opensource och verkligen inte gratis heller. Där finns en hel del projekt i Java universa som är opensource som möjligen skulle kunna fylla tomrummet beroende lite på hur kraven ser ut. Är det t.ex tillräckligt med en vanlig ESB så finns gott om ersättare, men är det mer man vill ha får man nog, som vanligt, kombinera och riskera att hamna i ett lapptäcke. Dock är jag som sagt risig på Biztalk Sad

P.S: Google gav mig den där: http://www.apatar.com/

 

fsns bild

Japp. JBoss och ActiveMQ är opensource-alternativ som implementerar både meddelandetransport och broker. JBoss är (numera) RedHats variant medans ActiveMQ (numera) är Apaches variant.

Men annars är det ju WebshpereMQ och Websphere Message Broker man skall använda, om man är ute efter prestanda, funktionalitet, men inte kräver opensource.

elwiss bild

Jag gled vidare i ämnet och hittade Apache Camel, har du ngn erfarenhet av det?

Och jepp, IBM Process Server & Message Broker är jag mest bekant med annars.

Lasps bild

En jättebra artikel och många bra kostnadsexempel.

Intressant att läsa hur det är uppbyggt.

Borde rendera till eftertanke hos många kommuner.

Kristians bild

Men du kör fortfarande Windows XP Lasp Wink ?

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Nej numera sitter han med OSX har jag hört :/

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Lasps bild

Jag har ju flera maskiner!

Favoriten personligt just nu är MBP med OsX,

Var tvungen att åka hem från Oslo pga datumstrul i XP och SQL. Det är ju bara Sverige som har rätt datumformat!

Om det funkar i Linux är ingen ursäkt Wink

mindlights bild

det där har jag inte sett tidigare... något jag borde hålla koll på våra SQLer?

(Vi har en del egna hemmakna(r)ckade ASP-IIS-junk-burkar som jag fortfarande försöker få över till LAMP... utan resultat)

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Är det detta du menar?

"– Inklusive allt räknar vi med att
vinna 2,6 miljoner per år på bara tunna klienter. Att dessutom slippa
betala licenser för Microsoft Office ger oss 500.000 kronor per år, och
lika mycket vinner vi på att göra oss av med Windows. I en sidoaffär
har vi samordnat IP-telefonisystemen och räknar med en totalvinst på
fyra miljoner kronor per år."

Tunna klienter (med stängd mjukvara som kärna) + IP-telefoni = 3 500 000 kr

Open Office = 500 000

 

Trist att det gång på gång krävs stängd mjukvara för att göra de stora besparingarna Wink

 

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

iampenguins bild

Då ska man vara medveten om att utan öppen mjukvara, hade ett helt drös med dagens stängda aldrig existerat heller iofs. Det är hela tiden ett enormt give and take, take and give, take and take, give and give.

"You give I take to give"

mindlights bild

Självklart är det så.

Men om Novell och andra bolag slår sig för bröstet och hyllar Open Source, sågar Microsofts stängda kod och sedan fortsätter att satsa stort på stängd mjukvara inom de nyckelområden man har bra positionering inom så får du ursäkta... men då ser jag en mörk tid komma... Om Microsofts marknadsandelar byggd på stängd kod raseras så kan det betyda att öppen källkod tar de marknadsandelarna... men det förutsätter ju då att t ex Novell och IBM faktiskt inte sitter håller på källkoden eller utvecklar öppna motsvarigheter.

Det enda vi har uppnått då är att vi bytt stängd fulkod mot ännu mer stängd fulkod.

En eloge åt Rad Hat och Ubuntu som verkar vara de enda som förstått situationen och nu satsar på konkurrenter till Microsofts AD och Novells eDirectory.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Det är lite smickrande att så mycket i din värld kretsar runt mig
och att du verkar längta efter att bevisa att jag har fel... Sitter
just nu med ett leende och funderar på hur många voododockor jag är
orsak till här på LP.

Inte för att göra dig besviken Tux-Sven men dina påståenden om mig och min ståndpunkt är rena rama rappakaljan.

Låt mig förtydliga så att du inte kan "råka glömma" det i framtiden:
Jag kör öppen källkod, inte bara Linux, dagligen. Jag anser inte att det inte finns pengar att spara på öppen källkod. Vad jag däremot anser är att det finns en hel del tomtar där ute som inte fattar att de motarbetar Linux och öppen källkod genom att lalla om att Linux ger en möjlighet att återanvända PCs som annars skulle skrotas och att en övergång till Open Office blir billigare för att man behöver externa konsulter.

Vidare anser jag att det fortfarande är så att 90-95% av sveriges IT-infrastruktur är Microsoftbaserad när det gäller file- and print, database och applicationserver. Lägg där till managementvinsterna som görs när du kör Windowsklienter i AD och domän.

Ditt exempel svamlar om en nischkund som uppenbarligen envisats med att stanna kvar i en gammal miljö de senaste 8 åren då stora ekonomiska vinster förmodligen kunde göras genom att just konsolidera serverparken och renodla miljön. Men det är ju klart... det är ju skattebetalarna som bekostat det äventyre de senaste 8-10 åren... who cares...

...hur du sedan kan få det till att det är en seger att Kristinehamn går från en miljö baserad på stängd källkod till en ny baserad på stängd källkod är för mig ofattbart.

I ljuset av att ansvarig IT-chef och strateg själv erkänner att man tjänar ca 3.5 miljoner kronor på att nyttja ny stängd mjukvara och 0.5 miljoner på öppen gör ditt inlägg i debatten än mer rolig.

 

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikaeljs bild


Ja du, det var inte lätt att fixa en voodoo docka med den information man har. Fick fixa en miniversion av en rymddräkt från nasa som kostade massor som passade till den docka man gjort av silikon...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mindlights bild

Äh... det funkar med ett foto av Steve Ballmer också Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikaeljs bild


Hm... mitt Steve Ballmer foto har jag ju redan använt till Steve. Varje gång han har sina framträdanden så har jag kastat runt fotot i lägenheten. Det kan du se i videoklipp på nätet där han ballar ur i danser och annat. Wink~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild


Äsch då, jag kunde ju sparat lite pengar ju Sad~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

tux-svens bild

ASG!!!   Flört  

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

Jag skulle förståss inte tycka att det var "smickrande" om man betraktade mig som ett pessimistiskt, tjurskalligt, negativt och allmänt omöjligt windows-troll. Inte ens de som bevisligen genomfört en framgångsrik utkastning av Microsoft har lyckats på något sätt enligt dig. Då måste det helt plötsligt vara helt och fullständigt öppen-källkods.baserat om det skall vara något att komma med.  Jag ser det som en framgång att bli av med varje litet stycke av Microsoft, även om vissa program fortfarande skulle vara stängda. (av andra)  Det ensidiga MS-monopolet bryts i varje fall, bara det är en framgång. Sedan får man hoppas och tro att arbetet fortsätter ytterligare mot öppen källkod såsmåningom.

 

Jag antar att det är kommunens ekonomer som har räknat fram vilka besparingar man gjort, men de kan antagligen inte räkna alls. De är nog inga "ljushuvuden".

 

För en del människor är allt möjligt, det omöjliga tar bara lite mer tid. Jag har alltid haft arbetskamrater som varit så positiva och entusiastiska, men det är klart, de var ju konstruktörer. De såg bara olika möjligheter till lösningar. De såg problemen som intressanta utmaningar. Kanske en förutsättning för att ha det jobbet.

 

IT-folk sägs ibland vara krångliga och motstäviga har jag hört. Det kanske ligger något i det..Flört

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

mindlights bild

Det stora problemet när man ger sig in i debatter med Linux och open source-anhängare är att man oftast hamnar i religionskrig av något slag.

Bara nu i ditt senaste inlägg visar du vad du egentligen är ute efter: Stora ondskefulla Microsoft. Microsoft är lika med monopol. Allt annat är bättre.

Det är här skon klämmer, Microsoft är anledningen till att världen är kall och hård.

Som alternativ till Microsoft promotar du Novell här och många gånger nämns även IBM som ett vettigt alternativ till Microsoft. För de två spelarna är ju "pro open source".

 

Well, den som inte kan sin historia råkar väldigt ofta illa ut i slutändan.

IBM fullkomligt ÄGDE hela IT-världen fram till början av 90-talet. När jag började på IBM 1996 var de fortfarande världens största mjukvaruutvecklare. När HP köpte Compaq, som något år innan köpt Digital, skrattade man lite lätt på IBM. Man sa "Jaha. Då är de hälften så stora som oss. Och?".

Novell fullkomligt ÄGDE IT-världen när det gäller serveroperativ under 90-talet.

När jag började på Lunds Datacentral som Netwareansvarig fnyste vi åt NT.

Den ställning Microsoft har nu har både IBM och Novell haft. De har missbrukat sin makt minst lika mycket om inte mer än vad Microsoft har gjort.

IBM, Sun, Novell, Oracle, Apple... många är de som genom åren slutit sig samman för att gemensamt ta ner Microsoft från tronen. Ingen av dem har kommit i närheten av att lyckas, mest för att de alltid alltid börjar tjafsa internt och sen brister samarbetet. Favoriten var PowerPC som skulle slå ut Intels dominans. IBM och Apple bråkade dag 1 om vad man skulle köra för operativsystem på denna WinTel-dödare.

Vem vann på dessa krigen? Kunderna? Tveksamt. Dessa misslyckande, som orsakats av företagens egen girighet, får självfallet deras kunder betala.

Åren går. IBM har sålt av sin PC-sektion. OS/2 är en sorgesaga. De har dumpat av hela sin serviceorganisation. De har satsat på att mer och mer bli ett konsultbolag. Novell har genom åren krymt smärtsamt mycket. De har gjort nedskärningar på nedskärningar. De har överlevt på stora amerikanska, i Netware nyinvesterande, kunder som redan tidigare investerat miljoner, om inte miljarder, i Netware och därför inte kunde byta nu (Känns den situationen igen?).

Då kommer Linux.

Nu ser alla möjligheten att rubba Microsofts dominans. Man angriper kassakon nr.1 medans Sun angriper kassako nr.2.

Det lustiga i hela det här att mitt i allthopa så finns det tomtar utan minne som gottar sig i Microsofts möjliga fall och för att nå dit så promotar man de andra två jättarna som man numera står för nyttiga, snälla och bra saker. Fast egentligen står det ju i klartext att så länge de skördar stort på stängd mjukvara är öppen helt ointressant. Open Source är bara bra om man inte kan hävda sig mot Microsoft.

Fråga dig själv. Om historien visar att både IBM och Novell gärna sitter i monopolställning och verkligen mjölkar ur kunderna licenspengar (om ni tycker Microsoft och Oracle är helt sjuka med sin prissättning på serveroperativ med antal kärnor och cpuer etc så ska ni kolla upp vad IBM tog 1 års licens på operativet till sina stordatorer förr) och de fortfarande, idag, inte gärna släpper på de mjölkkossorna... vad får dig att tro att de är så sugna på att göra det i framtiden när Microsofts dominans är bruten?

Nej du Tux-Sven. I mina ögon är du http://shurl.org/pUDBE och då flinar jag bara när du spyr galla och medvetet misstolkar min hållning i open sourcefrågan.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

iampenguins bild

De där pingvinerna på din bild, har du gjort dem själv? Smile

Kom på att jag glömt fråga det några ggr nu Smile

tux-svens bild

Pingvinerna, som är av typ "tygkramdjur", har min bonusdotter gjort för några år sedan, när hon gick i grundskolan och hade slöjd.  Jag fick dem för hon tyckte att de passade för mig som är en sådan hängiven Linux-entusiast. (Jag hade fixat så att hon, hennes bror, hennes mor och hennes morföräldrar kör Linux (Suse) på sina datorer allihop )  Glad    (Iamnotapenguin, but the two other guys are)  Flört

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!