Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Felmeddelande på hård disk

Jag får helt plötsligt detta felmess.

Your hard disk drive is failing! S.M.A.R.T. message: Device: /dev/sda, 1 Currently unreadable (pending) sectors

Någon som vet vad det innebär? Det roligaste i samanhanget är att disken är helt ny.Och Suse 10.3 är nyinstallerat, jag har Googlat en massa och läst på så mycket jag bara kan.

De flesta säger att disken kan haverera precis när som helst, medan andra personer har fått detta meddelande efter boot i många år och maskinen fortsätter att fungera.

Kliar lite i fingrarna nu att blåsa i Suse 11.0 men jag har tankat ner den DVD,n 2 gånger nu men checksumman är fel hur jag än gör? Så frågan är ju om det är någon ide att testa att installera med den DVD,n?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hoths bild

Det torde betyda att det bara är en sektor som den tillälligtvis inte kan läsa. Det är nog inget stort problem, så länge de inte blir fler.

 

Jag hade ett annat fel där SMART rapporterade att den sprillans nya disken direkt-ur-kartongen-och-aldrig-använd var jättesjuk och man uppmanades omgående att ta all viktig data från den och omgående byta disk. Inte så kul. Nu var det länge sedan den köptes så garantin var redan borta, ändå tråkigare. Den var bara på 80GB. Ny disk köptes 320GB a 500 spänn.

 

Var får du fel på checksummeringen? Är det på den brända disken så är det nog OK ändå, det finns ofta ett litet spillutrymme kvar som fördärvar beräkningarna. Brännner du disken med K3b så räknar den ut checksumman innan den skall bränna. Denna checksumma måste vara rätt, annars är det ingen idee att gå vidare.

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

benhurs bild

När jag brände den första DVD,n så sa K3b att allt var OK.Men efter att jag kollade installationsmedia vid en uppboot så stämmde det helt plötsligt inte, så jag slängde den DVD,n och tankade hem det ifrån en annan länk.Samma sak K3b sa att allt var grönt men vid en installations media check så får jag samma symtom.Så nu undrar jag vad detta handlar om? MEN har för mig att det var fler som klagade att de också fått felmess vid en koll?

hoths bild

Jamen, då är det rätt. Vid första koll innan bränning är koden rätt. Vid koll efter bränning är den fel. Det skall finnas någon optioon att slå till så att kvarvarande utrymme paddas med nollor(?) men jag har inte hittat den än. Skivan är alltså rätt även om kontrollen efteråt säger att den är felaktig.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

fredentofts bild

Allt ok som i:

  1. skivan stämmer överens med ison
  2. ison stämmer överens med md5-summan
  3. båda ovanstående.

Om det nu är så att din hårddisk inte mår helt bra så kan det ju vara så att nerladdinngen blir fel och 2 i ovanstående inte blir rätt och isåfall spelar det ingen som helst roll hur rätt bränningen sen blir.

Om jag inte minns helt fel så räknar k3b bara ut md5-summan för ison, den kontrolleras inte mot något automagiskt.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Lasps bild

Jag hämtade OpenSuse 11 på en stor sajt och brände. Fick fel när jag körde kontroll av innehåll.

Tog hem den igen från Disa.nu brände på samma sätt och kontrollerade igen Allt OK så det finns nog felaktiga versioner därute.

Gå på de du litar på. Världen är full av onda andar.

jeffs bild

Då låter det snarare som att din brännare är lite knasig. Testa att bränna i en lägre hastighet eller att bränna i en annan brännare.

--------------------------

------

Marcuss bild

ett bra sätt att att Md5:a iso filen. då vet du iaf att ison är rätt

benhurs bild

Kom hit och hämta en annan disk sa de i butiken där den är köpt.Den är på väg att rasa enligt dem.Hmmm?? 1,5 månad gammal.Ja nu åker suse 11.0 i så fort jag har den andra disken.Tack för all hjälp i detta ämne. Cool

fsns bild

Det är inte säkert att den är 1,5 månader gammal. Hårddisktillverkare rekonditionerar gamla kraschade diskar och säljer dem igen.

benhurs bild

Ja jag skulle min själ inte bli speciellt förvånad om det var en "gammal"fixad disk he he Tungan ute med min otur så hoppas den andra går många år nu.

benhurs bild

NU med facit i hand så vet jag att den "nyinköpta"HD var trasig ifrån början.Det blev fel checksumma på de OS jag brände ner på DVD skivor, så varken Suse 10.3 eller 11 DVD,n fungerade.Det blev till att ladda hem Suse 11.0 igen och bränna på den nyaste disken jag fick i utbyte och då var det ok.Blev lite besviken på dem att de "giddrat"med skrivarinställningarna så min skrivare (HP Officjet Pro K5400)som är speciell för Linux, där blev även jag tvungen att dra i en drivare ifrån listan.Men nu är det stabilt och snabbt med KDE 3.5 (orkade inte testa 4) tack för eran support. Cool