Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

RealPlayer dyker

På den Suse 11.0-installationen jag gjorde på en Lenovo300 N100 funkar inte RealPlayer när jag försöker spela inslag från SVT. Den starar fönstret och man ser att den laddar filen, men precis när den laddat färdigt dyker fönsret.  Man kan ana lite av programmet som skall börja köras - det flimrar upp någon bråkdel av en sekund.  Däremot går det utmärkt att köra win-formatet av samma inslag via Kaffeine (efter lite konfigurerande)

Slår jag på Compiz-Fusion (som i sig fungerar bra) så slutar Kaffeine att visa bild. Ljudet kvarstår. Detta tolkar jag som att det inbyggda grafikkortet (intel 945 GM) inte riktigt orkar med.  Kan det vara så att RealPlayer tar så mycket mer kraft ur grafikkortet än vad Kaffeine gör, så att det är därför RealPlayer dyker?

Jag har ganska mycket RAM i den maskinen, (1.5 G) så det är inte det som är problemet)

Nu går det ju att köra även RealPlayer-filer i Kaffeine, men Kaffeine stannar efter en stund när man gör det. Om jag kunde komma på varför den gör det så vore problemet ändå löst. (Nån buffert som inte fyller på??)

 

EDIT:  Jag hittade dessa uppgifter i /etc/X11/xgl-hardware-list:
SETUP    = /etc/X11/xgl-intel-setup.sh

XGL_OPTS = -accel glx:pbuffer -accel xv:pbuffer


# Supported Intel cards


G 8086:2582    # 82915G/GV/910GL Express Chipset Family Graphics Controller


G 8086:27a2    # Mobile 945GM/GMS/940GML Express Integrated Graphics Controller

 

Kan man tolka detta som att grafikkortet bör klara av att köra Compiz - eller?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Nu har jag talat med en gammal arbetskompis. Han trodde att problemen berodde på att drivrutinerna för grafikkortet inte var optimala.  Det kan ju vara möjligt.  Jag kör med xorg-x11-drivers-video, kan det finnas några lämpligare kanske?

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

pbs bild

xorg-x11-drivers-video låter som ett paket med en massa olika drivrutiner. Det egentliga drivrutinet får du reda på genom att kolla vad det står vid Driver under kapitlet Device i xorg.conf. För intels kort finns generellt sett två olika drivrutiner, det gamla i810 och det nya men delvis instabila intel.

polters bild

Har du laddat ner och installer Compizconfig settings manager? Det finns något där som heter "Video" eller "Videouppspelning" eller något liknande? Värt ett försök?

Gör så att du stänger av en plugin i Compiz åt gången och felsök på det viset. Jag har ett svagt minne av att jag har haft liknande problem, men kommer inte riktigt ihåg hur jag löst det.

Släng också gärna upp din xorg.conf på pastebin.se eller liknande, och.. ja.. vilka plugins har du aktiverade i Compiz som sagt?

tux-svens bild

Compiz finns installerat men det är inte aktiverat  f.n.  Om jag aktiverar Compiz så funkar inte streaming-video uppspelning alls.  Jo flash-player funkar förståss fortfarande. Om inte Compiz är påslaget så snurrar inga Compiz-processer överhuvudtaget utgår jag från.  Maskinens innehavare har inga krav alls på att Compiz skall fungera. Skall man kanske ta bort composite och allt som har med Compiz att göra för att spara grafikkraft?

Jag kollade i fillistan på den installerade video-driverns RPM.  Jag tror att jag bl.a såg något som hette  "intel i810.so" eller snarlikt, så det är säkert den filen du nämnde som är drivern.

Just nu har jag inte maskinen här, men jag skall kolla xorg.conf nästa gång jag får tag på den.

En annan tanke var att video-minnet inte räckte till.  Jag kollade i BIOS om det gick att tilldela mer kapacitet, att ta ifrån det vanliga RAM-minnet t.ex, men det var inte konfigurerbart över huvud taget.

Jag körde även in en minnes-check-skiva och försökte testa videominnet, men det verkade inte som det gick att komma åt att testa på det sättet alls.

3D-acceleration är påslagen, som jag uppfattat det. Jag såg i Yast/SaX2 att det fanns en "Alternativ"-knapp vid raden för grafikkortet.  Där kunde jag öppna ett fönster som hette "gafikkortinställningar". Är det ett sätt att fininställa grafikkortet?  Bl.a fanns det en rad som hette "grafikacceleration" eller något snarlikt. Där kunde man ange något värde, jag vet inte hur det värdet eller syntaxen borde se ut. Jag kryssade för xv video, för det var det enda jag kom på just då.  Kan man hitta nån manual för hur man tillämpar "grafikkortsinställningar" kanske?   Obestämd

Nu hittade jag ett PDF-dokument om intel 945 chipset. Jag skall kika i det lite får vi se om jag kommer på något.  (endast 482 sidor!!)

http://www.intel.com/design/mobile/datashts/309219.htm

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

Jag har nu sett i andra trådar att de har problem med att FF 3.0  kraschar. Jag börjar faktiskt undra om problemen beror på FF istället? Det är ju via FF jag startar spelarna som krånglar. Jag trot inte spelarna krånglar "alone". Själva inställningsförfarandet i FF av vilka filer som skall starta vilken media-resurs har blivit lite svårmanövrerat i 3.0 tycker jag. Kanske det är läge att invänta en uppdatering på FF innan man rör runt för mycket?

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!