Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Java och x86-64 funkar det nu?

Jag känner en grabb som brukar spela lite spel online. Han har en AMD-bestyckad 64-bitarsmaskin och följdriktigt installerade han ursprungligen Suse 10.2 x86-64. Det gick då inte att få ingång spelen. Därefter uppgraderade han till Suse 10.3 men valde den gången den vanliga x86-32-bitarsversionen och online-spelen funkade.

Nu börjar det bli dags att uppgradera till 11.0.  Hur är det med java-plugin:erna, fungerar de med x86-64 versionen numera?   Eller skall han välja 32-bitars-versionen nu igen??  Obestämd

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pbs bild

Om och när 11.0 har openjdk så borde det fungera.

tufftuffs bild

Jag försökte logga in på försäkringskassan, men java-appleten startades aldrig. Så nej, 64-bit java-plugin fungerar inte alltid. Men det står ju i readme-filerna att 64-bitars pluginen är sådär.

 

Men det är ingen större anledning till att installera openSUSE i586. Jag har tankat hem 32-bitars seamonkey från http://www.seamonkey-project.org/releases/ samt 32-bitars java från Sun. Funkar perfekt i openSUSE x86_64. Jag har detta installerat samtidigt som openSUSE:s x86_64 paket (seamonkey/icetea), det verkar inte bli några konflikter.

 

Vad är det för spel? Är de flashbaserade så funkar det mesta med 64-bitars firefox/nspluginwrapper/32-bitars flash. Man kan naturligtvis köra 32-bitars firefox om man vill.

 

//TuffTuff

aarnes bild

Hade samma problem med java och fkassan (bankID) fast på 32 bit. En nedgradering från 1.6 till 1.5 löste detta den gången.

 

Bli inte en Arne!!

Bli inte en Arne!!

tufftuffs bild

Det var nog egentligen inte ett problem med 1.6, utan det var SUSEs packetering. Det var några versioner som skruvade upp länkarna under /etc/alternatives. Dessa ska fixas av något slags script i RPM:en. Jag fixade dom för hand istället...

 

//TuffTuff

tux-svens bild

Det var intressant att man kan köra 32-bitars FF eller Seamonkey i 64-bitars Suse.

Jag kollade runt lite på webben och det verkar som att man helt enkelt kan välja 32-bitars i "Versioner" i paketinstalleraren i Yast. Obestämd  Jag kan dessvärre inte testa det själv eftersom jag kör 32-bitars.

Jag minns inte vad det var för spel, men jag ska ta reda på det.

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tufftuffs bild

Jag har för mig att man riskerar att få paketen "uppgraderade" till x86_64 när man lägger på säkerhetpatcharna. Det kanske inte är så längre, men för säkerhets skull har jag valt att inte använda SUSE-rpmerna för 32-bitarsversionerna.

//TuffTuff

tux-svens bild

Oönskad uppgradering kan man hindra genom att markera programfilen som "Skyddad - ändra inte" i Yast:s programinstallerare. (hänglåset) Under menyn "Paket"  Flört

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!