Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Äldre dator.

Gjorde ett i mina ögon ett fynd idag på den lokala loppmarknaden. Hittade för nästan ingen peng alls en gammal men fungerande bärbar Dell latitude P3, 497 MHz, 128 Mb ram och hela 6gb harddisk, ganska blygsamma prestanda alltsa. Det ar xp pro installerat och antar att det ar det som segar ner datorn en del. 
Jag tänkte lägga in Linux i stället men stötte på patrull ganska snabbt då jag upptäckte att det inte finns någon cd-spelare.

Går det att få in Linux i alla fall, isåfall hur? Går det att på nåt sätt använda usb-minne? Om det går, vilken dist är att föredra med tanke på datorns blygsamma prestanda?

Och som vanligt när det gäller Nooby, enkla instruktioner helst.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hoths bild

Kan inte se varför det inte skulle kunna fungera. Men du får nog offra både KDE och Gnome och satsa på något lättare som Xfce.

 

Installera från USB. Javisst, om datorn (BIOS) går att ställa in för att boota från USB så bör det inte vara några problem. Dra hem valfri dist, packa upp den och lägg den på stickan. Sedan skall det bara vara att tuta och köra. Möjligen måste man göra något speciellt med ett USB-minne för att få det startbart, har inte testat själv. Det finns även distar som är startbara från Windows som om de var ett program. Fast i ditt fall med så liten disk vet jag inte om det är en bra idee.

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

noobys bild

Läste nånstans att DSL är bra när man har en dator med blygsamma prestanda, stämmer det? Kan du möjligen ordna en länk som jag kan ta hem ifrån, för jag fattar inte vad det är jag ska ladda hem?

hoths bild

Javisst, så är det. En snabb googling ger denna adress

http://www.damnsmalllinux.org/download.html

 

Men, du bör kunna få in även Ubuntu eller openSUSE om du begränsar dina önskemål om "godsaker". De går ju in på dessa nya ultraportabla datorer med en solidstate disk på 4GB.

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

noobys bild

Jag hade redan varit där dit länken gick, men det är sen problemen börjar. Vad ska jag välja av allt som sen dyker upp?

Maarkuss bild

Såg att du har Windows på datorn, då kan denna länk vara till hjälp: http://www.pendrivelinux.com/2007/01/02/all-in-one-usb-dsl/

Den går igenom hur du får DSL på ett USB-minne från Windows.

 

Edit:

Länken i steg 2 verkar vara gammal, testa denna istället (nyare version): http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/damnsmall/current/dsl-...

noobys bild

Jag får inte till det riktigt. När jag skriver in cd\syslinux o.s.v och trycker enter står det "system cannot find the path specified".

Allt finns på usb-minnet i alla fall.

Hur kommer jag vidare?

hoths bild

Det finns några irriterande småsaker som skiljer sig mellan Linux/UNIX och Windows. En av dem är att tecknet som separerar kataloger är / (framåt-slash) och inte \ (bakåt-slash). Nu kan du ju iofs. ha skrivit fel i din post, men ändå. Du måste ange en existerande path. USB-minnet är monterat någonstans, så det är dit du måste gå.

 

Eftertänksamt...

Vilken platform är du på egentligen? Windows eller Linux?

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Kristians bild

DU måste dessutom ha mellanslag mellan cd och sökvägen

---------------------------------------

 

joakims bild

TinyMe Linux

skulle nog fungerar bra, och den är riktigt snygg

http://linux.wikia.com/wiki/TinyMe

annars så är ju debian alltid bra på allt  Smile

 

/joakim

noobys bild

Jag är i windows och försöker alltså byta till linux.

När jag skriver in så skriver jag så här: cd /syslinux/win32 och sen enter. Har även provat med \ istället för / men det blir samma resultat, det jag skrev tidigare.

Mitt usb-minne heter D:. Ska det synas i den svarta rutan? Där syns bara C:, min hd alltså.

 

Maarkuss bild

Det är lite otydligt, men jag antar att /syslinux ska vara sökvägen dit du packade upp syslinux-3.36.zip. Säg att du packade upp filen i C:\temp\syslinux-3.36 då ska du skriva cd C:\temp\syslinux-3.36\win32

hoths bild

Du måste byta till D: först, sedan byter du katalog.

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

mikaeljs bild


Kan du leva med Debian så finns GoodBye Microsoft som du laddar ner och kör i windows. Sen startar du om datorn och börjar installationen på allvar...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

noobys bild

Debian och jag hade ett lite spänt förhållande tidgare men jag provar igen.

Vad enkelt det blev med din länk, nu är det klart.

Är inte Debian väldigt stor jämfört med t.ex. DSL? Jag tänkte på min dators lilla hårddisk. Är det bara att sätta sej ner och skala bort allt jag inte behöver nu eller ska jag låta det vara som det är?

 

Finns det såna där suveräna sidor till DSL, suse o.s.v. också eller är det bara Debian?

 

Tack för hjälpen.

Marcuss bild

ni glömmer ju alla http://www.slax.org/.

mikaeljs bild


Slax har jag på ett usbminne som jag bär med mig lite varstans. Dock har dom inget bra sätt att installera till hårddisk på vad jag kunnat se i alla fall... Sen har massvis av moduler försvunnit sen den nya sidan kom till... Smile~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild


Jag känner bara till den som jag länkade till. Riktigt smidigt om man inte har cdenhet eller vill göra det lite enklare för sig av andra anledningar. Vet inte hur stor installationen blir från den då jag inte testkört själv.

Men du kan ju logga in i gnome och fixa till XFCE och sen ta bort mycket av Gnome och andra grejer som du inte vill ha. Om det är så att den lagt till en massa.

Via synaptic så kan du lista vad som är installerat och kryssa av sånt som känns överflödigt.~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild


Hittade denna länken nu:

http://en.opensuse.org/Installing_from_Windows

Verkar vara nåt liknande sätt... men nu är ju windows redan borta från din dator...

 ~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

misiu_mps bild

Det går att installera och köra xubuntu med 128mb ram. Använd dock alternative cd för livecd:n kommer INTE att boota.

Med dsl får du kanske inte firefox och andra användbara program. Xubuntu har i alla fall ett modernt desktop. Fast med 128 mb ram kommer du nog irriteras rätt mycket.

 

EDIT: har inte märkt att datorn inte har en cdrom alls.

Det borde gå att ladda ner iso:n och "montera" med daemon-tools. Sen tror jag att ubuntu har ett windows-installationsprogram som du kan köra från den monterade skivan.