Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Basic distribution

Hej, jag är en Windows användare som snart ska köpa mig en enklare laptop av Asus EEE typ.

Jag vill gärna köra Linux på denna dator då den ska användas till att titta på film, vissa powerpoint, surfa på nätet, och skriva skolarbeten.

Mitt problemet är att jag är trött på operativsystem som har en massa onödiga program och "tjänster". Jag vill ha ett operativsystem som har så lite inbyggt i det som möjligt. Dock så ska det vara relativt användarvänligt (jag förstår om det är svårt att kombinera dessa).

Dem "enda" kraven jag har på operativsystem är följande:

1) Grafiskt interface, helst inget konsolskrivande, men vem vet jag kanske vänjer mig.

2) Det måste vara möjligt koppla ihop datorn i ett nätverk med Vista/XP datorer.

3) Måste ha stöd för trådlöst internet.

4) Ska kunna gå att installera operativsystemet från ett minneskort.

Har ni några tips på ett lämpligt operativsystem, jag har absolut inget emot att leka i några timmar och få det så som jag vill så länge som det finna bra instruktioner till var man börjar.

 

Mvh Roman

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Köper du en EEE-PC så tror jag att du kan bli ganska nöjd med systemet som kommer förinstallerat - Xandros. Skolarbeten skulle jag nog inte skriva på en dator med tangentbord i tändsticksformat men rent tekniskt så går det givetvis och OpenOffice kommer förinstallerat Smile

---------------------------------------

 

fsns bild

Den har 3 USBportar, så jag hade nog köpt på mig ett USBtangentbord medans jag ändå var igång. Gärna ett med inbyggd USBhubb, så jag hade kunnat koppla in en schysst USB-mus/trackball.

fsns bild

PowerPoint är en Windows-applikation, och sådana går inte att köra under ett Linux-operativsystem. Om någon säger åt dig att det går visst det, man använder Wine, så sluta lyssna. Wine är ett hack, och om man får en Windows-app att fungera i Wine så skall man köpa en lott. Och även om Wine's applikationsdatabas säger att det funkar hyfsat, så säger det inget om vilket jobb det är att installera PowerPoint med Wine.

Du kan köra OpenOffice Impress, den importerar sisådär 70% av de PowerPoint-presentationer jag testat. Enklare funktioner, transitioner, animeringar osv. funkar hyfsat (men slött och hackigt), men fillänkningar och annat kan du glömma.

Bättre då att börja göra presentationer i andra program. Det nämnada OpenOffice Impress, och det som har bäst funktionalitet, vad jag vet.

pcfixarens bild

jag skulle efter att ha varit och tittat på en Asus eeepc rekomendera dig att välja modellen med 9"skärm istället för den med 7"

Det var rent av svårt att se vad man skrev i ordbehandlingsprogrammet och det följer tyvärr  inte med något förstoringsglas Skrattande

I övrigt tror jag att det som följer med fungerar bra till det som du vill göra, har själv kört xandros som den linux varianten heter för ett par år sedan och den fungerar mycket bra.

Att dela ut på ett nätverk med windows XP är inga problem, man öppnar den medföljande filhanteraren,  höger klickar på den mapp man vill dela ut och väljer dela ut.

Det följer med ett inbyggt trådlöst nätverkskort som fungerar så det är nog inga problem det heller.

 

 

 

_____________________________________________________________________
Köp din Ubuntu-dator hos:
http://ggsdata.se , http://Ubox.se
http://compless.se, http://www.effbe.se
http://www.ferni.se http://ammdata.se
Ubuntuforum på svenska
www.ubuntu-

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org